7 büyüklüğünde deprem uyarısı!

7 büyüklüğünde deprem uyarısı!
Kandilli, AB desteğiyle gerçekleştirilen 3.5 yıllık projeyle elde edilen bulguları açıkladı; “Fay Adalar’da kırılacak, en fazla 7 büyüklüğünde deprem yaşanacak.
 Kandilli, AB desteğiyle gerçekleştirilen 3.5 yıllık projeyle elde edilen bulguları açıkladı; “Fay Adalar’da kırılacak, en fazla 7 büyüklüğünde deprem yaşanacak. Beylikdüzü’nde ise deprem sonrası heyelan riski var.”

Büyük deprem riskine karşı; Marmara Bölgesi’ni karadan, denizden ve uzaydan gözlemleyerek mercek altına alan ‘Marsite Projesi’nde yapılan çalışmaların özeti dün kamuoyuna duyuruldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nde gerçekleştirilen toplantıda projenin detaylarını açıklayan Marsite Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, deprem tehlike analizleri açısından Marmara’nın dünya çapında öncü çalışmaların yapıldığı bir bölge haline geldiğini söyledi.

‘Derin Kuyu’ sistemi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener’in de katıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Marmara’da olası büyük depremin Adalar fayı segmentinde beklendiğine dikkat çekti.

Projenin en önemli çalışmalarından birinin “Derin Kuyu” sistemi olduğunu belirten Özel, bu sistemi şöyle anlattı; “Depremin kaynağındaki sürecin fiziğini anlamak için, Marmara Denizi’ni boydan boya geçen Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun aktif sismik zonlarındaki küçük deformasyonları ve çok küçük deprem dalgası sinyallerini kaydedebilecek ivmeölçer, tiltmetre, gerilim ölçer ve çok-geniş bantlı sismometreden oluşan çok-parametreli iki adet kuyu sistemi kurulmuştur. Dünyada benzeri olmayan bir sistem tasarlanarak yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirilmiştir. Bu sistem anlık yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmeleri aynı anda hassas olarak sürekli izleyebilmekte ve sismometrelerle izlenemeyen çok küçük depremleri bile saptayabilmekte.”

“Dünyadaki benzer tektonik problemlere sahip bir bölgede olabilecek bir depremin analizi için kullanılabilecek her türlü gözlemi, teknolojik olarak en etkin donanımla gerçekleştiren bir alt yapı kurulmuştur” diyen Prof.Dr. Nurcan Meral Özel, erken uyarı sinyalinin günlük yaklaşık 150 bin yolcu kapasiteli Marmaray ulaşım sistemi ile 5.3 milyon kullanıcılı doğal gaz dağıtım sistemine dahil edilmesini gurur verici olarak tanımladı.

2 metrelik tsunami

Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirilen 6 milyon Avro’luk çalışmanın 42 ay sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Nurcan Meral Özel; “Proje kapsamında 61 rapor hazırlanırken, 100’ün üzerinde insan görev aldı. Marmara’da her 50 yılda orta büyüklükte bir deprem meydana geliyor. 17 Ağustos’tan sonra yapılan çalışmalarda 2003 yılından sonra 30 yıl içerisinde yüzde 66 ihtimalle büyük bir deprem meydana geleceği saptandı. Proje kapsamında 30 farklı deprem kaynaklı tsunami modellenerek deprem kaynaklı tsunamilerde dalga boyları hesaplandı. Olası büyük depremde maksimum dalga boyu 2 metre olacak, Marmara kıyıları genelinde ise tsunami dalga boyu 1 metreden az olacak. Dalgalar 15 dakikadan az sürede kıyılara ulaşacak. Proje kapsamında kuvvetli yer hareketine entegre olarak çalışacak tsunami erken uyarı sistemi modeli de geliştirildi” dedi.

Beylikdüzü incelenmeli

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, “Bir diğer önemli konu da heyelan. İstanbul Küçükcekmece ve Büyükçekmece arasındaki bölge heyelan riski olan bir alan. Bu alanda alüvyon ve kil yapısından dolayı zayıf bir yer tabakası söz konusu. Beylikdüzü heyelan alanı ise yılda 10 santimetre bir hızla aktif olarak hareket ediyor. Özellikle Avcılar-Beylikdüzü hattı heyelan riski açısından dikkatle incelenmeli” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.