Haberdar Gazetesi Sağlık Sağlıkta tasarruf bu kez kalpten vurdu

Sağlıkta tasarruf bu kez kalpten vurdu

Şeker hastalarının ardından bu kez kalp hastaları mağdur

TÜRKİYE’de şeker ölçüm çubuklarının bedeli ödenmeyen diyabetli hastalardan sonra, benzer bir mağduriyeti kalp ve damar hastalarının yaşadığı ortaya çıktı.

Aralarında yapay kalple yaşayanların da yer aldığı hastaların kanama ve pıhtılaşma riskine karşı evlerinde bir damla kanla tetkik yapmalarını sağlayan ölçüm çubuklarının bedelinin artık SGK tarafından karşılanmadığı belirlendi. SGK, Sağlık Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda bu kararı aldığını savunurken; mağdur hastalar karara tepki gösterdi.

Suni kalp kapağı takılmış, bacak toplardamarlarında ya da akciğerlerinde pıhtı oluşan, kalp ritmi düzensiz olan, yapay kalp takılan kalp ve damar hastalarına, pıhtı oluşmaması için kan sulandırıcı ilaç veriliyor. Etken maddesi warfarin olan bu ilaçları kullanan hastaların pıhtılaşma sürecini takip etmeleri isteniyor. Kan sulandırıcı ilaçların kullanılma dozu kanın koyu ya da sulu oluşuna göre ayarlanıyor. En az iki- üç günde bir bu tetkikin yapılıp ilaçlarının bu tetkik sonucuna göre düzenlenmesi gereken hastalar da doktorlarının önerisi ve verdikleri raporla, kısaca INR çubukları denilen ölçüm çubuklarını alıp kullanıyor.

SGK, kısa bir süre öncesine kadar bir kutusunda 24 adet bulunan, 225 liraya satılan INR çubuklarının bedelini karşılıyordu. Ancak, geçen 24 Ekim’de SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nün, bu ölçüm çubuklarının kurumca karşılanıp karşılanmaması konusunda tereddüte düşüldüğünü belirterek Sağlık Bakanlığı’na (SB) görüş sorduğu; Bakanlığın da olumsuz görüş bildirmesi üzerine bedelini karşılamama kararı aldığı ortaya çıktı.

ÇUBUKLARLA DOĞRU BAKILAMIYOR

Bakanlığın, hastaların INR ölçümlerinin iç ve dış kalite kontrol çalışmaları ile denetlenen laboratuvarlarda yapılması gerektiğini bildirdiği, standart yöntemlerle INR ölçümünün doğru olarak bakılmadığı durumlarda kanama ve tromboz riski olabileceğine dikkat çektiği kaydedildi. Sağlık Bakanlığı’nın görüşü, SGK’nın kararıyla mağdur olan hastalar, “Sağlık Bakanlığı böyle düşünüyor da doktorlar niye farklı düşünüyor. Doktorlar bu çubukları kullanmamızı istiyor, üstelik bugüne kadar kullandığımız için riskli durum yaşamadık. O nedenle bu kararın insani değil tasarruf amaçlı alındığına inanıyoruz” dedi.

MAĞDURLAR YAKINDI

Mağduriyet yaşayan hastalardan biri, yaşamını yapay kalple sürdüren 28 yaşındaki Osman Küçük oldu. Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’nde kebapçılık yaparken üç yıl önce kalbi teklemeye başlayan, yedi ay önce de Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yapay kalp takılan Küçük, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:

“Bir yıl önce tam bir ay yoğun bakımda yattım. İyice kötüleşmiştim. Yoğun bakımdan 150 kiloluk yapay kalbe bağlı çıktım. Aylarca hastanede kaldım, çünkü o cihazla taburcu olma şansım yoktu. Sonra SGK bize daha küçük, portatif yapay kalbe sahip olma olanağı verdi. Çanta gibi. Benim derdim daha büyük, bana çift pompalı taktılar. Şimdi kalbimi yanımda taşıyıp, yaşamımı sürdürüyorum, bağış kalp bekliyorum. Kan sulandırıcı ilaç kullandığım için INR çubuğu kullanıyorum. Eğer değerlerde farklılık varsa telefon açıp doktorlarımla konuşuyor, onların söylediği şekilde ilaçlarımı düzenliyorum. Ölçüm cihazı bin 500 lira, zorla para bulup alabildim. Ölçüm çubuklarını devlet ödüyor diye aldım, ama şimdi SGK karşılamıyor, alacak param da yok. Bunu kullanmamak demek risk demek, her an pıhtı atabilir, ölebilirim. İşim, gelirim yok, annem babam geldi, İzmir’de ev açmak zorunda kaldık. Otobüse binemiyorum, çünkü insanlar dikkatsiz, çarpıyorlar. Rutin kontroller için hastaneye giderken zorlanırken, iki- üç günde bir INR ölçümü için nasıl gidip geleceğim, bilmiyorum. Bu ölçüm, bizim için gerekli ve hayati. Ümit ediyorum ki devletimiz, SGK bizi böyle mağdur durumda bırakmazlar. Herşeyimiz ortada, yapay kalple yaşayan insanlarız. Ne kadar ömrümüz kaldı onu da bilmiyoruz, şu çaresiz halimizde bari yardımcı olsunlar.”

Minyatür yapay kalp takılan ilk hasta olan Mardinli 35 yaşındaki Cüneyt Aydemir, 1.5 aydır INR çubuğu kullandığını söyledi. SGK mağduru olduğunu belirten Aydemir, “Yapay kalp takılalı 1.5 ay oldu. Bu ölçüm çubuklarını kullanmaya başladım. Benim gibi hastalar için çok hayati bir şey. Pahalı olduğu için iki değil üç günde bir ölçüyorum. Parası olmayan ne yapacak, hastaneye gidip gelmek çözüm değil. Yataktan kalkamayan, sokağa çıkamayan hasta nasıl gidip gelsin, hastanelerde nasıl kuyrukta beklesin? Eğer bu cihazlarla ölçüm sakıncalıysa devlet bunların satışını engellesin, sağlıklı ölçüm yapılanı hastaya sunsun, kısıtlama demek, bizim hayatımızı riske atmak demek. Bu soruna çözüm bulunmasını istiyorum” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *