Yemin töreni başladı

Yemin töreni başladı
TBMM'de yemin töreni CHP ve bağımsız vekillerin kararlarının gölgesinde başladı. Vekiller sırasıyla yeminlerini etmek için kürsüye çıkıyor. Geçici Başkan Oktay Ekşi, tutuklu vekiller için "Demokrasimizin gelişmişlik düzeyine aykırı" dedi. Başbakan Erdoğan
TBMM'de yeni dönemin ilk oturumu ve yemin töreni başladı. Genel Kurul'a AKP'li ve MHP'li vekiller katılıp yemin edecekler. CHP ise Genel Kurul'a katılacak ancak yemin etmeyecek. Bağımsız milletvekilleri ise Genel Kurul'a katılmıyorlar.

Genel Kurul en yaşlı üye Oktay Ekşi'nin geçici başkanlığında toplandı.

CHP'nin tek yemin eden milletvekili en yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi oldu. 24'ncü dönemin ilk yeminini eden Ekşi yaptığı konuşmada ise yeni anayasa vurgusunun yanı sıra tutuklu milletvekilleri sorununu da dile getirdi. Ekşi "Geçmiş dönemlerde milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutukluluğu nedeniyle yemin töreni eksik sayıyla yapılmadı. 8 milletvekili milletin verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Bu durumun TBMM'nin şerefli geçmişine, demokrasiye aykırı düştüğü kanaatimi kayda geçiriyorum" diye konuştu.

TBMM'de, 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme töreni yapılıyor. Birleşimi, en yaşlı üye sıfatıyla, Mehmet Ali Şahin'den görevi devralan Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi yönetirken, Ekşi yaptığı açılış konuşmasında, 23 Nisan 1920'den bu yana görev yapmış tüm TBMM üyelerini saygıyla andığını söyledi. TBMM'nin egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu somutlaştıran bir Kurum olduğunu söyleyen Ekşi, "Duygu ve düşüncelerinize tercüman olduğum inancıyla vurgulamak isterim. Geçmiş dönemlerde milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutukluluğu nedeniyle yemin töreni eksik sayıyla yapılmadı. 8 milletvekili milletin verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Bu durumun TBMM'nin şerefli geçmişine, demokrasiye aykırı düştüğü kanaatimi kayda geçiriyorum" diye konuştu.

Ekşi'nin bu sözleri muhalefet milletvekillerinden alkış aldı. Yorucu ve yoğun, zaman zaman da kırıcı bir seçim kampanyasını geride bıraktıklarını, başta AKP olmak üzere tüm partileri ve milletvekillerini tek tek kutladığını söyleyen Ekşi, "Ulusumuzdan aldığımız yetkinin ona vereceğimiz hizmetlerle taçlanmasını diliyorum" dedi. 50 yıl önce TBMM çatısı altında görev yapan en genç üyelerden biri olduğunu şimdi ise en yaşlı üye ve geçici başkan sıfatıyla milletvekillerinin huzurunda olduğunu kaydeden Ekşi, görev yaptığı dönemde Meclis'in en demokratik anayasayı yaptığını, şimdi de bugünkü Meclis'in yeni anayasa misyonuyla görev başladığını ifade etti.

Yeni Anayasa vurgusu

Ekşi'nin konuşması başladıktan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, töreni izlemek üzere Genel Kurul salonundaki yerini alırken, Gül'ün gelmesinin ardından da İstiklal Marşı okundu. Ekşi ise konuşmasının devamında "demokrasi ve laiklik" vurgusu yaparak yeni anayasa yapılırken bu değerlerin 'kutsal değer' olarak Meclis tarafından korunacağından emin olduğunu söyledi.

İlk yemin yemin Ekşi'den

Konuşmasının ardından Ekşi, Genel Kurul'da yemin eden ilk milletvekili oldu. CHP'nin yemin etmeme kararına karşı, CHP'den yemin eden tek milletvekili olan Ekşi, yeminini Başkanlık Divanı kürsüsünden etti. Daha sonra da Genel Kurul'da yemin törenine Adana'dan devam edildi. Genel Kurul'da Ekşi'nin ardından ilk okunan isim BDP destekli Bağımsız Adana Milletvekili Murat Bozlak oldu.

Başbakan tokalaşmadı

Genel Kurul'da milletvekillerinin sıralarına karanfil bırakılırken, Başbakan Erdoğan'ın, Genel Kurul salonunda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmadan Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerine oturduğu gözlendi. Genel Kurul'da yemin töreni sırasında AKP Afyon Milletvekili Halil Ürün, Ekşi'nin uyarısı nedeniyle yemin metnini iki kez okudu. Törende sıra Ankara'ya geldiğinde ise Ekşi, milletvekillerini Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Atatürk için bir dakikalık saygı duruşunun ardından and içme töreni devam ediyor...

Abdullah Gül Meclis'te

Oktay Ekşi'nin konuşması devam ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Meclis'e geldi. Gül, yaklaşık 1,5 saat kaldığı TBMM'den askeri törenle uğurlandı.

Oktay Ekşi'nin yeminin ardından yemin töreni başladı. İlk olarak kürsüye Adana milletvekilleri çağrıldı. CHP'li vekillerin katıldığı ancak yemin etmediği, bağımsızların katılmadığı yemin töreni AK Parti'li ve MHP'li vekillerin yemin etmeleriyle devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.