Seçim barajına yüzde 40'ın itirazı var
Metropoll Araştırma Şirketi'nin 'Seçime Giderken Türkiye' başlıklı çalışmasının ikinci bölümü Türk halkının siyasetle ilgili tercih ve düşüncelerini ölçüyor. 31 ilde bin 532 kişiyle telefonla görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre 12 Haziran seçimlerinde kararsızların tutumu büyük rol oynayacak. Araştırma sonuçlarının önemli başlıkları:
AK PARTİ VE BDP'NİN OYU DEĞİŞMEDİ: Ankette '12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçiminde hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz' sorusu yöneltildi. Kararsızların ve yanıt vermeyenlerin oyları dağıtılmadan çıkan sonuca göre seçmenlerin yüzde 38'i AK Parti'ye, yüzde 21.6'sı CHP'ye, yüzde 9.2'si MHP'ye ve yüzde 5.2'si de BDP'ye oy verecek. Ocak 2011 sonuçlarıyla karşılaştırıldığında AK Parti ve BDP'nin oylarında değişim olmadığı görüldü.
TEK PARTİ HÜKÜMETİ: Katılımcıların yüzde 75'i 'Koalisyon hükümetini mi tek parti hükümetini mi tercih edersiniz' sorusuna 'Tek parti hükümeti' yanıtını verirken, yüzde 17'si koalisyondan yana tercihini kullandı.
SEÇİM BARAJI: Seçim barajının yüzde 10 olması gündemin önemli konuları arasında yer alıyor. Araştırmada 'Yüzde 10'luk seçim barajını doğru buluyor musunuz' sorusuna seçmenlerin yüzde 45'i 'Evet' derken, yüzde 38.8'i 'Hayır' yanıtı verdi. AK Parti'li seçmenin yüzde 21.6'sı, CHP'li seçmenin yüzde 64.2'si, MHP'li seçmenin yüzde 43.4'ü 'Hayır yanlış buluyorum' diye görüş belirtti.
BAŞKANLIK SİSTEMİ: Araştırmada 'Başkanlık sistemine geçilmeli mi?' sorusuna yüzde 40 oranında 'Evet' yanıtı verildi. Yüzde 37'si ise 'Hayır' dedi. Aynı şekilde CHP'li seçmenin yüzde 57.6'sı, MHP'li seçmenin yüzde 51'i 'Hayır geçmemeli' görüşünde.
CHP'Lİ SEÇMEN TÜRBANLI VEKİLE SICAK: 'Başörtülü bir kadının milletvekilliği yapması hakkında ne düşünürsünüz?' sorusuna seçmenlerin yüzde 78'i 'normal karşılarım' yanıtı verdi. Yüzde 19.5'i karşı çıktı. CHP'li seçmenin yüzde 46'sı, AK Parti'li seçmenin yüzde 94.3'ü, MHP'li seçmenin yüzde 77.9'u başörtüsünün Meclis'te yer almasına karşı değil.
MİLİTARİZMİN TABANI VAR: 'Gerektiğinde asker yöneti ele almalı mı' sorusuna 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 34, 'Hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 58.2. CHP'li seçmenin yüzde 40.9'u, MHP'li seçmenin ise yüzde 41.4'ü 'gerektiğinde asker yönetimi ele almalıdır' görüşünde.
GAZETECİ VE YAZARLAR BASKI ALTINDA
Ankette 'Gazeteciler ve yazarlar görüşlerini özgürce ifade edebiliyorlar mı?' sorusuna katılımcıların yüzde 50'si 'hayır edemiyorlar' yanıtı verdi. CHP'li seçmenin yüzde 81.5'i gazeteci ve yazarların baskı altında olduğunu düşünüyor. MHP'li ve BDP'li seçmenlerin de yüzde 64'ü aynı görüşte. Prof. Dr. Özer Sencar bu sonucu değerlendirirken, 'Seçmenlerin yarısı, gazeteci ve yazarların özgürce konuşup yazamadığını düşünüyor. Bu önemli bir nokta. Yani Başbakan Erdoğan'ın ve AK Parti yöneticilerinin 'Biz medyaya karışmıyoruz' açıklamalarına karşın halk bu görüşte değil' diyor.
KARARSIZLAR DAĞITILINCA AK PARTİ YÜZDE 48.3, CHP YÜZDE 27.5
ARAŞTIRMA sonucuna göre kararsızların oy oranı yüzde 10.2 ile oldukça yüksek. Yanıt vermeyenlerin oy oranı 8.4, sandığa gitmeyeceğim diyenlerin yüzde 1.4 ve geçersiz oy kullanacağım diyenlerinse yüzde 1.5. Tüm bu oylar dağıtıldığında AK Parti'nin oy oranı yüzde 48.3'e yükselirken, CHP'nin oy oranı yüzde 27.5, MHP'nin oy oranı yüzde 11.7, BDP'nin oy oranı ise yüzde 6.6 oldu.
AK PARTİ'NİN YÜZDE 50 HEDEFİ İÇİN MHP'NİN OYU ŞART
Prof Dr. Özer Sencar'a göre Başbakan Erdoğan'ın hedefi bu seçimlerde yüzde 50'ye ulaşmak. Sencar'a göre AK Parti, solda alabileceği bütün oyları zaten daha önce topladı. Geriye milliyetçi muhafazakar kesim kaldı. Bu nedenle bu seçimlerde oraya yöneliyor. Erdoğan'ın hedefinde bu kez MHP tabanının oyları var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.