O isimler artık kabinede yok!
Yayınlanma:
Güncelleme:
2002'de kurulan ilk AKP kabinesi olan 58.hükümette görev alan birçok isim ya partilerinden ihraç edildi ya istifa etti ya da 'gitmek zorunda' kaldı.
AKP’nin kurucularından ve ilk AKP hükümetinin Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, partisinin Genel Merkezi tarafından kesin ihracı istemi ile disiplin kuruluna sevk edildi.
Yaşar Yakış’ın sevk gerekçesi olarak ise Gülen cemaatinin yayın organlarına yaptığı dışişleri politikası analizleri gösterildi. Dünkü basın toplantısında konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Yaşar Yakış için “Devlet içine nüfuz etmiş, ulusal güvenliğimizi tehdit eden legal görünümlü illegal yapının yayın organlarında yaptığı açıklamalar ile tüzüğümüz gereği, gerçek dışı haber yaymak, iftira, hakaret karalama ve küçük düşürücü beyanlarda bulunduğu için tedbirli olarak partiden kesin ihracı için Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edildi” dedi.
Yakış, AKP hükümetlerinde görev alıp partiden ayrılan ya da ayrılmak zorunda kalan ilk isim olmadı. 3 Kasım 2002 seçimleri sonrası Abdullah Gül’ün Başbakanlığında kurulan 58.hükümetteki birçok isim 13 yıllık zaman zarfından partilerinden ayrıldı. İşte AKP’nin ilk kabinesinde görev alan isimlerin hikayeleri…
Abdullah Gül: AKP’nin kurucularından Abdullah Gül ilk hükümetteki Başbakanlık görevinin ardından sonraki kabinelerde Dışişleri Bakanlığı yaptı. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Gül, 2014′ün Ağustos ayında koltuğunu Erdoğan’a devretti. İsmi 1 Kasım seçimi öncesi “Yeni partinin lideri” olarak dillendirilen Gül, aktif siyaset sahsesinden “şimdilik” çekildi.
Abdüllatif Şener: 58. hükümette ikinci isim olarak yer alan dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2007 seçimlerinde aday olmadı ve kurucuları arasında olduğu AKP’den istifa etti. 2009 yılında Türkiye Partisi’ni kuran Şener, beklediğini bulamayınca genel başkanlık görevinden istifa ederek, 2011 seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı oldu. Meclis’e giremeyen Şener’in ismi son olarak CHP ile geçmişti.
Murat Başesgioğlu: 2002′den sonra kurulan kabinede kendine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak yer bulan Murat Başesgioğlu’nun da AKP’deki siyasi ömrü pek fazla olmadı. 8 yıllık “AKP’lilik hayatı”nı 2010′da sona erdiren tecrübeli siyasetçi aynı yıl MHP saflarına katıldı.
Kürşad Tüzmen: 58. hükümetin genç isimlerinden dönemin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de AKP kariyeri fazla uzun sürmedi. AKP hükümetlerinde çeşitli görevlerde bulunan Tüzmen sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 2010 yılında sessiz sedasız AKP saflarından ayrıldı.
Erkan Mumcu: AKP’nin ilk kabinesinde ANAP’tan transfer olarak Milli Eğitim Bakanı olarak görev alan Mumcu, izleyen yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı da yaptı. 2007 seçimleri öncesi Mehmet Ağar’ın DYP’si ile ittifak yaparak “Demokrat Parti’nin yeniden canlandırılması projesi”nde yer alan Mumcu, Temmuz ayındaki seçimlere sayılı günler kala anlaşmanın sağlanamaması üzerine aktif siyaset hayatına son verdi.
Sami Güçlü: 58. hükümette Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak görevlendirilen Sami Güçlü 2004 yılında Rusya ile yaşanan yaş sebze-mevye krizi sonrası görevinden alınmıştı. Bir dönem daha milletvekili olarak Meclis’e giren Güçlü, 2011 seçimlerinde aday olmayarak siyaset sahnesinden çekildi.
Hüseyin Çelik: AKP’nin en popüler isimleri arasında yer alan dönemin Kültür Bakanı Hüseyin Çelik de Ahmet Davutoğlu döneminde gözden düşen isim oldu.
3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından kurulan hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Ertuğrul Yalçınbayır, Devlet Bakanı olarak görev alan Mehmet Aydın, İçişleri Bakanlığına getirilen Abdülkadir Aksu, Maliye Bakanlığı yapan Kemal Unakıtan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı koltuğuna oturan Zeki Ergezen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görevlendirilen Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na getirilen Ali Coşkun, Turizm Bakanı olan Güldal Akşit, Orman Bakanı olarak görevlendirilen Osman Pepe ve Çevre Bakanlığı görevine getirilen İmdat Sütlüoğlu, çeşitli sebepler yüzünden ya aktif siyasetten ayrılan ya da parti içerisinde pasif göreve çekilen siyasiler oldu.
HALA AKP’DE AKTİF GÖREV YAPANLAR
5 genel seçim,2 cumhurbaşkanlığı seçimi,4 yerel seçim ve 1 referanduma rağmen 15 yıllık AKP tarihinde 7 isim ise hâlâ görevlerinde kalmayı başardılar.
58. hükümette görev alan isimlerden Mehmet Ali Şahin (dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı), Beşir Atalay (dönemin Devlet Bakanı), Recep Akdağ (dönemin Sağlık Bakanı), Ali Babacan (dönemin Devlet Bakanı), Cemil Çiçek (dönemin Adalet Bakanı), Vecdi Gönül (dönemin Milli Savunma Bakanı) ve Binali Yıldırım (Ulaştırma Bakanı) zaman zaman farklı görevlere kaydırılsalar da AKP’deki önemli koltuklarında oturmaya devam ettiler.
Deniz AYAS / SÖZCÜ -
Deniz AYAS / SÖZCÜ -
Politika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.