Açıköğretim öğrencileri dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yaklaşık 1,5 milyon aktif öğrencisi bulunan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF), sınavlara girişlerde öğrenci kimliği gösterme zorunluluğu kalkıyor
AÖF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Recep Okur, Açıköğretim Sistemi’nde şuanda yaklaşık 1,5 milyon aktif, 1,4 milyona yakın da pasif öğrencinin bulunduğuna dikkat çekti.
Yaklaşık 3 milyon öğrencinin kimliğinin mevcut olduğunu hatırlatan Okur “Biz, Açıköğretim öğrencilerimizin öğrenim hayatlarında hangi dönemler okuduklarını tespit edebilmek açısından yıllardır kimliklerin arkasına bandrol uygulaması yapıyorduk. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu bandrol uygulamasının çok da gerekli olmadığını ve bunun öğrenciler açısından da bir artısı olmadığının analizini yaptık. Öğrenci kimliklerinde bandrol olmadığı için sınavlardan çıkartılan öğrencilere de şahit olduk. Bu öğrencilerimizin mağduriyetlerini de bir anlamda gidermek için bu projeyi hayata geçirdik” dedi.
“BANDROLLERİ KALDIRMAMIZ ÖĞRENCİLERİMİZ AÇISINDAN OLUMLU”
Yrd. Doç. Dr. Okur, bandrol uygulamasının kaldırılmasının öğrenciler açısından hiçbir sorun teşkil etmeyeceğini de ifade ederek “Şuanda bandrol uygulaması devam ediyor. Ancak alınan bir yönetim kurulu kararı gereği 2015-2016 yılından itibaren artık Açıköğretim öğrencilerinin kimliklerine bandrol yapıştırılmayacak. Dolayısıyla bandrol zorunluluğu ortadan kalkıyor. Tabi bu bazı soruları da akla getiriyor. Birincisi; sınava girişlerde zorunluluk devam edecek mi? Hayır. Öğrencilerimiz hiçbir şekilde bandrol olmadığından dolayı sınava alınmama gibi bir durumla karşılaşmayacaklar. Bu noktada rahat olabilirler. İkincisi; bandrole dayalı olarak öğrenci haklarından yararlandıklarından ifade eden öğrencilerimiz var. Örneğin; “herhangi bir ilden belediyeden paso almak için ben bandrolü gösteriyordum” gibi. Aslında bakacak olursak kurumlar sadece bandrole dayalı öğrencilik hakkı vermiyor. Kurumlar, öğrencilik hakkı tanımak için mutlaka ve mutlaka aktif öğrenci olduklarını gösteren ve bürolardan alınan öğrenci belgesini istiyorlar. Yani ıslak imzalı, bürolardan temin edilen öğrenci belgesini istiyorlar. Dolayısıyla bizim bandrolleri kaldırmamızın öğrencilerimiz açısından hiçbir yan tesiri yok. Tam tersi olumlu tesiri var” diye konuştu.
AÇIKÖĞRETİM KİMLİĞİ OLMADAN DA SINAVLARA GİRİLEBİLECEK
“Şua nda sınavlara girişte bildiğiniz gibi 3 belge zorunludur” diyen Okur, şöyle devam etti:
“Birincisi sınav giriş belgesi, ikincisi açıköğretim kimliği, üçüncüsü de özel kimlik. Bu 3 taneden birisi olmadan öğrencilerimizi sınav güvenliği açısından sınava almıyoruz. Ancak yeni uygulamalarımızla birlikte; özellikle fotoğraflı sınav giriş belgeleri tasarımıyla birlikte aslında Açıköğretim kimliği zorunluluğu da yavaş yavaş ortadan kalkacak. Yani öğrencilerimiz Açıköğretim kimliği olmadan da sadece nüfus cüzdanı ve sınav giriş belgesiyle çok rahat sınavlara girebilecekler.”
Silivri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.