Önergeler meclisi karıştırdı

Önergeler meclisi karıştırdı
Silivri Belediyesi Mayıs Ayı birinci oturumunu gerçekleştirdi. AK Parti Gurubu meclise 4 önerge, Bağımsız Meclis Üyesi Yılmaz Kandemir ise 5 önerge sundu. Meclise yazılı 5 önerge sunan Bağımsız Meclis Üyesi Yılmaz Kandemir, gündem dışı söz alarak, AK Part

Diğer taraftan AK Parti Gurubunun meclise sunduğu 4 önerge mecliste tartışmaya yol açtı. Trafiğe Kapatılan Tarihi Köprünün yeniden Trafiğe açılması önergesi, Selimpaşa’nın1/5000’lik planlarıyla ilgili halkın önünde AK Parti ve Belediye Başkanının da bulunduğu bir toplantı yapılması önergesi, Siliviya Otel’in yerine yapılan projeye ilişkin bilgi istemesi ve komisyon kurulmasına ilişkin önergesi ve Kara Mustafa Sokak’ın UKME kararı olmasına rağmen neden hala çift yön trafiğe açılmadığını sorgulayan önergesi, CHP gurubu ile AK Parti gurubu arasında tartışmalara yol açtı. Özellikle Selimpaşa’nın 5000’lik planıyla ilgili Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş’ın da katılacağı bir toplantı düzenlenmesi ve halka bilgi vermesi konusu mecliste uzun bir süre tartışıldı. 

Kandemir; Karakaş Belediye Başkanından ve Meclis Üyelerinden özür dilemeli

AK Parti İlçe Başkanı Metin Karakaş’ın Nisan Ayı meclis toplantısının 2. Oturumda, “ Gıda bankasını kastederek, belediyenin arka bahçesinden pis kokular geliyor. Dikkat edin belediyeyi ahlak masası basmasın” sözlerinin ardından kamuoyu gündemini de meşgul eden bu iddia üzerine meclis kürsüsünden konuşma yapan Bağımsız Meclis Üyesi Yılmaz Kandemir; “ AK Parti İlçe Başkanımız Metin Karakaş nisan ayı meclis toplantısında bu kürsüden belediyenin arka bahçesinden pis kokular geliyor, dikkat edin belediyeyi ahlak masası basmasın demişti. Karakaş’ın bu söyleminin ardından bu mevzu çay bahçelerinde ve kadın günlerinde bile konuşulmaya başlandı. Eğer Metin kardeşimin elinde bir belge olmadan bunu kulaktan duyma şekilde  söylediyse, Belediye Başkanından ve Meclis Üyelerinden özür dilemeli. Yok elinde bu konuyla ilgili bir belge varsa savcılığa suç duyurusunda bulunmalı. Bu tür dedikodular belediyenin kurumsal kimliğine zarar verir ve belediyeyi yıpratır” dedi.

Işıklar; Soruşturma başlattım, Kimsenin gözünün yaşına bakmam!

Bağımsız Meclis Üyesi Yılmaz Kandemir’in bu sözleri üzerine, Başkan Işıklar; “ Ben bu konuyla ilgili soruşturma başlattım. Yılmaz Kandemir’in sözlerini destekliyorum ve bu konunun bir an önce aydınlığa kavuşması için gerekli soruşturmayı başlattım. Eğer böyle bir şey varsa kimsenin gözünün yaşına bakmam. Ama bu bir iftiraysa ki iftira olduğuna yüzde yüz eminim, o zaman bu iftirayı atan kişide cezasını çekecek. Kimsenin bu kurumun itibarını zedelemeye hakkı yok.  Böyle bir şeye de asla müsaade etmem” dedi.

AK Parti; Siliviya Projesi ile ilgili çekincelerimiz var

Geçtiğimiz günlerde yıkımı gerçekleştirilen ve yerine yeni bir proje ile inşaat çalışmalarına başlanan Silviya Oteli projesi ile ilgili süreçte yeterince bilgilendirilmediklerini, konuya ilişkin önergelerine tatmin edici cevap alamadıklarını ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Saffet Sert, yeni bir komisyon oluşturularak incelemeler yapılması yönündeki önerilerinin gündeme alınmasını teklif etti. Kat ittifaklarının dağıtım sürecinde belediyenin işin sahibiyken, küçük ortağı gibi davrandığını belirten Sert, “Çekincelerimiz var. Her şey 2-3 kişi arasında döndü” dedi. AK Partinin bu önergesine Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sürecin şeffaf ve tüm hak sahiplerinin katılımıyla çözüme kavuşturulduğunu belirtirerek, “Daha adilhane nasıl olabilirdi? Yer sahiplerine “Tapularınızı belediyeye bırakın gidin” dememizle her halde. Belediyenin kasasından beş kuruş para çıkmadı, yerin %80 hak sahiplerinin, %20 müteahhidin. Kamunun çıkarlarını gayet de koruduğumuzu düşünüyorum, vicdanım da rahat, anlımda ak” dedi.

Devam eden tartışmaların ardından, yeni bir komisyon kurulmaksızın tüm meclis üyelerinin yatırım hakkında Haziran meclisine kadar bilgilendirilmesi kararı çerçevesinde konu karara bağlandı.

Tarihi Köprü yeniden trafiğe açılsın önerisi

AK Parti Grubunun gündeme getirdiği  ikinci konu ise  Tarihi Köprünün trafiğe kapatılarak Vakkas Köprü’nün çift yönlü ulaşıma sokulması ile ilgiliydi. “Tarihi köprüyü, 19 Mayıs’a (E-5 yan yolunun trafiğe açılış tarihi) kadar trafiğe açalım. Hiçbir tebligat geldiği gibi uygulanmaz. İnisiyatif belediyede” diyen Sert’e, Başkan Işıklar tepki gösterdi. UKOME ve Karayollarının “çökme riski var” uyarısına rağmen sorumluluk alıp köprüyü trafiğe açamayacağını söyleyen Işıklar, “Karayollarından yazı gelsin tarihi köprüyü trafiğe açarız” dedi. Vakkas köprünün ayağına yayalar için demir yürüyüş yolu yaptıklarını belirten Işıklar, mevcut durumdan ve insanların çektiği sıkıntıdan memnun olmadıklarını ancak talimatları uygulamama riski alamayacaklarını ifade etti. E-5 yan yolun açılmasının imalat hataları nedeniyle uzadığını belirten Işıklar, ıslah çalışmasının da deniz tarafından başlaması gerektiğini savundu.

Karakaş; Vakkas Köprü, Tarihi Köprü’den 10 kat daha çürük

Konuyla ilgili söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Metin Karakaş, Boğluca Dere Islah çalışması müteahhidinin çok titiz ve kaliteli bir işçilik yaptığını belirterek başladığı konuşmasında, Vakkas Köprü yanındaki 6 binanın istimlak sürecinin İBB tarafından başlatıldığını ifade etti. Vakkas Köprüsünün çift yön olarak yoğun bir trafik sirkülasyonu altına sokulmasının tarihi köprüden daha büyük bir tehlike arz ettiğini belirten Karakaş, “Vakkas Köprü, tarihi köprüden 10 kat daha çürük. Teknik raporları ben de okudum. Köprünün ‘hemen’ değil, ‘zaman içinde’ trafiğe kapatılması söyleniyor. Meclis olarak hepimiz sorumluluk alalım tarihi köprüyü 19 Mayıs’a kadar açalım ve Silivri’yi oluşan trafik çilesinden kurtaralım” dedi. Karakaş ayrıca tarihi köprünün restorasyonunu ıslah çalışmasından sonra planlandığını ancak ulaşım açısından arz ettiği önem üzerine bu yatırımın öne alındığını paylaştı.

Işıklar; Kara yolları yazı gönderirse köprüyü açarız

Başkan Işıklar, Boğluca deresi üzerinde bulunan 6 köprü ile ilgili bir yıl önce daha bir çalışma yaptıklarını ve projesini İSKİ’ye ilettiklerini aktardı. İSKİ’nin “Köprüleri biz yapacağız” cevabı verdiğini paylaşan Işıklar, tarihi köprü ile ilgili kararlarını şöyle açıkladı: “Yazıyı görünce tedirgin oluyorsunuz. AK Parti’nin Kaymakamlığa verdiği dilekçe ile birlikte yazımızı Karayollarına ilettik. “Açın” diyorlarsa, bu yönde bir yazılı talimat gelirse hemen açarız. Yada siz iktidar partisi olarak, Karayolları müdürlüğünü arayın yazdığımız yazıya verilek olan cevabı hızlandırın bizde köprüyü trafiğe açalım” dedi.

UKOME kararı tartışması

AK Parti’nin üçüncü önergesi Kara Mustafa Sokak ile ilgili alınan çift yön uygulamasına dönüş kararının neden hala uygulamaya geçmediğiydi.Başkan Işıklar, UKOME tarafından kararın henüz belediyeye ulaşmadığını belirtirken, AK Parti Meclis Üyesi Metin Karakaş, UKAME kararının belediyeye geldiğini hatta karara istinaden Başkan Yardımcısı Zafer Ercan’ın yazı bile yazdığını iddia etti. UKOME’nin kararı nereye gönderdiği üzerine CHP ve AK Partili meclis üyeleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

AK Parti 5000’lik planların mecliste tartışılmasını önerdi 

AK Parti’nin Mayıs Meclisi, ilk oturumundaki son önergesi ise askı süreci tamamlanan Selimpaşa-Kavaklı-Ortaköy’ün 1/5000’lik planlarıyla ilgiliydi. Muhalefet konunun mecliste gündem dışı tartışılmasını önerdi. Bu öneri üzerine CHP ve AK Partili Gurubu arasında tartışma çıktı. Silivri Belediyesi İmar Komisyon Başkanı Süheyl Kırkıcı, 6 aydır yapımı devam eden planlar hakkında bu çalışmanın yapılmamasını, itiraz süresi sona erdikten sonra teklif edilmesini, “Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?” sorusunu yönelterek eleştirdi. Süheyl Kırkıcı’nın AK Partililere yönelik “Planlardan onların da haberi yoktu. Gizli kapaklı öğrendikleri dışında” sözlerine Yalçın Yönet; “İtirazlar çerçevesinde planlar üzerinde düzenlemeler yapılıyor. Planları gördük ama parsel bazında müdahale gibi bir işimiz olmaz. Amaç bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olmalı. Ortak bir dil oluşturamadık. Dilbirliği ve harmoni sağlamak adına bu bilgilendirmeyi yapmayı öneriyoruz. Talebimiz çok masumane, başka yerlere çekmeye gerek yok ”şeklinde cevap verdi. 

Işıklar; Meclis’te değil, Atatürk Meydanında tartışalım

Her iki gurup arasında çıkan tartışma üzerine söz alan Silivri Bediye Başkanı Özcan Işıklar; “Metin Bey bize “Konuşmayın” diye demeç verdi. Şimdi bu mecliste tartışılsın diye önerge sunuyorsunuz.Bu planlardaki sıkıntı çok net. İlki transfer alanlarındaki belirsizlik, ikincisi sert bir şekilde yapı yoğunluğunun düşmesi. Pastane köşelerinde millete sözler veren sizsiniz. Ben buradan iddia ediyorum ki bu planları Metin beyde görmedi. Eğer planı görseydi pastane köşelerinde insanlara senin yerin 8 kat senin yerin 10 kat diye sözler vermezdi. Ama ben bu planı gördün diyorsa da o daha bir facia. Ayrıca planların itiraz süreci tamamlandı. İtiraz süreci bittikten sonra bunu burada tartışmak yersiz. Bu konu bundan sonra Büyükşehir Belediye Komisyonunda tartışılır ve sıkıntılı olan yerlerin düzeltilmesi konusunda görüş bildirilir. Ama illaki mecliste tartışalım diyorsanız. Yüzlerce insanı bu salona sıkıştırmaya gerek yok, Atatürk Meydanında bir toplantı düzenleyelim. Metin beyde bende orada halkın karşısına çıkalım. Bakalım orada bulunan 10 bin mağdura ne cevap vereceksiniz. Madem istiyorsunuz Atatürk Meydanında plan mağdurlarının karşısına çıkalım ve orada konuşalım. Benim açımdan hiçbir sıkıntı yok ” dedi.

Karakaş; Siz Silivri’yi kötülüyorsunuz

CHP Meclis Üyesi Rafet Keskin’in de AK Partililerin talebini “Geç kalmış” olarak değerlendirmesi üzerine Karakaş söze girdi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın Silivri’yi kötülediğini ve yatırımcıları Silivri’den kaçırdığını iddia eden  Karakaş;  “Süheyl Kırkıcı ve Rafet Keskin’in ağzında bakla var çıkartamıyorlar. Karnımızdan konuşmayalım. Kimseyi de töhmet altında bırakmayalım. Belediye meclisini nasıl yöneteceğini bilmediğiniz gibi plan sürecinin de nasıl işlediğini bilmiyorsunuz. Bütün itirazlar meclise gelecek. İmar komisyonu planlarda bunlar doğrultusunda tadilat yapma hakkına sahip. Silivri’yi kötülüyorsunuz. Yatırımcıları Silivri’den kaçırtıyorsunuz” dedi.

Karakaş; Nerde istersen oraya gelirim

Karakaş’ın konuşmasının ardından AK Parti ile CHP’liler arasında ‘planları önceden gördünüz görmediniz’ tartışmaları  yaşanırken Işıklar, Karakaş’a yönelik “İnsanları beklentiye soktunuz. Bu planları görseydiniz 8-12 kat sözü vermezdiniz. Görüp de verdiyseniz o daha vahim” dedi. Işıklar’ınsözlerinin üzerine Karakaş; “Planlarda hata yok. Ben bu planın sonuna kadar arkasındayım. Bu planı kötüleyen haindir. İster Mecliste ister Atatürk Meydanında isterseniz CHP İlçe Binasında toplantıyı yapalım ve halkın karşısına birlikte çıkıp tartışalım. Nerede derseniz ben oraya gelirim. Meclis Üyelerimle birlikte CHP İlçe Binasında da planlarla ilgili gelir konuşurum. Çünkü siz planlarla ilgili halka doğru bilgi vermiyorsunuz” dedi.

Haber/ Fatma Sarıbıyık

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.