3 hastalığı olan bile grip aşısı için riskli sayılmadı: 'Aşılar kime veriliyor?'
SALGIN sürecinde maske dağıtımından testlere, vaka tespitinden alınan önlemlere birçok skandala imza atan iktidardan yine kaosa yol açtı.
Bilim Kurulu üyelerinin 65 yaş üstü ve kronik hastaların tamamına önerdiği grip aşısında kriz büyüyor. 25 milyona yakın 65 yaş üstü ve/veya kronik hastaya rağmen 1 milyona yakın grip aşısı ithal edildiği öne sürülüyor.
Aşının sadece aile hekimlerince ve puanlama skoruyla verilmesi sonrası ortaya çıkan tabloda sıkıntı derinleşti. Üç ayrı kronik hastalığı birden olan ve 65 yaş üstü hastalar bile enabız sisteminde aşı hakkı bulunmadığını öğrendi. Sosyal medyada duruma isyan edenler, mesaj yağdırdı.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, grip aşısında Türkiye genelinde kaos başladığını belirterek şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı, aşının risk durumuna göre kademeli yapılacağını duyurdu. Kanser hastalarına, hamilelere, KOAH hastalarına bile e-nabızda grip aşısı çıkmıyor. Bize ulaşan hasta yakınları var. 70 yaşında diyabet, hipertansiyon, damarları tıkalı, kalp pili var aşı alamıyor. Tansiyon, diyabet, kalp hastası olan aynı zamanda Alzheimer’ı da bulunan 98 yaşında bir başka hasta da yanı durumda. O zaman kimler riskli?”
İNSANLARA MEZARDA MI AŞI YAPILACAK?
Emir, bakanlığı aylar öncesinden grip aşısı konusunda uyardıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya genelinde talep artışının olacağı, gün gibi ortadayken bakanlık bu konuda bir önlem almadı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bir buçuk milyon doz aşı tedarik eden İran bile bu yıl 10 milyona yakın aşı satın aldı. Şu anda Türkiye’ye yalnızca 800 bin adet aşı geldiği belirtiliyor. Kanser, KOAH, diyabet gibi hastalıkları bir arada taşıyanlara aşıya erişim hakkı verilmiş. İnsanlara mezarda mı yapacaksınız bu aşıyı? 800 bin adet grip aşısına kimler ulaşabiliyor? Yoksa sınırlı sayıdaki aşıları da yandaşlarınıza mı dağıtıyorsunuz? Torpil mi yapıyorsunuz?”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaşanan tabloya göre aşı yaptırmak için “En az 2 ölümcül hastalığınız olmalı” dedi.
Hekim hastayla karşı karşıya kaldı
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, yaşanan durumu şöyle aktardı: “Yüzlerce hasta geldi, kritere uyan sadece bir hastaya aşı yazabildim. 55 yaşında kanseri metastaz yapanr hastaya, 79 yaşındaki prostat kanserliye ve 72 yaşında diyabeti ve hipertansiyonu olan hastaya dahi sistem onay vermedi.”
Hasta geldiğinde sisteme giriş yaptıklarını, e-Reçete üzerinden girdiklerinde ise “İnfluenza açısından 1. öncelikli risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir” uyarısı ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Ünal, “Sistem hangi hastaya aşı verilip verilmeyeceğini kendisi seçiyor. Başta riskli gruptaki kronik hastalar, 65 yaş üstü ve sağlık emekçileri olmak üzere bütün yurttaşlar aşılanmalıdır” dedi.
5 hastalığı olan babam yeterli puanı toplayamadı!
Sayısız hastalığına rağmen grip aşısı hakkı olmadığını öğrenenler tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi:
♦ Avukat Akın Atalay: E Nabız sitesinde tüm hastane, sağlık bilgilerim kayıtlı. Hepatit B, kronik gastrit, akciğer hasarı, geçen yıl iki ayrı kanser teşhisi (3. evre lenf ve böbrek kanseri); cerrahi ve kemoterapi tedavisi, izleme süreci. Yine de sınıfı geçemedik, grip aşısına yetmedi. Sağlık olsun:)
♦ Prof. Dr. Bengi Başer: Hastam erkek, kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, inme öyküsü var ve 77 yaşında. Ama influenza açısından 1. öncelikli risk grubunda değilmiş yani grip aşısı yapılamıyor. Bu durumda öncelikli olanlar kim?
♦ Ömer Faruk Yalçın: Ebstein anomalisi, Wolf Parkinson White ve Tip-1 Diyabetim var. Son1,5 yıl içinde 3 ablasyon, 1 tiroidektomi geçirdim. Aktif olarak doktorluk yapıyorum. Sorum şu: Ben bile bu grip aşısını alamayacaksam kimler alacak?
♦ Eser Tavman: Annem 84 yaşında, 4. evre kanser hastası, doktoru ‘grip aşısı olması şart’ diyor. Babam 87 yaşında kronik hastalığı var. İkisinin de aşı olması gerekirken risk grubunda görünmüyorlar ve aşı olamayacaklar. Gelen aşılar kimler için!
♦ Pınar Kılıçer: Astım, kalp, şeker, demans hastası ve tek böbreği olan 68 yaşındaki babam bu sene aşı için yeteri kadar "puan" toplayamamış. Her sene yapılan aşı, bu sene yapılmayacakmış.
♦ Yasemin Bakuer: 85 yaşında akciğer kanseri, bağırsak kanseri ve şeker hastası olan babam risk grubunda değilse, kimler risk grubunda çok merak ettim.
♦ Berna Laçin: Annem (73) kronik akciğer hastası, pandemi sürecinde 2 defa zatürre geçirdi (zatürre aşıları var) ve KOAH hastası. Babam (75) kalp hastası, ameliyatlı, stentleri var. enabıza göre risk grubunda değiller, grip aşısına gerek yok. Babam soruyor şimdi “Neden aylarca bizi eve tıktınız?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.