Karayalçın: Amacımız 1. parti olmak

Karayalçın: Amacımız 1. parti olmak
CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın: "İstanbul’u rant için değil yaşam için kullanacağız!"
 7 Ha­zi­ran’daki genel se­çim için kol­la­rı sı­va­yan de­ne­yim­li si­ya­set­çi Mu­rat Ka­ra­yal­çın, “İstanbul’da se­çim­den ön­ce 4 mil­yon ko­nu­tun ka­pı­sı­nı ça­lıp, tek tek pro­je­le­ri­mi­zi an­la­ta­ca­ğız… İs­tan­bul iş­siz­lik, tra­fik, kentsel dönüşüm gi­bi pek çok ko­nu­da iç­ler acı­sı du­rum­da… Bir ül­ke kö­tü yö­ne­ti­li­yor­sa yö­ne­tim­de olan gi­de­r” diye konuştu.

De­ne­yim­li si­ya­set­çi Mu­rat Ka­ra­yal­çın, 17 Ara­lı­k’­ta İs­tan­bul CHP İl Baş­kan­lı­ğı gö­re­vi­ne ge­ti­ril­di. Bir dö­nem be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı gö­re­vin­de bu­lun­du­ğu An­ka­ra­’yı avu­cu­nun içi gi­bi bi­len Ka­ra­yal­çı­n’­ın İs­tan­bu­l’­da ne­ler ya­pa­bi­le­ce­ği eleş­ti­ril­di ama o çok­tan kol­la­rı sı­va­yıp ça­lış­ma­la­ra baş­la­dı. Ha­zi­ran se­çim­le­rin­de CHP’­yi İs­tan­bu­l’­da bi­rin­ci par­ti yap­mak için ça­lı­şan Ka­ra­yal­çı­n’­ın 40 ki­şi­den olu­şan İl Yö­ne­tim Ku­ru­lu­’n­da ara­la­rın­da aka­de­mis­yen, sa­nat­çı, sos­yo­log, mü­hen­dis gi­bi mes­lek grup­la­rın­dan 12 ka­dın gö­rev al­dı. Ka­dın­la­rın si­ya­set­te üst­le­ne­ce­ği gö­re­ve vur­gu ya­pan Ka­ra­yal­çın, ‘’­İs­tan­bu­l’­da­ki 4 mil­yon ko­nut­ta ya­şa­yan 10 mil­yon seç­me­ne 40 bin ka­dın üye­miz­le ula­şa­ca­ğı­z’­’ de­di. Ka­ra­yal­çın, İs­tan­bul için be­lir­le­dik­le­ri yol ha­ri­ta­sı­nı an­lat­tı.

“A­MA­CI­MIZ Bİ­RİN­Cİ PAR­Tİ OL­MA­K”


- An­ka­ra­’yı av­ucu­nun içi gi­bi bi­len bi­ri ola­rak İs­tan­bu­l’­a gel­me­niz eleş­ti­ri­le­re ne­den ol­du…
Evet ben An­ka­ra­’yı av­ucu­mun içi gi­bi bi­li­yo­rum ama be­le­di­ye baş­ka­nı da da­hil kim­se­nin İs­tan­bu­l’­u av­ucu­nun içi gi­bi bil­di­ği­ni zan­net­mi­yo­rum. İs­tan­bul uz­man­lık ge­rek­ti­ren bir kent. Her sem­ti­nin, her du­va­rı­nın, imar pla­nı­nın, her kıv­rı­mı­nın ay­rı­ca üze­rin­de ça­lı­şıl­ma­sı ge­re­kir.

- Ge­lir gel­mez bir ça­lış­ma baş­lat­tı­nız mı?

Ben 1980’den bu ya­na An­ka­ra Ba­tı­kent pro­je­siy­le 55 bin ko­nu­tun ya­pı­mı­nı ön­gö­ren bir pro­je­yi yö­net­tim. O ta­rih­ten bu ya­na kent ko­nu­su­nu dü­şü­nen bi­ri­yim. İs­tan­bu­l’­a da ha­ya­tım­da ilk kez gel­me­dim. Tür­ki­ye­’de her­kes bi­raz İs­tan­bul­lu, bi­raz da An­ka­ra­lı­dır. İs­tan­bu­l’­a tu­rist reh­be­ri ola­rak de­ğil bir gö­rev­le gel­dim. Ge­re­ği­ni ya­pa­bi­le­cek ka­dar da İs­tan­bu­l’­un so­run­la­rı­na nü­fuz ede­bil­di­ği­mi dü­şü­nü­yo­rum. Ama­cı­mız bi­rin­ci par­ti ol­mak. Bu­nun için de İs­tan­bul­lu­lar­la bir ara­ya ge­le­bi­le­ce­ği­miz bü­tün me­kan­lar­da der­di­mi­zi an­lat­ma­mız la­zım.

“İS­TAN­BU­L’­DA 1 MİL­YON İŞ­Sİ­Zİ­MİZ VA­R”

- Na­sıl an­la­ta­cak­sı­nız?


İs­tan­bu­l’­da 4 mil­yon ko­nut­ta 10 mil­yon seç­men var. Bu in­san­la­ra ula­şa­ca­ğız. 7 Ha­zi­ra­n’­dan ön­ce 4 mil­yon ko­nu­tun ka­pı­sı­nı ça­la­ca­ğız. İs­tan­bu­l’­da 936 ma­hal­le var. 65 ta­ne mey­dan var. Bu mey­dan­lar­da ve ma­hal­le­ler­de stant­lar ku­ru­la­cak. Can­lı bill­bo­ard­lar oluş­tu­ru­la­cak. Biz bir id­di­ayı di­le ge­ti­ri­yo­ruz. Va­tan­daş­la­ra di­yo­ruz ki; ‘Ey İs­tan­bul­lu­lar yok­sul­lu­ğu biz ye­ne­ce­ği­z’. İs­tan­bu­l’­da 500 bin ko­nut yok­sul­luk için­de…. Ka­dı­nıy­la gen­ciy­le 1 mil­yo­na ya­kın iş­siz var. 1999’dan bu ya­na bu ken­te dep­rem­le il­gi­li bir şey ya­pıl­ma­dı. Biz dep­re­me ha­zır şe­hir­ler yap­ma­ya ta­li­biz. Üçün­cü ola­rak İs­tan­bu­l’­un top­rak­la­rı­nın rant için de­ğil ya­şam ka­li­te­si için kul­la­nıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.

- Kent­sel dö­nü­şüm­le il­gi­li pla­nı­nız ne­dir?

4 mil­yon ko­nu­tun ya­rı­sı­nın ye­ni­len­me­si ge­re­ki­yor. Şu an­da ba­şa­rı­sız ve ta­mam­la­na­ma­mış bir kent­sel dö­nü­şüm var. İn­san­la­rı ya teh­cir edi­yor­lar ya da pi­ya­sa­ya sa­lı­yor­lar. Şim­di­ye ka­dar 100 bin­den faz­la İs­tan­bul­lu teh­cir edil­miş­tir. “Sen bu­ra­dan kal­kıp gi­de­cek­sin. Biz bu­ra­yı gü­zel­leş­ti­re­ce­ği­z’­’ de­me­ye­ce­ğiz.

- Yok­sul­lu­ğu na­sıl bi­ti­re­cek­si­niz?


Ül­ke­nin kö­tü yö­ne­til­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Bir ül­ke kö­tü yö­ne­ti­li­yor­sa yö­ne­tim­de olan gi­der. CHP de bu kö­tü yö­ne­ti­me kar­şı pro­je­ler ge­liş­ti­re­cek. Se­çim bil­dir­ge­miz­de en faz­la 5 vu­ru­cu pro­jey­le hal­kın kar­şı­sın­da ola­ca­ğız. Ör­nek­ler üze­rin­den ko­nu­şa­cak olur­sak; par­ti­miz bir ge­lir çiz­gi­si­nin al­tın­da hiç­bir yurt­ta­şın kal­ma­ya­ca­ğı­nı ta­ah­hüt ede­bi­lir. Kent iş­çi­li­ği pro­je­si ge­liş­ti­ri­le­bi­lir. Hız­lan­dı­rıl­mış is­tih­dam mo­de­li ola­bi­lir.

“HE­Lİ­KOP­TER TU­RU­ KEY­Fİ­ DAV­RA­NI­Ş”

- İs­tan­bu­l’­un so­run­la­rı­nı lis­te­le­di­niz mi?


En acil ola­rak tra­fik so­ru­nu var. Bu kent kı­mıl­da­mı­yor. So­rum­lu­su biz­zat hü­kü­met­tir. Tra­fik ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ça­lış­ma­la­rın ya­pıl­ma­ma­sı ne­de­niy­le or­ta­ya çı­kan bir so­run­dur. Dün­ya­nın ön­de ge­len bü­yük şe­hir­le­rin­de İs­tan­bu­l’­un 3-4 ka­tı araç var ama ora­lar­da tra­fik tı­kan­mı­yor. Bu­nun ne­de­ni plan­la­ma­dır. Bu kent­te 2009 yı­lın­da “İs­tan­bu­l’­un ana­ya­sa­sı­” ka­bul edi­len bir plan ka­bul edil­di. O plan “İs­tan­bu­l’­un ku­ze­yi­ne do­kun­ma­yı­n” di­yor­du.
- O pla­na gö­re şu an ya­pı­mı de­vam eden üçün­cü ha­va­li­ma­nı da Si­liv­ri­’de olacaktı…
Çok doğ­ru. Şim­di sen he­li­kop­ter­le do­la­şıp (Er­do­ğa­n’­ı kast edi­yor) ‘O ora­ya de­ğil bu­ra­ya ola­ca­k’ der­sen, bu­nun adı plan de­ğil key­fi dav­ra­nış­tır. Key­fi dav­ra­nı­şın ol­du­ğu yer­de her şey çı­kar. TE­M’­in iki ya­nı­na bı­rak­tı­ğın ye­şil alan­la­ra da­ha son­ra ko­nut, AVM yap­tı­rı­yor­sun. Son­ra da tra­fik tı­kan­dı di­yor­sun. Özel­lik­le rant ar­tı­şı­na da­ya­lı kent­sel dö­nü­şüm pro­je­le­riy­le bu ken­tin de­ğe­ri dü­şü­rü­lü­yor.

Aşık Mah­zu­ni ka­dar ün­lü da­nış­man yok

- Be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı­nız­da Aşık Mah­zu­ni da­nış­ma­nı­nız­dı. Şim­di da­nış­man­la­rı­nız ara­sın­da po­pü­ler isim­ler var mı?

Sa­nı­rım Aşık Mah­zu­ni ka­dar yok. Ama Em­re Sal­tık kül­tür-sa­nat da­nış­ma­nım. Ünal Çe­vi­köz es­ki bü­yü­kel­çi­miz. Meh­met Ras­ge­lener es­ki Ha­zi­ne Mü­dü­rü…

- Sos­yal med­ya­da da ça­lış­ma­la­rı­nız var mı?

İki si­te ha­zır­la­dık. Bi­ri, ‘dik­kat­cek.or­g’… Bu­ra­da İs­tan­bul­lu­la­rın ga­ze­te­ci­lik yap­ma­la­rı­nı is­ti­yo­ruz. Fo­toğ­raf­lar çe­ke­rek kent­tte gör­dük­le­ri ek­sik­lik­le­ri bil­dir­me­le­ri­ni is­ti­yo­ruz. Biz de ta­kip­çi­si ola­ca­ğız. İkin­ci­si de ‘is­tan­bul2015.or­g’. Bu­ra­da da CHP’­nin se­çim bil­dir­ge­si­ne İs­tan­bul­lu­la­rın kat­kı­da bu­lun­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.

Se­çim­den son­ra ilk he­def kon­gre

- CHP’­de son 6 yıl­da, 6 il baş­ka­nı de­ğiş­ti…

Ben se­çim­den son­ra İs­tan­bul İl Kon­gre­si­’ne ha­zır­la­nı­yo­rum. Bu­nu da çok önem­si­yo­rum. Uzun so­luk­lu ve sü­rek­li­li­ği olan bir yö­ne­ti­min olu­şa­bil­me­si için İs­tan­bul İl Kon­gre­si­’ne “İs­tan­bul 2019” di­ye bir plan su­na­ca­ğım. Müt­hiş ve­ri­ler var eli­miz­de… 25 bi­lim in­sa­nı­nın ye­rel se­çim­ler­de par­ti­miz için ha­zır­la­dı­ğı ça­lış­ma­lar çok de­ğer­li. Biz bun­la­rın tü­mün­den ya­rar­la­na­rak “İs­tan­bul 2019” adı­nı ta­şı­yan bir si­ya­si ik­ti­sa­di top­lum­sal met­ni kon­gre­ye su­na­ca­ğız. Kon­gre ka­bul et­tik­ten son­ra 2019’a ka­dar ili­mi­ze ge­len bü­tün yö­ne­tim­ler bu plan­da de­ği­şik­lik ya­par­ken kon­gre­ye su­na­cak. Bu­ra­da 10 mil­yon seç­men var. Yu­na­nis­ta­n’­ın top­lam seç­men sa­yı­sın­dan faz­la. Bu­ra­sı özel bir yer. Kat­ma de­ğe­rin, is­tih­da­mın bü­yük kıs­mı bu­ra­da ya­ra­tı­lı­yor. Par­ti­mi­zin bu­ra­da da­ha özel ör­güt­len­me­si ge­re­kir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.