Sarı “Diyanet İşleri Başkanı yetkisi dışına çıkmamalıdır”

Sarı “Diyanet İşleri Başkanı yetkisi dışına çıkmamalıdır”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı “Diyanet İşleri Başkanı, anayasa ve yasalar tarafından belirlenmiş olan yetkisi dışına çıkmamalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan yardımcısı Sarı yaptığı açıklamada; Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptığı açıklama ile uluslararası sözleşmelerle kadın hakları kapsamında kabul edilen kürtaj konusu, yeni ve farklı bir boyuta taşınmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasa’nın 136. maddesine göre, lâiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getiren” bir kurumdur.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun hükümlerine göre, Diyanet İşleri Başkanı’nın görevi, “din hizmetlerinin etkin ve verimli sunulması için gerekli tedbirleri almak”tır. Dedi.

Sarı şöyle devam etti; Diyanet İşleri Başkanı’nın yaptığı açıklama, konuyu kadın hakları ve sağlık ekseninden çıkararak dini referanslara dayandırma amacı güden tartışmalara katkı yapmakta ve anayasanın belirlediği yetkinin sınırlarını aşan bir nitelik taşımaktadır. Üstelik konu, kişisel olarak görüş bildirilemeyecek; gerekirse uygun prosedür yürütülerek Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Diyanet İşleri Başkanı, bu konuda açıklama yapmaya yetkili değildir. Diyanet İşleri Başkanı, bu eylemi ile “fetva vermeye” kalkışmıştır. Diyanet İşleri Başkanı bir devlet memuru olarak anayasaya ve yasalara uygun davranmak ve yetkilerini bu sınırlar içinde kullanmak zorundadır, cümleleriyle açıklamasını tamamlayan CHP Genel Başkan yardımcısı Sarı, bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi!


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.