Tayyip 37. padişah oluyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Sözcü gazetesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın padişah yetkileriyle donatıldığını yazdı... İŞTE O HABER:
AKP’nin Meclis Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu başkanlık sistemi metni, yetkilerin tümünün tek bir kişide toplanmasını öngörüyor. Demokratik sistem tarihe gömülüyor.
BaşbakanTayyip Erdoğan’ın, “Gönlümde yatıyor” dediği başkanlık sistemine ilişkin ilk adım önceki gün atıldı. AKP, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na başkanlık sistemini içeren teklifi sundu. 22 maddelik öneri metni, birçok yönden ABD’dekine benzerken önemli farklar da gözlerden kaçmıyor.
Tek meclisli başkanlık…
AKP, önerilerinin bazılarını “Yasama” bölümü için sunarken, “Yürütme-Yargı” bölümlerinin görüşülmesi sırasında da önerilerini gündeme getirecek. ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi ve Senato olarak düzenlenen iki yapı yerine Türkiye’de tek meclisli başkanlık öneren iktidarın düşündüğü modelde, koalisyon hükümetlerinin önü kesiliyor. Zira partinin hukukçu kurmayları, “Koalisyon hükümetlerinin ülkeye siyasi ve ekonomik olarak ciddi zarar verdiğini” söylüyor.
CHP, MHP ve BDP karşı
İktidar partisinin önerdiği başkanlık sistemine Meclis’te bulunan CHP, MHP ve BDP karşı çıkıyor. Her üç parti de Uzlaşma Komisyonu’nda bu öneriye karşı çıkacak. Bu durumda AKP’nin önerisinin hayata geçme olasılığı bulunmuyor. Çünkü Uzlaşma Komisyonu, hazırlayacağı raporda
4 partinin mutabakat sağladığı konulara yer verecek.
İşte bu yetkileri istiyor
İktidar partisinin Meclis Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu öneri metninde yer alan maddeler özetle şöyle:
1- Başkanı halk seçecek.
2- Başkan partili olabilecek ancak parlamenter olmayacak.
3- Bakanlar Kurulu üyelerini de başkan atayacak.
4- Başkan, kendisine karşı sorumlu olan bakanları görevden alabilecek.
5- Bakanlar milletvekili olamayacak, dışarıdan atanacak ve parlamentoya karşı sorumlu olmayacak.
6- Güvenoyu ve hükümeti denetleme aracı olan gensoru kaldırılacak.
7- Parlamento, başkan ve bakanları görevden alamayacak.
8- Başkan ve bakanlar, şimdiki gibi Yüce Divan’a benzer bir yapıda yargılanabilecek.
9- Milletvekili sayısı yine 550 olacak. Seçilme yaşı ise 18.
10- Başkanın cezai yaptırım gerektiren bir suç işlemesi halinde, bazı ülkelerde uygulanan ‘impeachment (suçlama, cezai sorumluluk)’ modeli devreye girecek. Bu çerçevede oluşturulacak bir komisyonun çalışmasıyla başkan suçlanıp, yine aynı şekilde yargılanacak, komisyonun kararını Meclis onaylayacak.
11- Yeni sistemde halkın seçeceği başkan kabineyi Meclis dışından seçeceği için koalisyon hükümetleri tarihe karışacak. Bu sistemde ‘istikrar’ ilkesi sağlanmış olacağından, seçim barajına da ihtiyaç kalmayacak. O nedenle baraj yüzde 5 civarına inecek.
12- Milletvekili yemini de yeni sistemde değişirken; genel seçimler daha önce olduğu gibi 5 yılda bir yapılacak.
13- Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) yer verilmeyecek. Başkana bağlı bir güvenlik kurulu oluşturulacak.
14- Kanunlar vekillerin teklifleriyle kabul edilecek.
15- Başkana karşı en önemli denetim yolu bütçe olacak. 5 yıl için 2 defa seçilebilecek başkan bütçeyi hazırlayacak ve Meclis’e sunacak.
16- Meclis bütçede kısıtlamaya gidebilecek.
ABD dışındaki ülkelerde diktatörlüğe dönüşüyor
Başbakanlık sistemi dünyada iki farklı şekilde uygulanıyor. Fransa gibi bazı ülkelerde cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı unvanına sahip ancak altında bir de başbakan bulunuyor. ABD gibi ülkelerde ise devlet başkanı tüm yürütme yetkisini kendinde topluyor. Dünyada başkanlık sistemini uygulayan ülkelerin sayısı 38… Bunlar arasında Venezüela, Güney Kore, Meksika, Kenya, Brezilya ve Afganistan gibi ülkeler bulunuyor. Peki sistem Türkiye’de uygulanırsa ne olur? Siyaset bilimciler ve akademisyenler istikrarlı olmadığı ve demokratik olmayan bir sistem yaratma riskinin bulunduğu nedeniyle sistemi eleştiriyor. Sistem; ABD ve birkaç örnek dışında demokratik bir siyasal sistemi sürdüremiyor. Sistem denemeleri Latin Amerika ülkelerinde diktatörlüklere ve askeri rejimlere dönüştü.
Parlamento iki partili
Türkiye gibi demokratik kurumsal yapılar oturmamış ülkelerde sistemin demokratik yapıdan uzaklaşması çok kolay olabiliyor. Başkanlık sistemlerinde sağ ve solda merkez partileri biçiminde iki siyasi partili sistem ortaya çıkıyor.
Politika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.