Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmasında koronavirüs aşısı konusunda istedikleri yerde olmadıklarını ve pek çok konuda hata yaptıklarını söyledi.
“Aşılara izin vermekte çok geç kaldık” diyen Komisyon Başkanı, “Fazla sayıda aşı üretileceği konusunda çok iyimserdik ve belki de yaptığımız anlaşmalar kapsamında aşıların zamanında temin edileceği konusunda kendimize çok güveniyorduk. Şimdi neden böyle bir sorunun olduğunu kendimize sormak durumundayız” açıklamasında bulundu.
Şu ana kadar 26 milyon aşının kendilerine teslim edildiğini açıklayan von der Leyen, yaz sonuna kadar yetişkinlerin en az yüzde 70’ini aşılama hedefini yineledi.
Von der Leyen ortak tedarik sürecini savunarak bütün üye hükümetlerin en doğru şeyi yaptığını ve büyük üye devletlerin acele ederek diğerlerini eli boş bırakmasının sonuçlarını hayal bile edemediğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu’ndaki 3 büyük parti birliğin stratejisini destekliyor. Merkez sağ Hıristiyan Demokrat Avrupa Halk Partisi lideri Manfred Leber, “Kilit kararlar doğruydu” yorumunda bulundu.
Sosyalistler ve Demokratlar Partisi lideri Iratxe García ise süreci fiyasko, felaket ve yıkım olarak nitelendirdi.
'Artık önümüzü görmek istiyoruz'
AB Komisyonu 6 aşı üreticisinden 2.3 milyar doz aşı sipariş etti ancak daha çok ticaret antlaşması gibi yapılan görüşmelerin sadece küçük bir kısmı halledilebildi.
Von der Leyen konuşmasında üretcilerde de hata payı olduğunu söylerek şu ifadeleri kullandı: “Aşıların kitlesel üretiminde oluşabilecek zorlukları anlıyoruz fakat Avrupa çok öncesinden milyarlarca Euro yatırım yaptı. Şimdi de önümüzü görmek istiyoruz”.
Ayrıca Komisyon Başkanı, birliğin daha hızlı aşı izni verebilmeye yol açması muhtemel olan düzenleyici kurumlara daha hızlı veri akışı sağlayacak yeni bir klinik deney ağı başlatacaklarını açıkladı. Ayrıca von der Leyen, aşı üretimini artırmak için bir ekip görevlendirileceğini duyurdu.
'Kuzey İrlanda konusunda hata yaptık'
Von der Leyen çok tartışılan aşıların birlik dışına ihracatını kısıtlayan şeffaflık mekanizmasını da savundu. Von der Leyen, AB’nin, aşı şirketlerinin birlikle yaptıkları antlaşmaya uymalarını engellemeyeceklerini ve aşı ihracatının kısıtlanmasında Avrupa Ekonomi Bölgesi, Balkanlar ve 92 gelişmekte olan ülke için otomatik olarak muafiyet tanınacağını belirtti.
Aşıların AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti’nden Birleşik Krallık toprağı olan Kuzey İrlanda’ya ihracatını durdurma kararından da pişmanlık duyduğunu belirten von der Leyen, “Bundan dolayı derin pişmanlık duyuyorum. Ama sonunda doğru olanı yaptık. Size Komisyon’un İrlanda adasının bütünlüğünü nihai olarak koruyacağını garanti ederim” açıklamasını yaptı.
Kaynak: Guardian