Haberdar Gazetesi Politika Bayık: Adım Atılmazsa Çekilmeyi Durdururuz

Bayık: Adım Atılmazsa Çekilmeyi Durdururuz

BBC Türkçe'ye konuşan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, "Hükümet 1 Eylül'e kadar adım atmazsa bizim artık yapacağımız bir şey kalmaz." dedi.

BBC Türkçe Kandil'e gidip Cemil Bayık ile röportaj yaptı KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hükümetin barış sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda bir planı ve programı olmadığını, hatta büyük bir savaşa hazırlandığını iddia ederken "Eğer 1 Eylül'e kadar ikinci aşamanın gerektirdiği yönde adım atmazlarsa bizim artık yapacağımız bir şey kalmaz. Biz geri çekilmeyi sürdürdük, 1 Eylül'e kadar da sürdüreceğiz, ama 1 Eylül'de bunu görmezsek geri çekilmeyi durdururuz" dedi.

Kandil'de Bbc Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Bayık, AK Parti hükümetinin kendilerine büyük bir darbe vurmak istediğini belirtirken, iktidarın yol haritasıyla ilgili bir programı olmadığını öne sürdü.

"KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEK İSTEMİYORLAR"

"Aldatarak zaman kazanmak, bütün bu geliştirdiklerimizi, seçimlere kurban etmek istiyorlar. Belediye seçimlerini kazanıp onun üzerine Parlamento seçimini, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak istiyorlar. Gündemlerinde Kürt sorununu çözmek gibi sorun yok. Tamamen zaman kazanmaya oynuyorlar. İşleri çöküşe götürmek, ondan sonra savaşla güya PKK'nın işini bitirmek istiyor. ya da olmazsa seçimlere kadar böyle idare etmek, "işte bak biz savaşı durdurduk, kan akmıyor' propagandasını yapıp, seçimleri kazanmak istiyorlar" iddiasında bulunan Bayık'ın bazı ifadeleri şöyle:

"BİRİNCİ AŞAMA SİLAHLARIN SUSMASIYDI"

"Abdullah Öcalan ve kendisiyle görüşen heyetin mutabakatı doğrultusunda, sürecin birinci aşamasında silahlar susacak, PKK'lılar Güney'e doğru geri çekilmeye başlayacaktı.

Biz elimizdeki esirleri karşılıksız bıraktık. Ateşkesi karşılıksız ilan ettik. Savaşı durdurma, gerillayı Kuzey'den Güney'e çekmeyi pratikleştirdik. Birinci aşamayı biz başarıyla tamamladık.

1 Haziran, ikinci aşamanın başlangıcıdır. Bu da Ekim ayının sonuna kadar tamamlanacaktı. Ekim ayının sonunda da üçüncü aşamaya geçilecekti.

"NE BİR ANLAŞMA VAR NE DE BELGE"

1 Haziran, AKP'nin dediği gibi işte bütün gerillanın Kuzey'den Güney'e çekilmesinin son tarihi değildir. 1 Haziran, gerillanın savaşı durdurma ve geri çekilmeyi pratikleştirme tarihidir. Hiçbir zaman PKK şunu söylememiştir: 'Biz, geri çekilmeyi Nevruz'la başlatıp, 1 Haziran'da tamamlayacağız, Kuzey'de tek bir gerilla kalmayacak, bunun üzerine ikinci aşama başlayacak'. Kesinlikle ne böyle bir anlaşma vardır, ne böyle bir belge vardır."

"BU KARARI ALDIK UYGULUYORUZ"

Çekilme devam ediyor, yüzde 20 açıklaması yanlış. Yüzdelerle konuşmak anlamsız. Biz Türk devletiyle görüşmeler yaparken şunun üzerinden yaptık: Gerilla, savaşı durduracak, Güney'e çekilecek. 'Şu kadar tarihte başlayacak şu kadar tarihte geri çekilecek, tamamlanacak' demedik. Sadece 'Bu kararı uygulayacağız' dedik. Zaten kendimiz bu kararı almışız, uyguluyoruz.

PKK TABANINI TUTMAKTA ZORLANIYORUZ

Biz 1 Eylül'e kadar çabalarımızı sürdüreceğiz. Önder Apo da sürdürüyor, biz de sürdürüyoruz. Eğer 1 Eylül'e kadar ikinci aşamanın gerektirdiği yönde adım atmazlarsa bizim artık yapacağımız bir şey kalmaz. Biz geri çekilmeyi sürdürdük, 1 Eylül'e kadar da sürdüreceğiz, ama 1 Eylül'de bunu görmezsek geri çekilmeyi durdururuz. ve hatta böyle devam ederlerse geriye gelen güçler nasıl geldilerse öyle de tekrar Kuzey'e giderler.

ANADİL MÜZAKERE KONUSU BİLE YAPILAMAZ

Gezi'de demokratik siyasetin kanalları açılmak istendi, demokratik bir eylem geliştirilmek istendi. Vahşice üzerine gidildi. İleri demokrasi isteyen, demokratikleşme paketlerini geliştirenler bunu yapabilir mi?

Sürecin ikinci aşaması kapsamında Öcalan tarafından önerilen komisyonların kurulması için hükümetin adım atmalı.

YASALAR OLUŞURSA NORMALLEŞME BAŞLAYACAK

Daha önce Öcalan tarafından yapılan açıklamalarda, Hukuk, Sosyo-ekonomik Gelişme, Misak-ı Milli, Kadın Özgürlüğü, Ekoloji, Sivil Toplum, Güvenlik, Hakikatleri Araştırma ve İzleme komisyonları kurulması istenmişti. Eğer bu sekiz komisyon kurulur, çalışır, yasalar oluşturulursa bunları parlamentoya getirirse, Parlamento tartışır bunları yasalara dönüştürürse, bu hem Kürt sorununu çözecek, hem Türkiye'yi demokratikleştirecek, hem de ikinci aşamada devlet ve hükümet üzerine düşen görevi yerine getirmiş olacak, ikinci aşama tamamlanmış olacak. Bununla normalleşme sürecine geçeceğiz."

Ayrıca süreci takip edecek bir komisyonun oluşturulması gerekir, bu komisyon hem devletin hem de PKK'nın attığı adımları denetlemeli.

(Ada'ya) Türk basınından gidenlerin olması gerekiyor, akademisyenlerin gitmesi gerekiyor, sivil toplum kuruluşlarından, siyasetçilerden gidenlerin olması gerekiyor.

Akil İnsanlar grubunun hazırladığı raporların yayınlanması da PKK'nın talepleri arasında.

Baraj ve kalekol inşaatları ile, PKK'lıların çekildiği bölgelere asker ve korucuların yerleştirilmesi, cezaevlerinde hala çok sayıda Kürt siyasetçinin bulunması sürece aykırı."
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *