Haberdar Gazetesi Politika Deprem alanları talan edilmiş!

Deprem alanları talan edilmiş!

İstanbul'da sığınma alanı olarak belirlenen parsellerde AVM'ler ve lüks konutlar yükseliyor. İstanbul’da depremden sonra vatandaşların sığınma alanı olarak belirlenen bütün parsellerde bugün alışveriş merkezleri ve lüks konutlar yükseliyor.

Taraf ’ın dünkü haberi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2001 yılında hazırladığı İstanbul’un Acil Eylem Planı’na dayanıyordu. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra 2001 yılında hazırlanan Afete Yönelik Acil Eylem Planı, olası bir İstanbul depreminde halkın toplanacağı çadır alanlarını, ihtiyaç duyulan helikopter pistlerini, itfaiye ve sağlık tesislerini, park etme yasağı getirilen yollar ile toplayıcı yolları gösteren; afet durumunda halkın bir kaos yaratılmadan nasıl hareket edeceğini konu edinen bir plandı. 

Ancak bu planda gösterilen pek çok boş arazinin yerinde bugün AVM’ler ve lüks konutlar yükseliyor. Dünkü haberde Ali Sami Yen, Forum İstanbul, Kiptaş Ünalan Evleri, Ora AVM gibi projelerin bu kapsamda yer aldığı yazılmıştı.

Deprem sonrası toplanma yeri olarak gösterilirken daha sonra ticaret ve konut lejantı şeklinde değiştirilen alanların belgeleri ortaya çıkmaya devam ediyor. 

İşte o bölgelerde göze çarpan projeler:

DEPREM TATBİKATINA BAŞBAKAN DA KATILMIŞTI

Kartal’da 441 çadırın kurulabileceği yer olarak belirlenen alan, mülkü de Samandıra Belediyesi’ne ait olan, Veysel Karani Mahallesi’ndeki Samandıra futbol sahası 22 bin metre kare.

Bu arazide 20 Mayıs 2009’da Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da katılımıyla Kızılay’ın doğal afet tatbikatı yapıldı. Sonra, arazinin bulunduğu yere Rings İstanbul Konut ve AVM projesi yapılmaya başlandı. Toplam 238 bin metrekarelik alana sahip proje 2013’te tamamlandı. Projenin AVM yapılan kısmı afet sonrası toplanma yeri olarak belirlenmiş olan bölümde bulunuyor.

Zeytinburnu’ndaki çadır alanı, mülkiyeti belediyeye ait olan ve adresi Eski Karpuz Hali Seyitnizam Mahallesi Ambarlar Caddesi olarak gösterilen 5 bin metrekarelik, 100 çadır kurulabilen bir alan. Ancak bugün bu arazinin bulunduğu kısımda, lüks KİPTAŞ konutları yükseliyor.

270 ÇADIRLIK ALANDA MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

Üsküdar’daki çadır alanlarından biri mülkiyet durumu kamuya ait olan Ünalan DMO adresinde 15 bin metrekare büyüklüğünde ve 270 çadır kurulabilecek bir alandı. Bu bölgede şimdi, 2010 tarihinde yapımı tamamlanmış, mülkü şahsa ait olan Medeniyet Üniversitesi yer alıyor.

BEŞİKTAŞ SERDAR BİLGİLİ’NİN

Beşiktaş’daki çadır yerlerinden biri, mülkiyeti kamuya ait, Ortaköy Kültür Mahallesi 75/76-1390 adresindeki 25 bin metrekarelik, 185 çadır kapasiteli bir alandı. Bu arazi Serdar Bilgili’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Bilgili Holding tarafından satın alınarak buraya One Ortaköy ismiyle lüks bir konut projesi yapıldı.

HER YER GÖLCÜK, HER YER YER VAN

TAKSİM Dayanışması, Marmara depreminin yıldönümü sebebiyle “Her yer Gölcük, her yer Düzce, her yer Van” demek için 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece parklarda toplanma çağrısında bulundu. Yayınlanan çağrı metninde olası deprem sonrasında parkların önemine dikkat çekilerek “Afetler sırasında sığınabileceğimiz tek alanlar parklar ve meydanlarımızdır” dendi.

SON DÖRT YILDA 146 DAVA

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grubu, deprem sonrası çadır ve sığınma alanları olarak belirlenen bu alanların, satış için imar planı tadilatı yapılması üzerine son 4 yılda 146 dava açtı. Açılan bu davaların birkaçı ise şöyle:

1453 Maslak projesi: İmar hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Kartal Cevizli Tekel arazisi: Yerel mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise durdurmayı kaldırdı. Şu an dava Danıştay’da.

Sancaktepe sahra alanı bölgesi: Dava, İstanbul 1. İdare Mahkemesi ve 6. İdare Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Dava devam ederken, ihaleye açılan bölge, ihaleye katılım gerçekleşmediği için 03.09.2013 tarihine ertelenmiş ve arsa bedeli fiyatı 70 milyondan 60 milyona düşürülmüştü.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *