TBMM'de padişah açılımı tartışması
Yayınlanma:
İnce, TBMM Başkanlığı’nın 10 Kasım Atatürk’ü anma için hazırladığı davetiye ile Meclis’te ilk kez anılacak olan Sultan 1’inci Abdülmecit için hazırlanan davetiyeleri eleştirdi.
TBMM’nin dünkü oturumunda söz alan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 10 Kasım Atatürk’ü anma davetiyesi ile Sultan 1’inci Abdülmecit için hazırlanan davetiyeyi elinde göstererek, "Yazıklar olsun size şu davetiyelere bakın" dedi.
CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, Genel Kurul’da partisinin okullardaki şiddet ve madde bağımlılığının tehlike ve nedenlerinin araştırılması için TBMM’ye verilen grup önergesi hakkında söz aldı. İlk olarak milletvekili Kamer Genç’in konuşması sırasında kürsüden itilerek indilmesine değinen İnce, "Burada geçtiğimiz gün bir zorbalık oldu. Kürsüdeki milletvekilimiz itildi. Merak etmeyin bugün olmaz. Onu yapan kişi şöyle bakar; CHP grubunda az kişi var ve sonra kürsüdekine bakar belli bir yaşta mı onu itekleyebilirmiyim ancak o zaman gelebilir. Bugün birşey olmaz" dedi.
Muharrem İnce, konuşmasının devamında TBMM Başkanlığı tarafından hazırlanan 10 Kasım Atatürk’ü Anma davetiyesi ile bu yıl ilk kez Meclis’te anılacak olan Sultan 1. Abdülmecit ile ilgili davetiyeleri eleştirdi. İki davetiyeyi de elinde gösteren Muharrem İnce, "Padişahlığa özenen bir Meclis Başkanı var. İşte 10 kasım davetiyeleri. Kağıda yazılmış ve fotokopi bir davetiye. Burada da Abdülmecit için hazırlanan davetiye. Yazıklar olsun size. Şu davetiyelere bakın" dedi.
Kürsünün milletin olduğunu ve milletvekilinin sesinin kesilmesinin milletin sesinin kesilmesi olduğu söyleyen Muharrem İnce, şöyle konuştu:
"Haddinizi bilin diyorum. Siz şiddeti saldırı amaçlı yapıyorsunuz. Biz şiddeti savunma amaçlı anıyoruz. Eşkiyayı Meclis’e hükümdar etmeyiz. Zannetmeyiniz ki savaş baltalarını gömdüysek yerini unutmadık. ’Siyaseti beyaz kefenler içinde yapıyoruz’ diyen Başbakan Erdoğan’a sesleniyorum. Biz bu topraklarda kefensiz yatanların torunlarıyız. Biz siyaseti böyle yapıyoruz. Herkes haddini bilsin. TBMM’de hiçkimse padişahlık özentisi yapamaz. Atatürk’e hakaret edemez. Hakkı da değildir, haddi de değildir. Haddini de bildiririz."
Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil de bugünki yazısını bu konuya ayırdı... Padişah açılımı başlığını atan Özdil'in yazısı şöyle:
Gazeteler yazdı...
Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihinde ilk kez bir padişah için, Sultan 1’inci Abdülmecid’in ölümünün 150’nci yıldönümü vesilesiyle anma töreni düzenliyor. Padişah tuğralı davetiyeler, milletvekillerine gönderildi. Anma töreni 17 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak.
*
Kendini Atatürkçü zanneden gaz’teciler derhal gaza geldi haliyle... Vay efendim, Cumhuriyet’in yaş gününü kutlamıyorlarmış da, Abdülmecid’in ölüm yıldönümüne tören yapıyorlarmış filan.
*
Padişah Abdülmecid denilen o arkadaş...
Öleli kaç sene oldu?
Evet, 150 sene oldu.
*
Peki, hangi gün öldü?
26 Haziran.
Hangi gün doğdu?
25 Nisan.
Tahta hangi gün çıktı?
1 Temmuz.
*
E hani 17 Kasım?
*
Hep söylerim, yurtsever’in salağı hain’den fazla zarar verir yurda... Güya cumhuriyetçi tipler Abdülmecid ismine sazan gibi atladı ama “17 Kasım”ın Abdülmecit’le falan alakası yoktur.
*
17 Kasım...
Mustafa Kemal için idam fermanı yazan Vahdettin’in Türkiye’den defolup gittiği gündür!
*
“Dersaadet işgal orduları başkumandanı General Harrington cenaplarına... İstanbul’da hayatımı tehlikede gördüğümden, İngiltere devlet-i fahimanesine (yüce devletine) iltica ve bir an evvel naklimi taleb ederim efendim” diye dilekçe yazıp, hiç utanmadan, “halife-i müslimin” diye imzalayan Vahdettin’in, İngiliz işgal zırhlısının ambarına fare gibi saklanarak kaçtığı gündür!
*
Alenen...
Vahdettin’i anıyorlar.
*
Hazır, alayınız Dolmabahçe Sarayı’nda toplaşmışken... Mustafa Kemal’in son nefesini verdiği odada yapın bari töreninizi de, tam olsun.
Politika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.