Komisyonda oy birliği, mecliste tartışma

Komisyonda oy birliği, mecliste tartışma
Silivri Belediyesi Ekim Ayı Meclis toplantısının 3. Oturumu dün gerçekleştirildi. 2013 yılı tahmini bütçenin görüşüldüğü mecliste, komisyon raporu oy birliği ile kabul edilirken, oylamanın ardından iktidar ve muhalefet meclis üyeleri arasında tartışma ya

 2013 yılı tahmini bütçesi ise 137.350.00 TL olarak oy birliği ile meclisten geçti. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar İBB’nin Silivri’ye olan hizmet ve yatırımlarının diğer ilçelere göre az olduğunu söyledi ve “Borç donuk buz gibi, alacak sıcak ve kapıda. İlk defa adalet anlayışı ile davrandığımız için vergi borçları için belediye olarak vatandaşlarımıza hacze gitmek zorunda kaldık” dedi.
Silivri Belediyesi Ekim Ayı meclis toplantısının 3. Oturumunda tahmini bütçe görüşüldü. Gündemin 1. Maddesi olan Silivri Belediyesi 2013 Mali yılı performans programının görüşülmesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporunun okunmasının ardından oy birliği ile meclisten geçti. Gündemin 2. Maddesi olan Silivri Belediyesi 2013 Mali yılı bütçesinin görüşülmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun okunmasının ardından oy birliği ile meclisten geçti. Silivri Belediyesi Bağımsız belediye meclis üyesi Yılmaz Kandemir gündem maddelerine kerhen evet oyu verdi.
Işıklar; Borç donuk buz gibi soğuk. Ama borç sıcak, alacaklı kapıda
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar 2013 yılı tahmini bütçesini slayt sunumu ile anlattı. Seçimlere kısa bir zaman kalmasına rağmen bütçe ile ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Işıklar “Herkes bana aynı riski almamı söyledi ama burada vicdanı da hesaba katmak lazım. Bu son 30 yılda gösterilen en ciddi kararlılıktır. Vatandaşlara vergi borçları için kâğıtlar bile yolladık. Bazılarına da icra işlemlerine başladık. Daha önce bu yapılmadı. Adalet anlayışı içerisinde olmalıyız. Borç donuk buz gibi soğuk. Ama borç sıcak, alacaklı kapıda. Bakın üç komşumuzla da ilişkilerimiz iyi değil. O Ülkerlerdeki yoksulluk yakında Marmara’ya da gelecek. Eğer böyle giderse bu ciddi. İBB beklediğimiz hizmetleri yeterince yapmıyor. İBB’nin bütçesini İstanbul’daki ilçelere vurun ve hesaplayın. Neden Gaziosmanpaşa’ya bu kadar yatırım geliyor da mesela Silivri’ye gelmiyor? Ben Silivri’nin bütçesini 250-300’lü rakamlara çıkmasını tabiî ki isterim. Büyükçekmece yüz ölçümü bakımından Silivri’den küçük ama bütçesi bizden fazla. Neden Silivri Bakırköy ya da Büyükçekmece gibi olmasın? Bu bütçe Silivri’ye ufak geliyor biliyorum. Özel Kalem bütçesinin 6.940.000.00 TL olmasına laf söyleyenlere bir şeyler demek istiyorum. Biz bu bütçenin içinden tüm okullarımıza temizlik malzemesi veriyoruz. Camilerimizin temizliğini yaptırıyoruz. Hayır derneklerine yardım ediyoruz. Elma ile armutu karıştırmayın. Elimize geçen her kuruşu değerlendiriyoruz” dedi.
Yönet ve Sert İBB’yi savundu
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın İBB’nin Silivri’ye olan yatırımlarını yetersiz bulduğu ile ilgili konuşmalarına Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Yalçın Yönet cevap verdi ve “İmarları geçirdik. Trilyonluk ıslah çalışmaları yapılıyor. 300 trilyonluk arıtma tesisi yapılıyor. Siz bir teşekkür bile etmediniz. Bakın CHP’li belediye meclis üyeleriniz bizlere teşekkür etti. Siz de İBB meclis üyesisiniz. Gelin ne istiyorsanız beraber yapalım. İBB Silivri’ye hizmet etmedi diye bir şey yok. Köylerden çöpleri İBB topluyor. Boğluca Deresi Islahı keza öyle” diyerek, İBB’nin Silivri’ye yaptığı hizmetleri savundular.  
Işıklar; Ölünün bile mezarda tırnakları uzar. Bunlar lütuf değil
AK Partili belediye meclis üyesi Saffet Sert’te 300 trilyona mal olan Atık Su Arıtma Tesisini hatırlattı. Bunlara karşılık Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar “Ölünün bile mezarda kırk günde tırnakları uzar. Onu yapmayacaksın bunu yapmayacaksın ne yapacaksın. Bunlar lütuf değil. Lütuf yapmış gibi göstermeyin” dedi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tahmini bütçe ile ilgili kısa bir slayt sunumu yaptı. Silivri Belediyesinin 2013 yılı tahmini bütçesi ise  137.350.000.00 olarak oy birliği ile kabul edildi.
Şişman; Hayali bütçelerle yola çıkamamalıyız
AK Parti Gurubu adına 2013 yılı tahmini bütçe ile ilgili söz alan Silivri Belediyesi Ak Parti Belediye Meclis üyesi Tamer Şişman “Tek kanatlı kuş uçamıyor. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeli ve hayali bütçelerle yola çıkmamalıyız” dedi.
Silivri Belediyesi Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Tamer Şişman’ın, meclis toplantısında 2013 yılı tahmini bütçesi oylandıktan sonra söz alarak şunları söyledi;”Plan ve Bütçe komisyonunun da olmam sebebiyle 2013 yılı mali bütçe görüşmeleri ile ilgili arkadaşlarla komisyon toplantıları da ele alınarak bütçe çalışmaları tamamlanmıştır. 2013 Mali  Yılı gelir ve gider bütçesi 137,350.000 TL’dir Bütçelerde hedefler her zaman gerçekleşen rakamlardan meydana gelir. Siz bütçenizi ne kadar yüksek tutarsanız tutun, yı içerisindeki çalışmalarınız ile gerçekleşen rakam sizin bütçenizi meydana getirir. Geriye dönüp baktığınızda geçmiş yılardaki bütçe hedeflerimizi çok yakalayamamışız. 2010-2011 yıllarının bütçelerinde gerçekleşen hedefler %80 civarlarındadır. İçinde bulunduğumuz 20121 yılı bütçesinin gerçekleşen hedefi Eylül sonu itibari ile %58 civarlarında olmuştur. Yılsonuna kadar %75-%80’leri geçmez. O zaman bizler gerçek bütçeler yapmalıyız. 2013 mali yılı bütçesi yaklaşık 137.350.000 TL. Oysaki önceki yıllarda gerçekleşen rakamları dikkate alarak yapmış olsak, olması gereken bütçe rakamımız 120 veya 125 milyon tl olurdu. 20132 mali yılı bütçesi %35 artırılarak hesaplanmıştır. Bütçe rakamlarının büyük olması büyük yatırımlar yapılacak manası taşır. Mantığı fevkalade yanlıştır. Yatırımlara baktığımızda da geçmiş yıllarda çok ciddi bir yatırımların yapılmadığı görülmektedir. Rutin yatırımlar yapılmıştır. Bunlarda olması gereken yatırımlardır. Bugün dünya global kriz içerisindedir. Bütçeleri ve mevcut imkânları çok iyi bir şekilde kullanmamız gerekiyor.
“ Koltuklar kalıcı değil. İlçemiz için birlikte hizmet edelim”
2013 Yılı bütçesini kısaca incelersek bütçeye en iyi kaynak yine arsa satışları gelecek. Bu yıl arsa satışlarında yaklaşık 20 milyon tl gelir bekleniyor. Vergi ve harçlardan tahsil edilecek rakamlar bütçenin kalan kısmını meydana getirecektir. Bu yıl belediye vergi harçlarına enflasyon oranında yaklaşık %10 rakam ilave edilmiştir. Fakat bütçe artışı bu yıl %35’tir. Bu bir çelişkidir. Aradaki fark ise tahmin ediyoruz ki kredi kullanılarak yıllara sair borçlanma ile kapatılacaktır. Belediyemiz şu an ki kayıtlara göre kira gelirlerinden ve diğer tahakkuk etmiş işlemlerden meydana gelen yaklaşık 25 ila 30 milyon tl arasında bir alacağı bulunmaktadır. Bu rakamlar tahsil edildiğinde belediyemizin kredi kullanmaya gerek kalmayabilir. Kredi 3kullandığımız zaman bütçenin gider kısmına baktığımız da geçen yıla oranla faiz gideri %127 artmaktadır. Hiç kuşkusuz giderler %100 gerçekleşir ve geçer. Yatırımlar bazında ise bilgi işlem sistemlerinin yenilenmesi belediyemizde ihtiyaç. Olan ambulans alımı, kamulaştırılacak binalara aktarılacak kaynaklar, yol yapımlarına devam çeşitli iş makinelerinin alımı, ayrıca özel kalem müdürlüğünün bütçesi geçen yıla göre %36 artırılması da dikkat çekmektedir. Ve tabiî ki Kültür Merkezinin yapılması da yatırım programlarında gözükmektedir İnşallah çok güzel bir performans sergileyerek bu yatırımlar gerçekleşir. Bakın seçimlere bir yıl kaldı. Bu koltuklar kalıcı değil, zamanı ve parayı iyi değerlendirmek gerekiyor. Şunu ifade etmeden geçemeyeceğim. Bakın tek kanatlı kuş bir türlü uçamıyor. Gelin Silivri menfaatlerini ön plana çıkartarak birlik ve beraberlik içerisinde 2023 yılına vizyon olacak bu güzel ilçemize hep birlikte hizmet edelim. Bu vesile ile 2013 mali yılı bütçemizin bu çekincelerimizi dahilinde ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum”
Kandemir; İnsan ziyanlığı yüzünden kerhen evet diyorum
2013 yılı tahmini bütçenin görüşüldüğü mecliste söz alan Silivri Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Yılmaz Kandemir; “ Bu bütçeye kerhen evet diyorum. Neden kerhen evet diyorum? Çünkü bu bütçeden faydalanacak olan ve buradan ekmek yiyen bir insan ziyanlığı var. Üstüne basa basa söylüyorum o insan ziyanlığı yüzünden bütçeye kerhen evet diyorum. Kendisi Milliyetbilok stesinde bir yazı yazmış ve Belediye Başkanına, Meclis Üyelerine, Bana ve Silivri Belediyesine şerefsiz ve namussuz demiştir. Ve hala burada görevine devam etmektedir. Bu yüzden de 2013 yılı bütçesine kerhen evet diyorum. 
HABER/ FATMA SARIBIYIK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.