AKP-CHP arasındaki görüşmelerde yüzde 80 oranında mutabakat sağlandı. Görüşmede öncelikli olarak “Türkiye’nin bir an önce terör havasından uzaklaştırılması” ilkesi benimsendi. Ülkenin içinde bulunduğu belirsizlik sonucu nedeniyle kırılgan olan ekonominin de daha sağlam zemine oturacağı vurgulandı. İki parti seçim barajının düşürülmesi dahil bazı konularda da görüş birliği içinde. Koalisyonun kuruluşuna halel gelmemesi adına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın durumu tartışma konusu olmadı. Ayrıca 17-25 Aralık Yolsuzluk dosyalarının yasal mecrasında yürümesi gerektiği belirtildi.
KÖŞK'E TELEFON YAĞMURU
Sıcak mesajların verildiği Kılıçdaroğlu görüşmesi sonrası Başbakan Davutoğlu AKP içinden bile “Bir an önce hükümet kurulsun” baskısına maruz kaldı. Bu isimlerin başında Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan geliyor. Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş dünyası da Çankaya Köşkü’nü arayıp benzer düşüncelerini ifade etti. O kadar ki Davutoğlu bazı emekli askerlerden bile “hükümet kurun” telkini aldı.
KILIÇDAROĞLU’NA TAM YETKİ
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) topladı. CHP Sözcüsü Haluk Koç, MYK’nın Kılıçdaroğlu’na AKP ile 4 yıl süreli koalisyon hükümeti kurma konusunda tam yetki verdiğini açıkladı. Bu arada Kılıçdaroğlu bugün de milletvekilleri ile Genel Merkez’de kapalı grup toplantısında bir araya gelecek durum değerlendirmesi yapacak.
CHP: SÖZ DAVUTOĞLU’NDA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, medyada Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında geçen görüşmeye ilişkin sağlıklı olmayan bilgiler bulunduğunu söyledi. Türkiye’de bazı kişi ve çevrelerin iki parti arasında koalisyon istemediğini belirten Bekaroğlu şunları ifade etti, “Önceki gün yapıcı bir görüşme oldu. Sayın Davutoğlu son sözü söyleyecek. Dünkü görüşme olumsuz gelişti gibi laflar var. Bunlar doğru değil. Yazılanların bir kısmı tartışılan konular bile değil. Koalisyon kurulmasını istemeyen kişiler tarafından bilinçli olarak manüpile ediliyor.”
AKP SEÇİM HÜKÜMETİ İSTİYOR
CHP’de 4 yıllık bir koalisyon hüktümeti kurulması iradesine karşılık AKP’de bu süre en fazla iki yıl olarak tanımlanıyor. AKP’de ağırlıklı görüş CHP ile bir yılı geçmeyen ve seçim hükümeti olarak tanımlanan koalisyon hükümetinin kurulması yönünde. Bunda AKP tabanının CHP ile koalisyon hükümeti kurulması yönünde çekingen davranmasının büyük etkisi bulunuyor. AKP, Haziran 2016’da seçim istiyor.
SARAY ENDİŞESİ
Perşembe günü saat 14:00’de CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Ankara Palas Devlet Konukevi’nde biraraya gelecek olan Davutoğlu’nun öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı değerlendirmenin büyük bir önemi bulunuyor. Erdoğan her ne olursa olsun CHP ile koalisyona sıcak bakmıyor. Erdoğan “CHP ile seçim hükümeti kurulacağına bu tercih MHP ile olsun” görüşünü dile getitiriyor. Ancak her durumda Erdoğan'ın öncelikli tercihi Kasım 2015’de erken seçim yapılması yönünde.
79 ÜLKE KOALİSYONLA YÖNETİLİYOR
Hukuk, Etik ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HESA) dünyadaki ülkelerin yönetim şeklini inceledi. Buna göre, dünyanın önde gelen ülkeleri koalisyonla yönetiliyor. Ayrıca bu ülkelerde hukukun üstünlüğü, ekonomik gelişmişlik ve demokrasi kültürü üst sıralarda yer alıyor. Raporda, dünyanın 79 ayrı ülkesinin koalisyonlarla yönetildiğine vurgu yapıldı. Koalisyonda Avrupa ülkeleri ilk sıralarda bulunuyor. Ağustos 2015 tarihine göre Avrupa kıtasında 38, Amerika’da 8, Afrika’da 11, Asya’da 16 ve Okyanusya’da (Avustralya kıtası) 6 ülke koalisyonla yönetiliyor. Bu ülkeler arasında Angela Merkel’in başbakanlık yaptığı Almanya’nın yanısıra Fransa, Avustralya, Japonya ve Avusturya gibi ülkeler de bulunuyor.