Koronavirüste yeni bir pandemiye neden olacak sessiz mutasyonlara dikkat
Duke University'den araştırmacılar PeerJ'da yayımlanan çalışmalarında virüsün genetik kodunun 30.000 harfinde yani RNA'sının 30.000 nükleotidinde meydana gelmiş 'sessiz' mutasyonlar gerçekleştiğini tanıladı.
Korona virüs pandemi krizine neden olan korona virüs tipinin henüz diğer konak canlıları olan yarasalarda ve pangolinlerde kaydedilmiş gözle görülür bir zararı olmamıştı.
SESSİZ MUTASYONLAR
Duke University'den araştırmacılar biyolojik ve tıbbi bilimlerdeki araştırmaları kapsayan dergi PeerJ'da yayımlanan çalışmalarında virüsün genetik kodunun 30.000 harfinde yani RNA'sının 30.000 nükleotidinde meydana gelmiş 'sessiz' mutasyonlar gerçekleştiğini tanıladı. Bu değişimler virüsün insana sıçraması ve sonunda bir pandemiye neden olmasına kadar belirleyici olmuştu.
BELİRLİ HAL ALIYOR
Bilimfili'nde yer alan habere göre, direkt olarak bir proteinin yapı ve sentezlenmesini değiştirmeyen bu mutasyonlar, virüsün genomunu oluşturan RNA'nın kıvrılma yetisi üzerinde değişimlere sebep olmuştu. RNA molekülleri de tek zincirli genetik materyaller olduğu halde, oluştuktan sonra bırakıldıklarında yani eşlendikten sonra, ikincil yapı dediğimiz hallerini almak üzere kendi moleküler organizasyonları gereği elektriksel iç etkileşime girerek kıvrılıp bükülür ve belirli bir hal alıyor.
AKRABA KORONA
İşte burada gerçekleşen değişimler, virüsün protein sentezleme karakterini, aktivasyon seviyesini ve RNA yapısını değiştirebilir. Korona virüsün sessiz mutasyonlarının bu RNA değişimleri ile yayılma ve pandemik karakter kazanmasına sebep olduğu düşünülüyor.
Kendi geliştirdikleri istatistiksel metotları kullanarak virüsün geçirdiği adaptif değişimlerin hangilerinin insan konak hücrelerinde iken ortaya çıktığını ve hangilerinin yarasa ve pangolinlerdeki yakın akraba korona virüslerde bulunmadığını tespit eden araştırmacılar bu insanlarda yayılan virüsü tekil kılanın ne olduğunu belirlemeye çalıştı.
SESSİZ MUTASYONLARI KODLADILAR
Korona virüslerin konak hücrelere tutunduğu Spike yani S proteinlerinin bu halini almasında pozitif seçilimin evrimsel etkisi olduğunu gösteren bir literatür mevcut iken, yeni çalışmada da benzer biçimde Spike proteini değiştiren mutasyonları fiksleyerek, hangi viral soyların daha ciddi yayılma tehlikesi taşıdığını buna bakarak belirlenmeye çalışıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.