Tek yol eşit yaşam

Tek yol eşit yaşam
CHP Beylikdüzü Engelliler Komisyonu tarafından gerçekleştirilen “Kent Yaşamında Engelliler” konulu panelde, Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli bireylerden oluştuğuna dikkat çekilerek, engellilerin hayata katılmasının tek yolunun eşit yaşam hakkını s
Panelistliğini CHP Beylikdüzü Engelliler Komisyonu Başkanı Ahmet Bağbekleyen'nin yaptığı panelde, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Koyuncu, Psikolog Neslihan Mutlu ve Mimar Gündüz Kuzugüdenlioğlu konuşmacı olarak katıldı.
Yaptığının ne anlama geldiğini bilmiyor
Beylikdüzü’nde kaldırımlarda engelliler için yapılan rampalardaki büyük yanlışa dikkat çekerek sözlerine başlayan Engelliler Komisyonu Başkanı Ahmet Bağbekleyen, “Kaldırım rampalarında görme engelliler için üretilen duyumsanabilir yüzey kullanılmış. Bu yüzeyler görme engellilerin yön bulması amacıyla kullanılması gerekirken rampa yüzeyi yapılmış. Bu yüzeylerin ne anlama geldiğini bilmeyen bir yönetim var. Bu kadar duyarsız ve bilgisiz” şeklinde tespitleriyle sert eleştirilerde bulunarak durumun insan hayatını tehlikeye atacak durumda olduğuna temas etti.
Türkiye’de 9 milyon engelli birey olduğunu ve aileleriyle birlikte bu sayının 40 milyona ulaştığı bilgisinin aktarıldığı panelde, engelli çocuğu doğan bireylere hala rehabilite hizmeti verilmediğine değinilerek, ailelerin toplum baskısı nedeniyle engelli çocuklarını gizlediği ve bunun psikolojik bir dönüşümle giderilebileceği aktarıldı.
Toplum acıma duygusuyla bakmamalı
Türkiye’nin, engeli bireyin ve ailesinin kabullenme sürecini yönetemediğine temas eden Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Koyuncu, “Aileler,  sokaklar engelsiz hale getirilirse ben çocuğumu dışarıya çıkaracağım, diyor. 10 yıl boyunca evinden çıkmayan engelliler var” diye konuştu. Toplumun engelliye acıma duygusuyla bakmaması gerektiğinin altını çizen Adem Koyuncu,  Hepimiz engelli olmaya biliriz ama yaşlandığımız zaman rampalara ve doğru kaldırımlara ihtiyacımız olacak” uyarısını yaptı.
Engelli bireylerin hala eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında ciddi sıkıntılarla karşılaştığının ifade edildiği panelde,  2005 yılında çıkarılan engelliler kanunuyla, belediyelere 7 yıl süre zarfı içinde kenti engelsiz mimariye uygun hale getirme zorunluluğunda bulunulmasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekildi.
İmamoğlu: Toprak kalsa daha iyi
Türkiye’deki mevcut mimari yapı ile olması gereken engelsiz mimarinin görsel örneklerle paylaşıldığı panel sonunda söz alan CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, siyaseti insan odaklı yaptıklarının altını çizerek, Beylikdüzü’nün her noktasını vatandaşın yaşayabileceği hale getirmenin temel hedefleri olduğunu vurguladı.  İlçedeki yanlış yapılan kaldırım rampaları için de atıfta bulunan İmamoğlu, “Can kaybına dahi sebep olabilir. İnsanların yaşayamayacağı yeri yapmaktansa yapmayın, toprak kalsın daha iyi” eleştirisini yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.