12 milyarlık İBB bütçesi Meclis'ten geçti

12 milyarlık İBB bütçesi Meclis'ten geçti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesi 12 milyar 250 milyon TL olarak kabul edildi. Bütçe, İBB Meclisi’nin Kasım ayı oturumunda, 152 kabul, 69 ret ve 2 geçersiz oyla kabul edildi.
 Bütçede aslan payını oluşturan ulaşım sistemine 5 milyar TL kaynak ayrıldı. İBB bütçesi 12 milyar 250 milyonluk rakam ile birçok bakanlığı solladı.
Başkan Topbaş İBB Meclisi’ne 2015 Bütçesini Sundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 12 milyar 250 milyon lira tutarındaki 2015 bütçesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunan Kadir Topbaş, göreve geldikleri günden bu güne yaptıkları yatırımlarla İstanbul’u daha modern ve daha yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi.
Saraçhane İBB Meclisi’ndeki meclis oturumunda konuşan Başkan Kadir Topbaş, "Bu yıl 12 milyar 250 milyon lira bütçemiz var. Geçen yıla göre yüzde 32.60 artış var. Konsolide bütçemiz iştirak şirketlerimizle beraber 31 milyar 865 milyona erişmekte. Bu rakamlar çok ciddi boyutta. Moskova'nın nüfusu 10 milyon ve bütçesi 30 milyon dolar. Konsolide bütçeden yatırıma 12 milyar ayırdık" diye konuştu.

Ulaşımı rayına oturtuyoruz

İBB Meclisi’nin Kasım ayı 6. oturumunda konuşan Başkan Kadir Topbaş, demokrasi alanları olarak gördüğü meydanların sayısını arttırdıklarını ve İstanbul’u yeşil alanlarla bezediklerini söyledi. İstanbul ulaşımını rahatlatmak ve erişimi hızlandırmak için yeni kavşaklar ve yolar yaptıklarını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, “Dev bir raylı sistem hamlesi başlattık ve ‘Metro Kent İstanbul’ hedefine çok yaklaştık. Ulaşımı rayına oturtuyoruz ve Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık” diye konuştu.
Başkan Topbaş alışılagelmiş Belediyeciliğin dışına çıktıklarını ve toplu taşımada internet dönemini başlattıklarını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Teknolojiyi kamu hizmetleri ile buluşturduk. İstanbul’un adını ilklerle anılır hale getirdik. Klasik belediyeciliğin ötesinde işler yapıyoruz. Bu yüzden yıllardır dünya bizi konuşuyor ve projelerimizi izliyor. “
İki dönemdir Dünya Belediyeler Biriliği başkanlığına oy birliğiyle getirildiğini hatırlatan Başkan Topbaş, “Ülkem ve şehrim adına bundan gurur duyuyorum. 130’a yakın ülke ve 3 binden fazla yerel lider İstanbul diyor. Dünya kentlerinin başında İstanbul’u görmek istiyor” dedi. 
Türkiye’nin ve İstanbul’un bu tür organizasyonlarla bilinirliğinin arttığına dikkat çeken Başkan Topbaş, belediyecilik olarak pek çok dünya belediyesine model olduklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti. “Kentsel diplomasimizi yoğunlaştırıyoruz.
Bunların içinde yerel yönetimler de var merkezi hükümetler de. Üniversiteler de var, sivil toplum kuruluşları da. Bu ilişkiler vizyonumuzu genişletiyor.”
Gelişen teknoloji ve internet imkanlarıyla mobilitenin artık herkesin hayatına girdiğini kaydeden Başkan Topbaş, belediyecilik hizmetlerinin bir çoğunu da internet yoluyla vatandaşlar tarafından gerçekleştirebildiğini söyledi. 


Vizyon Projeler

Başkan Topbaş İstanbul’a yaptıkları yatırımların dur durak bilmeden hızla ilerlediğini ve vizyon projesi dediği pek çok projeyi de İstanbullulara sunduklarını söyledi.  Başkan Topbaş vizyon projelerini şöyle sıraladı: “Her geçen gün gelişen metro ağı, Kanal İstanbul, İki Şehir, 3. Havaalanı, Şehir Hastaneleri, Demokrasi ve Özgürlük Adası Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüp Geçidi”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinin 12 Milyar 250 Milyon Lira olduğunu belirten Başkan Topbaş, “Geçen yıla göre yüzde 34,62 artış var. Bütçemizden yatırıma 7 milyar 860 milyon lira ayrıldı” diye konuştu.  Başkan Topbaş şöyle devam etti: “ Bir de konsolide bütçemiz var. Buna İSKİ ve İETT  bütçeleri de dâhil. 2015 konsolide bütçe 19 milyar 712 milyon lira. Şirketlerimizin 12 milyar 1153 milyon tl ciroları var. Bunları eklersek bu rakam 31 milyar 866 milyon lira oluyor. Konsolide bütçenin yatırım payı ise yaklaşık 12 milyar lira oluyor. Yine yatırımcı bir bütçe hazırladığımızın göstergesi.

Zaten bugüne kadar toplam 68,5 milyar lira yatırım yaptık. Böylece 2015 sonunda toplam yatırım 80 milyarı aşacak”
Aslan Payı Ulaşım’ın Başkan Topbaş, yatırımlarda en büyük payı ulaşıma ayırdıklarını ve bu payın da  yaklaşık 5 milyar lira olduğunu söyledi. Son 10 yılda ulaşıma 32 milyar lira harcadıklarına vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Ulaşım sorununun çözümünde büyük mesafe kaydettik. Her gün trafiğe 475 yeni araç ekleniyor. Nüfus 15 milyonu buldu. Kente gelen turist sayısı yaklaşık 3 kat arttı. Günlük yolculuk sayısı 11 milyondan 24 milyona çıktı. Bunlara rağmen ortalama yolculuk süreleri kısaldı. 2004’te 57 dakika iken şimdi 49 dakikaya indi. Bu önemli bir başarıdır.”
Başkan  Topbaş kentin raylı sistemlerinin 44 kilometreden 141 kilometreye ulaştığına vurgu yapan Başkan Topbaş, “Şuanda 100 kilometre raylı sistem inşaat halinde. Geçtiğimiz günlerde 700 metrelik Aksaray-Yenikapı bağlantı noktasını açtık. Kısa bir hattı ama bir düğüm noktası. Böylece 13 ilçe bu sistemden kesintisiz olarak faydalanmaya başladı. Şunu itiraf etmek gerekir. Yurt dışına çıktığımızda gördüğümüz metro haritalarına imrendik ve özendik. Bu şehre de yakışır ve gerekli. Bugüne kadar geciktirildi. Biz kaynakları doğru kullanarak raylı sistemlerde 2016'da yolcu kapasitesini 7 milyona yolcu, 2019'da 11 milyon yolcu hedefliyoruz" diye konuştu.


Çevre Yatırımları

Raylı sistemlerin ardından en büyük yatırımın çevreye ayrıldığını söyleyen Başkan Topbaş, bütçenin yüzde 40'ının da -4 milyar 719 milyon lira- çevre yatırımları için kullanılacağını belirtti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: Haliç'e İstanbul Boğazı'ndan günde 265 bin m3 deniz suyu getiriyoruz. Bu dünya çevre projesi. Şimdi de Unkapanı Köprüsü'nü denizin altına alma projemiz var. İhale aşamasına geldi. Yeşil alanlar konusunda bazen yanlış değerlendirdiler. Biz 2004'te göreve geldiğimizde aktif yeşil alan 32 milyon metre kareydi. Biz 2019'a vardığımızda 110 milyon metre kareye ulaşmayı hedefliyoruz. Buralar kentte demokrasi alanları aynı zamanda. Bu bakımdan yeşil alanları önemsiyoruz."
Kentsel Dönüşüm

İstanbul’da yaşanacak olası bir deprem için çeşitli önlemler aldıklarını kaydeden Başkan Topbaş, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olmaması gerektiğinin de altını çizdi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Bu konuyu siyaset üstü gördüklerini belirten Topbaş "Kentsel dönüşümle ilgili çalışmaların bir ranta dönüşmesini istemiyoruz. 36-37 Bunu kentlerin yenilenmesi için fırsat olarak değerlendirmemiz lazım. Olaya rant gözüyle değil can gözüyle insanlara bakılması gerekiyor." 
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. 12 milyar 250 milyon TL'lik bütçe, 152 kabul, 69 ret ve 2 geçersiz oyla kabul edildi.
Başkan Topbaş yaptığı son değerlendirmede de, "Son dönemim olarak İstanbullulardan yetki istedim, İstanbullular da bana yetki verdi. Demek ki doğru işler yaptık. Başarımız desteklendiği için tekrar bizi görevlendirdiler" diye konuştu.
Bütçesi görüşmeleri sonrası ise Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ve Ak Parti Büyükçekmece Belediye Meclisi grup başkanı Recep Erol, Başkan Topbaş ve İBB Ak parti grup başkan vekili Abubekir Taşyürek ile yemekte bir araya gelerek Büyükçekmece ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

 



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.