NATO'NUN LİBYA'DA NE İŞİ VAR?

NATO'NUN LİBYA'DA NE İŞİ VAR?
Erdoğan "NATO Libya’ya müdahale etmeli midir diye soruluyor bize. Böyle saçmalık olabilir mi. NATO’nun Libya’da ne işi var. Türkiye olarak biz böyle bir şey düşünülemez dedik"şeklinde konuştu

 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Hannover'de Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen “Türk Alman Ekonomi Kongresi”nde konuştu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: 

Türkiye ile Almanya’nın ilişkilerinin gündelik politikalarla ele alınması doğru değildir. Liderler arasında öfke kin olmamalı. Çünkü bu halkların birbiriyle münasebetlerini etkiler. Liderlerin birbiriyle sürtüşmesi asla olmamalı.

Bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yoğun halk hareketlerine şahit oluyoruz. Kendini yakan gençleri görüyorsunuz. Türkiye bu ülke halklarının taleplerini çok iyi anlıyor. İtidal çağrısı yaparken bir yandan da demokrasi taleplerinin karşılanması için tavsiyelerde bulunduk.

Üzülerek ifade etmeliyim ki Avrupa’dan bu konuda güçlü ve tek ses duyamadık. Libya’ya müdahale ya da yaptırımların gündeme alınmasını kaygı verici buluyoruz. Yönetimin yanlışları halklara ödetilmemelidir. Libya halkının cezalandırılması büyük ve kabul edilemez sıkıntılara sebep olur.

NATO Libya’ya müdahale etmeli midir diye soruluyor bize. Böyle saçmalık olabilir mi. NATO’nun Libya’da ne işi var. Türkiye olarak biz böyle bir şey düşünülemez dedik.

KİMSE PETROL KUYULARININ HESABINI YAPMASIN

Kendi mukadderatlarını o ülke halklarının kendisi belirler. Kimse kalkıp da o ülkelerdeki petrol kuyularının hesabını yapmasın.

Bizim 30 bin vatandaşımız oradaydı. Bazıları bize akıl veriyordu. “Niçin Kaddafi’ye yönelik bir şey söylemiyorsunuz” diye. Biz kabile idare etmiyoruz. 74 milyonluk ülke idare ediyoruz.

Biz Kaddafi ilke de görüştük muhaliflerle de görüştük. Şimdiye kadar 16 bin vatandaşımızı ve 600 civarında yabancıyı tahliye ettik.

Tekrar Libya’ya dönmeyi düşünüyoruz. Libya şu an fiilen bölünmüş durumda ama gönlümüz Libya’nın tekrar bir ve beraber olmasını diliyor. Biz meselelere çıkar odaklı bakamayız. Bizim bakış açımız insan odaklı.

AB EVRENSEL DEĞERLERİ SAVUNMALIDIR

AB yaşanan olaylar karşısındaki tavrını sorgulamak zorundadır. AB evrensel değerler üzerine inşa edilmiş bir organizasyondur. AB bir çelik birliği, ekonomi birliği değildir.

Bundan sonra da evrensel değerleri savunmak zorundadır. Türkiye’nin AB için değeri daha net ortaya çıkmıştır.

AB, bu ülkelerle daha sağlıklı ilişki kurabilmesi için Türkiye tecrübesinden istifade etmek şansına sahiptir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.