Rize'nin Kömürcüler Köyü'ndeki prefabrik konutta oturan işsiz ve 2 çocuk babası 45 yaşındaki Ali Kişmir, geçen Ağustos ayında rahatsızlanan eşi 40 yaşındaki Keziban Kişmir'i Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne götürdü. Sosyal güvencesi ve parası olmadığını belirten Kişmir'in kimlik fotokopisi alınarak tedavisi yapıldı.
‘Ağır gribal enfeksiyon’ teşhisi konulan hasta 3 saat boyunca kaldığı acil servisten daha sonra taburcu edildi. Aileye, olaydan 4 ay 8 gün sonra gönderilen ihbarnamede ise, hastaneye tedavi masrafları nedeniyle 43 TL lira 95 kuruş borç bulunduğu belirtildi ve paranın 7 gün içerisinde ödenmemesi halinde yasal yollara başvurulacağı bildirildi.
Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu tür benzer vakalarda olduğu gibi Keriman Kişmir'in parayı ödeyip ödeyemeyeceğine dair araştırma yapılması için Rize Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yazı gönderdi. Vakıf tarafından yapılan araştırmada eşi Ali Kişmir'in üzerine kayıtlı 'Çay cüzdanı' olduğu ve yıllık 3 bin TL gelir elde ettiği tespit edildi. Geliri olduğu belirlenince Kişmir'in 43 lira 95 kuruş borcu ödemesi gerektiği kararına varıldı.
Ali Kişmir, rahatsızlanan eşinin hastaneye götürdüğünü ve oradaki görevlilere sosyal güvencesi ve parası olmadığını söylediğini belirterek "Başbakanımız acil servislerin ücretsiz olduğunu söyledi. Onun için hastaneye gittiğimde , 'Beni Başbakanımız gönderdi' dedim. Eşimin kimlik fotokopisini aldılar ve muayene ettiler. 3 saat acil serviste kaldıktan sonra ayrılırken borcum olup olmadığını sordum. Olmadığı söylenince de hastaneden ayrıldım. Aradan 4 ay 8 gün geçtikten sonra gelen ihbar mektubunda 43 lira 95 kuruş borcum olduğu yazıyordu. Bu parayı 7 gün içerisinde ödemesem icra yoluyla tahsil edileceği belirtiliyordu" dedi.
Kişmir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın acil servislerin ücretsiz olduğunu söylediğini duyduğunu belirtirken "Bunu bildiğim için hastaneye gidince beni Başbakanın gönderdiğini söyledim. Başbakanımızdan da özür diliyorum. Göndermedi ama ben öyle söyledim. Parayı mecburen ödeyeceğim. Ama hakkımı arayacağım. Başbakanımızdan rica ediyorum. Kendisinin söylemi başka ama hastanelerde başka uygulama yapılıyor. Bu işin düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise, sosyal güvencesi olmayan hastaların acil servislere geldiğinde muayenelerinin yapıldığını belirterek "Daha sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yazı yazılıyor. Bu yazıya istinaden hastanın parayı ödeyip-ödeyemeyeceği araştırılıyor. Eğer maddi imkanı yoksa parayı vakıf ödüyor, varsa bize bildiriyor. Biz de hastadan parayı talep ediyoruz. Bu kişi ile ilgili vakıf parayı ödeyebileceğine dair yazı bildirmişse para istenmiştir. Ancak maddi durumu iyi değilse yeşil kart müracaatında bulunur, bu konuda kendisine yardımcı olunur" dedi
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *