Aracıların götürdüğü mesajda şu ifadeler yer aldı: "Partiye üye olmak istiyorsan, 7 Eylül gününe kadar geri dönüş dilekçeni ver. Eğer dilekçe vermeyeceksen, CHP adaylığı konusunu bir daha gündeme getirme.''
Kılıçdaroğlu'nun 8 Eylül pazar günü yapılacak olan Parti Meclisi öncesi Sarıgül'e yolladığı bu mesaj, ''açık bir çağrı'' olarak nitelendirildi. Kılıçdaroğlu'nun Sarıgül'ün geri dönüş dilekçesi vermeyeceğini düşündüğü de dile getirildi.
Öte yandan, Mustafa Sarıgül cephesinin ise 7 Eylül'e kadar tanınan süreye ilişkin değerlendirme yaptığı öğrenildi. Sarıgül'ün bazı kurmaylarının "Dilekçe verelim ve geri dönüş için adım atalım'' dediği belirtildi. Bazı kurmaylar ise "Vakit erken, bir sonraki PM'de, Kasım ayında dilekçe verelim'' düşüncesini dile getirdiği öğrenildi. Son kararı ise bugün Mustafa Sarıgül verecek. Sarıgül, "af dilekçesi'' olarak bilinen geri dönüş prosedürü için gerekli başvuruyu yapıp yapmayacağını bugün akşam saatlerinde netleştirecek.
Gerçek Gündem'in edindiği bilgiye göre, Sarıgül ''geri dönüş'' için dilekçe verme kararı aldığı taktirde, dilekçe yarın 14.30'da Kemal Kılıçdaroğlu'na Ankara Esenboğa Havalimanı'nda teslim edilecek.
CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın kızının düğünü için İzmir'e gidecek olan Kılıçdaroğlu'na havaalanında teslim edileceği öğrenilen dilekçe hemen işleme konulacak. Dilekçe yarın 14.30'a kadar gelmediği taktirde, Kılıçdaroğlu, Mustafa Sarıgül dosyasını tamamen kapatacak ve kamuoyuna "Gelmesi için çağrı yaptım, gelmedi'' diye açıklamada bulunacak.
Öte yandan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yakın çevresine "Sarıgül dilekçe verirse, konu PM'ye taşındığında kimseye hangi yönde oy vermelerini telkin etmem. Grubu serbest bırakırım'' dediği de öğrenildi. Sarıgül ve çevresi ise PM'den çıkacak aksi yönde bir kararın olası sonuçlarını da değerlendirmeye aldı.
PROSEDÜR NASIL İŞLİYOR?
Mustafa Sarıgül, CHP'den ihraç edildiği için, partiye dönebilmesi için ''bağışlanma dilekçesi'' vermesi gerekiyor. CHP tüzüğünün 76. maddesine göre, ''bağışlanma dilekçesi'' Genel Başkanlık makamına teslim ediliyor. Genel Başkan, dilekçeyi uygun gördüğü taktirde Yüksek Disiplin Kurulu'na gönderiyor. Partiliyi ihraç eden makam Yüksek Disiplin Kurulu olduğu için, bu organın da görüşlerine başvuruluyor. YDK, "Dönüşü uygundur'' dediği taktirde konu bu kez MYK'ya geliyor. YDK'nın ''Uygun değildir'' kararını alması halinde dosya işlemden kaldırılıyor.
Ancak; YDK ihraç edilen partilinin geri dönüş istemini onaylarsa, konu bu kez MYK'ya geliyor. MYK üyeleri, geri dönüş dilekçesini ''uygun görürse'' konu bu kez Parti Meclisi'ne götürülüyor. PM üyeleri, geri dönüş için başvuran eski partilinin neden ihraç edildiğine ilişkin dosyayı inceliyor.
Dosyada, eski partilinin işlediği parti suçları, söylemleri, hakındaki iddialar ve ''savunma''sı ele alınıyor. Geri dönmek isteyen eski partili, bir de "savunma'' yazmak zorunda. Savunma PM üyelerini ikna ettiği taktirde, oylamaya geçiliyor. Kapalı oylamada, 61 PM üyesinin 31'i "Dönüşü uygundur'' dediği taktirde ihraç edilen partili, yeniden üye olma hakkını kazanıyor.