Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak ''Halkın arzusu ve halkın özlemleri doğrultusunda bu geçiş döneminin kısa sürmesi çok önemli. Çünkü Mısır'ın güvenliği, istikrarı, güçlü olması dost ve kardeş bir ülke olarak çok önemli. Ama şu da bir gerçek; halkın arzuları, talepleri bunlar ne kadar çok dikkate alınır ve ne kadar süratle hareket edilirse, bu geçiş süreci ne kadar kısa olursa her şey o kadar iyi olur'' dedi.
Gül ve Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile Çankaya Köşkü'nde düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Mısır'daki kaosun dinmesi için nasıl adımlar atılması gerektiği'' yönündeki sorusu üzerine Gül, son dönemlerde Müslüman ülkelerde görülen manzaraların sürpriz olmaması gerektiğini belirtti.
Tahran İslam Konferansı Toplantısı vesilesiyle ''Bütün İslam ülkelerinin kendi evlerinde köklü, siyasi reformlar yapması gerektiği'' yönünde bir çağrı yaptığını hatırlatan Gül, şunları kaydetti:
''Eğer bunlar kendi inisiyatiflerimizle yapılırsa her şey daha düzenli olur demiştim. Maalesef bazen liderlek öncülük yapmayınca halk öncülük yapıyor bu tip reformlara. Bugünkü dünyayı iyi bilmek gerekir, iyi anlamak gerekir. Haberleşmenin alabildiğine serbest olduğu, teknolojinin haberleşmeyi hiçbir kısıtlamayı mümkün kılmadığı bir çağda yaşıyoruz. Bu bakımdan çağı iyi görmek lazım. Önceden gereklerini yapmak gerekiyor. Arzumuz şudur tabii ki. Halkın arzusu ve halkın özlemleri doğrultusunda bu geçiş döneminin kısa sürmesi çok önemli. Çünkü Mısır'ın güvenliği, istikrarı, güçlü olması dost ve kardeş bir ülke olarak çok önemli. Ama şu da bir gerçek; halkın arzuları, talepleri bunlar ne kadar çok dikkate alınır ve ne kadar süratle hareket edilirse, bu geçiş süreci ne kadar kısa olursa her şey o kadar iyi olur kanaatindeyim. Olup bitenleri tabii ki yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin tarihi, kültürel, dini ilişkileri var İslam ülkelerindeki halklarla, milletlerle. Dolayısıyla bu ülkelerin güçlü olması, halklarının mutlu olması, refahın yüksek olması kardeşler olarak tabii ki en büyük arzumuzdur. Onun için bu süreç ne kadar kısa süre içerisinde neticelenirse o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Bu sürecin neticesinde Mısır'ın ve Mısır halkının daha güçlü çıkması gerekir.''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık sistemi konusunda Başbakan Erdoğan ile farklı görüşlerini açıklamalarının MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından ‘Rol Paylaşımı’ olarak değerlendirilmesine tepki gösterdi. Gül Türkiye’de bu tür konuların tartışılmasının herkesi memnun etmesi gerektiğini belirterek karar alınma noktasına gelindiğinde halkın bilerek karar alması gerektiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık sistemi konusunda Başbakan Erdoğan ile farklı görüşlerini açıklamalarının MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından "rol paylaşımı" olarak değerlendirilmesine tepki gösterdi. Gül Türkiye’de bu tür konuların tartışılmasının herkesi memnun etmesi gerektiğini belirterek karar alınma noktasına gelindiğinde halkın bilerek karar alması gerektiğinin altını çizdi.
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ile ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Başkanlık Sistemi açıklamaları konusunda "rol paylaşımı" değerlendirmelerine yanıt verdi. “Türkiye’de bazı konuların serbestçe tartışılabilmesi serbestçe konuşulabilmesinden herkesin memnun olması lazım” diyen Gül şöyle devam etti:
“Önemli olan şey bu önemli konuların bilinerek konuşulması tartışılması. Bunlar memnun olunacak şeylerdir. Halkın her şeyin ne olduğunu iyice bilmesi neticede eğer böyle bir karar herhangi bir konuda önemli bir karar alınma noktasına gelinirse halkın herkesin bilerek o kararı alması... Dolayısıyla bunlardan herhangi bir şekilde negatif bir anlam çıkarmayı doğru bulmam.”
-DDK RAPORLARINI OKURSANIZ ANLARSINIZ-
Cumhurbaşkanı Gül, DDK’nın Büyük Birlik Partisi eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun geçirdiği helikopter kazasına ilişkin raporunu yayınlamasıyla başlayan tartışmalara da yanıt verdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın rapora itirazlarının hatırlatıldığı Gül “Raporu okursanız her şeyi görürsünüz” değerlendirmesi yaptı.
-HAPİSTEKİ NİJERYALI VATANDAŞLAR-
Basın toplantısına katılan Nijeryalı basın mensupları ise Gül’e Türkiye’de hapiste bulunan Nijerya vatandaşlarının durumuna ilişkin neler yapılacağı sorusunu yöneltti. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ve farklı ülkelerden mahkumların da olabileceğini söyleyen Gül “Türk vatandaşlarınla ne uygulanıyorsa aynı uygulamanın yapılması gerekir. Herhangi bir şekilde bir ayrımcılık söz konusu olmaması gerekir. Eğer böyle bir şikayet varsa bunları hemen inceletiriz. Ayrıca Dışişleri Bakanları arasında yapılan anlaşmalar var görüşmeler var. Adalet Bakanlıkları arasında karşılıklı anlaşmalarımız neyi gerektiriyorsa onlar yapılır” dedi.
Gül ayrıca Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ışığında Türkiye’nin bir model ülke olabileceği yönündeki tartışmalara ilişkin bir soruyu da bu konuları "iddialı" bulduğunu dile getirerek yanıtladı. Gül “Muhakkak ki bir coğrafyada herkes birbirini takip eder. Güzel olanlardan herkes faydalanır bunlar normaldir. Türkiye’de köklü reformlar yapılıyor. Bundan gurur duyuyorum. Bölgedeki kardeşlerimiz takip ediyorsa memnun oluruz ama model olmak gibi iddialı şeyler doğru değil” diye konuştu.
-5 ANLAŞMA İMZALANDI-
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan’ın ziyareti kapsamında Çankaya Köşkü’nde ikili ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin ardından iki ülke arasında, yatırımların teşviki, yükseköğretimde işbirliği, askeri işbirliği ve diplomatik işbirliği konularında 5 ayrı anlaşma imzalandı. Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Gül bugün akşam Çankaya Köşkü’nde Nijerya Cumhurbaşkanı onuruna bir yemek verecek. Konuk Cumhurbaşkanı ve heyeti yarın ise İstanbul’da iş adamları ile İş Forumu’nda bir araya gelecek.