Kansere yol açan etkenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Haydaroğlu, “En büyük etmenler çevresel, beslenme, genetik ve ailevi etmenlerdir. Size çevresel etmenlerden bir örnek vereyim; sağlıklı olmak için her türlü şartı sağladığınızı düşünün ama bodrum katında oturuyorsanız bu dünyanın sahip olduğu radon gazı, kansere etken sebeplerde sigaradan sonra ikinci olarak görülmektedir. Bodrum katlardan yaşayan insanların mutlaka evlerini çok sık havalandırmaları gerekmektedir.” dedi. Şu anda İzmir’de 97 bin civarında kanser hastası bulunduğunu aktaran Haydaroğlu, “İzmir ve Ege Üniversitesi Hastanesi, bu kayıtları tutmak konusunda üst düzey bir çaba göstermektedir. Ege Üniversitesi’nin yıllık kanserli hasta rakamı 6-7 bin civarındadır. Bu rakam, geçmiş yıllara göre artış göstermektedir.” diye konuştu.
Kanser tedavisinde başarı için psikolojik faktörlerin de önemli olduğunu ifade eden Ayfer Haydaroğlu, “Kanser başlıbaşına bir ölüm fikri yarattığı için birçok insan tarafından ölüme eşdeğer görülüyor. Bu da moral değerlerini bozmakta. Kanser, günümüzde kronik bir hastalık haline gelmiştir. Eğer erken teşhis olmuşsa yüzde 80 ile 90 gibi bir oranla tedavi şansı bulunmaktadır ama insanlar kurtulanları değil de ölenleri akıllarına getirdikleri için moral değerleri düşmekte. Bu yüzden biz tedavilerimizde psikoteknik yöntemlerden de yararlanmaktayız. Bu bakımdan bakarsak, kanserin ilerlemesinde psikolojik etkenlerin de olduğu bir gerçek.” diye konuştu.
'KANSERİN YAŞLA İLGİSİ YOK'
Kanser hastalığının insanların yaşıyla ilgisi olmadığını da aktaran Prof. Dr. Haydaroğlu, “Her yaşta kansere rastlayabiliriz. Her kanser türü farklılıklar göstermektedir ancak istatiksel verilerimize göre 1992-2002 yılları arasında meme kanserine yakalanma yaşı 50-60 yaşken 2002-2012 yılları arasında 40-50’li yaşlara kadar düştüğünü görüyoruz. Tabii ki bu, meme kanseri için geçerli. 200’den fazla kanser türü bulunmaktadır. Tepeden tırnağa her organımız kanser olabilir.” diye konuştu.