YARGITAY YAZI YOLLADI
Yargıtay’ın Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yazıda Meclis kamera sisteminin yenilenmesi için 19 Haziran 2013’te yapılan ihalenin şaibeli olduğu yönündeki iddialar dile getirildi. “Ön inceleme” talep yazısında yer alan mühendis Fethi Özant’ın iddialarına göre, kamera sistemi için açılan ihale belli bir firmanın katılımı için hazırlandı. Şartnameye eklenen yasaklar sebebiyle Türkiye’nin önde gelen firmaları ihaleye katılamadı. İşi alması istenen firmanın yanı sıra bu konuda tercrübesi olmayan bazı firmalar da göstermelik olarak ihaleye sokuldu. Böylece önceden belirlenen şirketin işi alması sağlandı. Sonra da ihale 3 milyon lira bedelle daha önce kamera güvenlik sistemi kurmamış bir firmaya verildi.
MALİYET ŞİŞİRİLDİ
İşin maliyeti de gereksiz yere şişirilerek olması gerekenin üç - dört katı paraya mâl edilmiş gibi gösterildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TBMM Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, kurulacak sistemin aslında kamera güvenlik sistemi olmadığı ve Meclis’in ihtiyaçlarını karşılayamayacağı yönündeki iddia da dile getirildi. “Ön inceleme talep” yazısının konuya ilişkin bölümü şöyle:
“İHTİYAÇTAN UZAK”
“Kurulacak sistemin kamera güvenlik sistemi değil, Meclis’in ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, IP tabanlı bir izleme sistemi olduğu, Koruma Başkanlığı ve diğer ilgili başkanlıkların tamamıyla sürecin dışında tutulduğu, görüşlerinin alınmadığı, ihalenin sistemi personelinin dahi sürece alınmadığı, daha fazla işi gerektiren, benzer ihalelerin diğer kamu kurumlarınca, daha düşük fiyatla ihale edildiği, örneğin; kamera sayısı Meclis’teki kamera sayısının iki katı ve görüntü depolama aygıtları üç katı büyüklüğünde olan ve altyapısı da bulunmayan Merkez Bankası ve bağlı altı kuruluşun kamera güvenlik sistemi ihalesinin 2.520.000 liraya ihale edildiği iddia edilmiştir. 4483 sayılı yasa hükümleri uyarınca, ilgililer hakkında gereğinin takdiri ile verilecek karar, dayanağı belgeler ile birlikte gerekçeli raporun gönderilmesi hususu saygı ile duyuruldu.”