CHP, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay ile ilgili yasa tasarılarının “Nazi iktidarı dönemi yargı yapılanması” ile benzer olduğunu bildirerek yurttaşlara “baskıya ve faşizme karşı direnme hakkını” kullanmaları çağrısında bulundu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHP’li üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında yüksek yargı organlarıyla ilgili düzenlemeler içeren tasarılar konusunda değerlendirmeler yaptı. Hamzaçebi, “Bu tasarılarla AKP yüksek yargıya hâkim olacaktır. Endişeliyiz. Toplumu bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHP’li üyelerinin hazırladığı ortak açıklamayı okudu. Bu açıklamada “artık AKP’nin derin devletinin inşa edildiğini, devlet yönetiminde kritik görevlerde kamu görevlisi değil, partinin-cemaatlerin memurlarının bulunduğu” vurgularken “benim memurum, benim müsteşarım, benim bakanım” döneminden sonra “benim yargıcım” döneminin hayata geçirilmek istenildiğinin altını çizildi.
Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “Bugün için Yargıtay ve Danıştay’a egemen olamayan siyasi iktidar, Yargıtay ve Danıştay’ı Anayasa Mahkemesi aracılığıyla ezmek ve etkisiz kılmak istemektedir. İktidar, doğrudan kendisine tabi olan Anayasa Mahkemesi yoluyla, 2011 seçimleri sonrası planladığı yeni anayasa düzenlemesiyle, hukuk ve demokrasiye nihai darbeyi vurmayı amaçlamaktadır. İktidar, devleti ele geçirdikten sonra artık bu kurumlar, faşizmin demir pençesini oluşturan faşist yargı kurumlarına dönüşürler.”
Nazi iktidarı döneminde davaların yüksek mahkemeden alınarak yeni kurulan halk mahkemelerine aktarıldığına dikkat çekilirken “Hitler’in Mahkemelerinde meslekten gelme 4 yargıç vardır. Diğer 5 yargıç ise SS’lerden ve ordudan seçilmişlerdi. Naziler, yüksek mahkeme yargıçlarının kendi kontrolleri altındaki kurumlardan seçilmesini sağlıyorlardı. AKP bunu daha da ileri götürüyor. Sadece yüksek mahkemeleri değil, ilk derece mahkemelerinde de bunu başarıyor. Faşist yargı işte böyle adım adım oluşur. Yurttaşları bu ‘açık ve yakın tehlikeye karşı’ uyarıyor, anayasal ve meşru zemin içinde toplumsal haklarını kullanmalarının zorunluluğunu dile getiriyoruz” denildi.
Komisyonda kavga
TBMM Anayasa Komisyonu’nda, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in de önerisi ile alt komisyona sevk edildi. Görüşmelerde CHP ve MHP’liler tasarıyı sert bir dille eleştirdi. CHP’li İsa Gök, “Bu bir karşıdevrim sürecinin son noktasıdır. Bunu böyle getirdiğinizde, halka direnme hakkı doğar, mahalle mahalle, sokak sokak direnme hakkı doğar” diye konuştu. Gök’ün sözlerine AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, “Senin yetkin Silivri’ye kadar, yüzsüzlük yapma” diye karşılık verdi. Gök de “Yüzsüz olan sizsiniz” dedi.
Çiçek de, anayasa değişikliğine milletin karar verdiğini belirterek “Millet bunu kabul ettikten sonra herkesin, milletten hiza, mesafe alması lazım” dedi.