YERELDE SEÇİM KADINLAR ÇÖZÜM

YERELDE SEÇİM KADINLAR ÇÖZÜM
CHP KADIN KOLLARI KÜÇÜK KURULTAYI “YERELDE SEÇİM KADINLAR ÇÖZÜM”
Eşit Temsil Eşit Katılım hedefiyle yola çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Küçük Kurultayı “YERELDE SEÇİM KADINLAR ÇÖZÜM” sloganıyla 30 Mart 2014’de yapılacak olan Yerel ve Mahalli İdare seçimleri sürecinde kadınları daha etkin ve görünür kılmak, kadın bakış açısını yerel yönetimlere yansıtabilmek, amacıyla 4-5-6 Ekim 2013 tarihlerinde Ankara’da toplandı. Kadın erkek eşitliğine, demokrasi ve özgürlüğe giden yolda 6 Ekim 1990 katledilen öncü kadınlarımızdan Bahriye Üçok ve devrim şehitleri adına kurultay “Bahriye Üçok Kadın Kolları Küçük Kurultayı” olarak adlandırıldı.

 

Açılış konuşmasında Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan,“90.yılını kutlayan CHP hem filiz hem çınardır. Kadın bu çınarın neresidir? Kadın köktür, kadın gücünü topraktan ve sudan alır. CHP’nin kadın kolları suyun ve toprağın gücü aldığımız nefes ve yaktığımız yüreklerdeki ateş ile geleceği yeniden şekillendirmeye ve CHP’yi iktidara taşımaya hazırdır” dedi.

 

Genel Başkan Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU’nun Eşi Selvi KILIÇDAROĞLU’nun katıldığı  kurultay da, Genel Başkan Yardımcıları  Adnan KESKİN, Gökhan GÜNAYDIN, Perihan SARI, Şafak PAVEY, Yakup AKKAYA, Genel Sekreter Bihlun TAMAYLIGİL, Aydın Belediye Başkanı Özlem ÇERÇİOĞLU, konuşmalarıyla başlayan Kurultaya Kadın Milletvekilleri, Kadın PM Üyeleri, Kadın YDK Üyeleri, Kadın Belediye Başkanları, Kadın Kolları Eski Genel Başkanları, İl Kadın Kolları Başkanları, Dernek ve STK Partili Kadın Genel Başkanları, Basın Mensupları ve Parti üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Kurultayda il ve ilçe belediyeleri, genel merkezde kurulan stantlarda hizmetlerini , projelerini tanıttılar. Stantlar katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

 

Kurultayın divan başkanlığını Genel Sekreter Bihlun TAMAYLIGİL, divan üyeliklerini YDK üyesi Saniye BARUT, PM Üyeleri Gökçe PİŞKİN, Gül ÇİFTÇİ, Sevnur YILDIRIM, Kadın Kolları Genel Sekreteri Nurten BOZKURT ve Genel Saymanı Ayfer CÖMERT yaptı.

 

İlk gününde konuşma yapan parti yöneticilerinin konuşmalarından bazı başlıklar şöyle,

 

Gökhan GÜNAYDIN,

 

Sevgili dostlarım, sevgili yoldaşlarımız, kadın kollarımız önemli bir iş başarıyor gerçekten. Cumhuriyet Halk Partisinin parti demokrasiyi işleterek giderek geliştirdiği bir organ niteliğiyle Anadolu’yu karış karış dolaşıyor. Ancak ifade etmek isterim ki Anadolu’da yaptığı bu çalışmaları Genel Merkez çalışmalarıyla da perçinliyor. Birazdan Cumhuriyet Halk Partili kadınlar adına bazı kazanımlardan söz edeceğim. Biliniz ki o kazanımların hiçbirisi CHP’li erkekler tarafından verilmiş haklar değildir. CHP’li kadınlar tarafından alınmış haklardır. Bunda emeği olan MYK’da, PM’de, kadın kollarında çalışan, görev yapan, ısrarla kararlı tutumunu sürdüren tüm arkadaşlarımız sadece partimizin yolunu değil, umarım ülkemizin yolunu da aydınlatacak olan bir işi başlatmış oldular.

 

Dünyanın ilk bağımsızlık savaşını vermiş bir memleketin evlatlarıyız. Antiemperyalistiz, tam bağımsızlıkçıyız, Türkiye’deki 76 milyon insanı tümüyle birbiriyle eşit görüyoruz. Hiçbir ayrıma inanmıyoruz ve bunu tümüyle reddediyoruz. Çünkü biz solcuyuz, çünkü biz Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Nerede halkın sorunu varsa o soruna talibiz, o sorunu çözmek içinde gece gündüz hep beraber çalışıyoruz. Bu el elelik, bu inanç beraberliği ve bu enerji elbette beraber olmamız gerekenlerle, yani halkla birlikteliğimizi her gün daha fazla kuvvetlendirecek ve bu memleketin önünü yeniden açacağız.

 

Perihan SARI;

 

“Kadınlar kendi çocukları kadar, başka annelerin çocukları için de kaygılanırlar” Sevgili Kız kardeşlerim, Değerli Yoldaşlar, Sevgili Cumhuriyet Halk Partililer. Partimizin gelişen ve güçlenen kadın örgütlenmesinin geldiği aşamayı tanımlayan adı küçük ama kendisi büyük ve önemli olan bu Kurultay nedeniyle aranızda olmaktan, birlikte olmaktan ve sizleri selamlamaktan büyük bir kıvanç ve onur duyuyorum.

 

Kardeşlik ve barışın simgesi, aydınlık Türkiye’nin güvencesi olan CHP’li kadınlar olarak, 90 yıllık birikimimiz, emeğimiz, inancımız ve kararlılığımızla, bugün olduğu gibi gelecekte de görev başındayız.

 

Değerli kardeşlerim, kadınlar doğaları gereği yaşamı üreten ama toplumu her gün yeniden üreten emekçiler. Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturuyor. Toplumsal yaşamda, karar mekanizmalarında, yani yerel ve ulusal karar mekanizmalarında ve çalışma yaşamında katılımları yeterli değil kadınların. Kadınların bu durumu, toplumda üretilenlerden, toplumsal zenginlikten yeterli pay almadıklarını da gösteriyor. Ve aynı zamanda eşitsiz bir uygulamayla karşı karşıya olduklarını da kanıtlıyor.

 

Kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmışlığı, toplumsal yaşamda, karar mekanizmalarında ve çalışma yaşamında yeterince yer almayışı, toplumun yarısının ekonomik, sosyal ve siyasal alana yeterince katılmadığının bir temsil sorunu olduğunun ve kadınların eksik temsil edildiğinin göstergesi.

 

Bihlun TAMAYLIGİL;

 

Sizlerle beraber bu iktidar yürüyüşünün hazırlığı olan toplantıda bir arada olmak güç veriyor, ümit veriyor ve inanç veriyor. İnancımız şudur ki, önce yerel seçimlerde, sonra genel seçimlerde altıoklu şanlı bayrağımız iktidar gönderinde olacaktır. Ve bu iktidarın hazırladığı yeni Türkiye’nin Genel Başkanı ve Başbakanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun inancı, güveni ve sizlerle beraber yol arkadaşlığı inancı her zaman tam oldu, bütün oldu. Başarılarda hep beraber olduk, beraber olmaya devam edeceğiz dedi. Bizde ona inanıyoruz, onunla beraber iktidara inançla yürüyoruz değerli arkadaşlarım.

 

Sevgili kardeşlerim, bizler bir sonbahar mevsimindeyiz. Belki havalar bulutlu, belki günler karanlık ama ben bugün buradaki heyecanı, buradaki birlikteliği ve coşkuyu gördüğüm zaman karabulutlarla birlikte AKP karanlığının da dağılacağına, 90 yıldan beri ülkemizi aydınlatan laik cumhuriyetin ve cumhuriyetin değerlerinin egemen olacağına, yarınların özgürleşeceğine, Türkiye’nin demokratikleşeceğine ve sizler gibi güzelleşeceğine olan inancımı daha da arttırdım, daha da arttırıyorum.

 

Kısaca övünçle ve güvenle diyorum ki, güzel günler göreceğiz kadınlar. Güzel günler göreceğiz kız kardeşlerim. Ve bu güzel günler CHP iktidarında gerçekleşecek. Demokraside, özgürlükte, kardeşlikte kadını özgürleştirme hareketi olan Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarı da kadınların eseri olacaktır. Buna içtenlikle inanıyorum. İnanıyorum çünkü siz mücadelenin başında ve önderlerisiniz. Dün bu böyleydi. Bugünde öyle devam ediyor, yarında böyle olacak.

 

Şafak PAVEY;

 

Sevgili dostlarım, sevgili kadın kollarımızın değerli üyeleri, benim tek kolum var. Peki şimdi size soruyorum, Sevgili Hilal sana da, ikinci kolum sol kolum olur musunuz? O sizlersiniz. Ellerimizi birleştirip  genç kızlarımızın başına gelen kötü olayları engellemek için ikinci kolum olur musunuz dedim ve orada olduğunuzu zaten biliyorum. Biz bunu beraber yapacağız. Ellerimizi birleştireceğiz ve beraber yapacağız. Nazım Hikmet’in çok ünlü bir dizesini içim sızlayarak hatırlıyorum bu aralar. “Ben ölen babamdan ileri, doğacak çocuğumdan geriyim”. Peki neden içimiz sızlıyor bunu duyunca? Çünkü sanırım artık kızlarımız annelerinden daha geri bir hayat standardına doğuyorlar. Nereden nereye geldik? İnanılmaz değil mi? Ahlak algısının küresel bir tanımı yok. Dolayısıyla birçok toplumda cephenin en önemli silahı olarak kadına ahlak üzerinden saldırılıyor. Elbette erkeklerle üç tane rolümüz eşit. Ebeveyn olmak, çocuk olmak birde eş olmak. Bunları paylaşabiliriz. Paylaşamadığımız iki tane daha rolümüz var kadın olarak. Bir çocuğu hayata getirmek, bir canlıyı hayata getirmek ve de ahlaklı, iyi bir kadın rolü. İçinde bulunduğumuz çağa bakınca ensest, tecavüz gibi insan haysiyetini inciten suçlarla kapalı toplumların hiç hesaplaşmadıklarını, istatistiklere bile almadıklarını görüyoruz. O halde cinsiyetleri ayırmak ya da toplumun erdemlerini kadınlar üstünden kontrol etmek ahlaka çare olmuyor. Kadın ve erkeğin birbirine uzak tutulduğu toplumlarda yoksulluğun, şiddetin ve kederin sonu gelmiyor.

 

Yakup AKKAYA;

 

 “Türkiye’de kadın çalışma yaşamından dışlanmakta, erkek egemen toplumun adı konmamış kodları nedeniyle ötekileştirilmekte, eşitsiz bir durumla karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden Türkiye’de yaşanan kadın sorunu aynı zamanda özgürleşme, aynı zamanda demokratikleşme ve aynı zamanda eşitlik sorunudur.”

 

Değerli Yol Arkadaşlarım, Mustafa Kemal’in yolundan giden Cumhuriyet Kadınları, Her birinizi tek tek selamlıyorum.

 

Değerli Arkadaşlar, Türkiye’de yaygın bir emek sömürüsü vardır ama emekçiler arasında kadın emekçiler çok daha fazla sömürüye maruz kalmışlardır. Hala da kadın emekçiler her anlamda daha fazla sömürülen, her anlamda daha fazla acı çekenlerdir. Bugünün Türkiye’sinde kadınlar hala güvencesiz, esnek, düşük ücretle, kayıt dışı çalışmakta, her türlü şiddete, tacize, tecavüze maruz kalmaktadır. Bursa’da yanarak ölen tekstil işçisi kadınlar, Ceylanpınar’da boğularak ölen tarım işçisi çocuk yaştaki kadınlar hepsi kayıt dışıydı. Türkiye’de  kadın istihdamı  sorunu son 20 yıldır giderek artarak varlığını sürdürüyor. Ama kurtuluş mücadelesi vermiş aydınlık kadınların torunları da tehlikenin farkında dedi.

 

Kurultay süresince eşitlikçi bütçeden, ekolojik siyasette, toplumun farklı kesimlerinin yerel hizmetlerden daha çok yararlanması için yapılacak projelerden hayvan haklarına kadar geniş bir alan içinde bir çok konu gündeme geldi.

 

 

 

Kadın kolları başkanları, kadın belediye başkanları,kadın muhtarlar, sendika ve kadın dernekleri genel başkanları ve PM üyeleri konuşma yaptılar.

 

 

Kurultayın 2. Gününde konu başlıkları,

 

“Yerel siyasette kadının temsil ve katılımı” Genel Başkan Yardımcısı Perihan SARI

“Yerel Yönetimlerde kadın ve kadın politikaları” PM üyesi İnci BEŞPINAR

“Yerel siyasette kadını görünür kılma” PM Üyesi Nazik IŞIK

Başkanlıklarında il kadın kolları  başkanları ve aday adaylarının katıldığı oturumlar yapıldı.

 

Moderatörlüğünü Hilal DOKUZCAN,  sunumları Ahmet Necdet PAMİR ve Nuran TALU’nun yaptığı Kadın, doğa, yerel yönetimler ve ekolojik siyaset konulu panel gerçekleşti.

 

Kurultayın 3. Gününde oturum başkanları sonuç raporlarını okudu. Kurultayın son ayağı olan  İl kadın kolları başkanları toplantısında önümüzdeki yerel şeçimlerle ilgili yapılması gerekenler ve öneriler konuşuldu. Toplantıya katılan Genel Başkan  Kemal KILIÇDAROĞLU il kadın kolları başkanlarına hitap etti. Kılıçdaroğlu’nun onurlandırdığı toplantı coşkuyla karşılandı.

 

3. günün sonunda dolu dolu geçen kurultayın ardından katılımcılar illerine döndüler.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.