DOMATES FESTİVALİ DOLU DOLU GEÇTİ

DOMATES FESTİVALİ DOLU DOLU GEÇTİ
Silivri Belediyesi 29. Geleneksel Değirmenköy Domates Festivali bu yıl da dolu dolu geçti. En İyi Domates Yarışmasında rekor katılım yaşanırken, Tarım Fuarı ve festival alanı doldu taştı.


Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçenin gelenek ve göreneklerini, yerel değerlerini korumaya ve yaşatmaya devam ediyor. Silivri Değirmenköy Mahallesi’nde gelenekselleşen ve bu yıl 29. su düzenlenen Domates Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Gündüz domates üreticilerinin ürünlerinin sergilendiği festivalin akşam programında da; yarışmalar ve konserler yer aldı. Domates Festivali’ne; CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, Erdoğan Toprak ve Faik Öztırak, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Süleyman Çelebi, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcıları Ali Ulvi Gökbulak, Bayram Ali Çeşmeci ve Şükrü Metin, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve İlçe Yöneticileri, Velimeşe Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysal, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Engin Akman, Küçükçekmece Eski Belediye Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mete Tunçalp, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, ilçe kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Silivri köy ve mahalle muhtarları ve çok sayıda Değirmenköylü katıldı. Festivalin sunuculuğunu Silivri Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Sebahattin Çetin üstlendi.

 

IŞIKLAR: "DEĞİRMENKÖY’DE TRAKYA’NIN EN İYİ TARIM FUARINI YAŞATACAĞIZ”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği festival konuşmasında şunları söyledi; "Sevgili hemşerilerim Hepiniz 29. Değirmenköy Domates Festival’ine hoş geldiniz. Bugün bir başka hayırlı işe vesile olduk. Gelecekte de yaşatmayı planladığımız etkinliğimizi başlattık. İlk defa burada domates festivali ile beraber Tarım Fuarını da başlattık. Ben öncelikle sevgili ilçe başkanım, eski belediye başkanımız Mümin Tuğlu hocama 29 yıldır devam eden bu geleneği başlattığı için teşekkür ediyorum. O bu geleneği ne düşünce ile başlattıysa, biz de aynı düşünceyle devam edeceğiz. Çünkü amaç bölgenin yetiştirdiği çok önemli bir ürünü pazarla buluşturmak ve üretime özendirmekti. Değirmenköy ’ün sadece buğdayın ve arpanın dışında başka üretim öncelikleri değeri ve gücü vardı. Domates bunlardan en önemlisiydi. Şunu kesinlikle inanarak söylüyorum Değirmenköy’de Trakya’nın en iyi tarım fuarını yaşatacağız. Değirmenköy Trakya bölgesinin tarım merkezi haline gelecek. Silivri’nin en güzel ve verimli toprakları burada olmasına rağmen, bahçecilik, iyi tarım örneği, endüstriyel tarım bunların bir tanesini yeterince yapamadığımızı biliyoruz. Dünyanın bildiği tarım teknolojilerini maalesef kullanamıyoruz. Devlet böyle bir çalışmaya katkı vermekte belki gecikebilir, belki yeterince önemsenmemiştir ama biz burada belediye olarak bunu gerçekleştireceğiz. Sosyal belediyecilik dediğimiz, mahalle belediyeciliği dediğimiz sadece yol yapmakla değil. Bölgenin önceliğini, refahını, çoluk çocuğunu, aşını, gücünü, ekmeğini yaratmak için en önemli ürünün tarım olduğunu anlatmak için bu fuarı kurduk. Bu fuarda ilk defa bölgemizde uygulanan iyi tarım örneklerini göreceksiniz. Yeni teknolojileri görecek ve bunlardan bir sürü şey öğreneceğiz. Silivri Belediyesi olarak biz Gümüşyaka’da 250 dönümlük alanda böyle bir çalışmayı yapıyoruz.

 

"TARIM GÜCÜYLE TOPRAKLARIMIZIN YOK OLMASINA ENGEL OLACAĞIZ”

Stantları yarın özellikle bir kez daha dolaşmanızı rica ediyorum. Çünkü bu bölgede toprak analizleri yaparak farklı ürünler yetiştirebileceğiniz 1 buğdaydan aldığımız gelirin 18 - 20 kat fazlasını alabileceğiniz örnekler burada duruyor. İş birliği yaparak tarımın gelişmesine katkı sağlayan bütün kurumlara huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Festivalimizin, fuarımızın en önemli kısmı buydu. Bundan sonra Değirmenköy’ün adı fuarıyla, domatesiyle en önemlisi iyi tarım örneği ile anılacak. Geçen yıl 1.50 lira olan ayçiçeğinin fiyatı bugün maalesef 98 kuruş. Mazot 4.50 lira olmuş ay çiçeğin, buğdayın fiyatı neredeyse yarısına kadar geriye gitmiş. Fakirleşme, yoksullaşma var. Ayçiçeğine destekleme yapmayan anlayış, tamamı 150 milyon tutan ayçiçeğini ayağa kaldırmak için çiftçiye destek vermeyen anlayış; Suriye’de, Hatay’da eşkıyaların eline 3 milyar dolar para verip Suriye’nin içine salabilen bir anlayış! Bugün bizi üç tane Müslüman ülke ile kan gölüne çevirmeye çalışan anlayış, Trakya çiftçisinden 150 milyon dolar desteği esirgeyen bir anlayıştır! Artık Türkiye’de hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Tarım gücüyle geleneklerimizi de yaşatarak, geçmişten gelen bütün birikimimiz ile topraklarımızı geçim kapısı yaparsak o toprakların yok olmasını engelleyebiliriz. Bu eğlenceler sadece bir kısmı, bir araya geleceğiz gönül birliği içinde gelenek ve göreneklerimizi kadını, erkeği bir arada yaşayarak gönül dolusu sevgilerimizi meydanlarımızda göstereceğiz. Komşularımızı tencere çaldı tava çaldı diye şikâyet etmeyeceğiz. Burada el ele, kol kola beraber hareket edeceğiz. Bu hafta önemli bir hafta Zafer Haftası, Atatürk’e yürüyüşün haftası. Bütün değerlerimizi koruyarak bayrağına da, camisine de sahip çıkarak cumhuriyetin temel değerlerini Değirmenköy’de de Kars’ ta da koruyacağız. Anafartalar’da parlayan, Dumlupınar’da yıldızlaşan, Anıtkabir’de ölümsüzleşen büyük Atatürk’ün izinde yürümeye devam edeceğiz. Nice festival ve fuarlarda görüşmek dileğiyle. Hepinize iyi eğlenceler iyi akşamlar diliyorum.”

 

DOMATES GÜZELİ BERNA YALÇIN OLDU

Festivalin en renkli yarışmalarından olan Domates Güzeli Yarışması’nda bu yıl 12 güzel yarıştı. CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri Nazif Konuk, Bora Balcıoğlu, Elif Bilici, CHP Silivri İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri Cemile Paçalı ve Kader Aydın ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Meral Türkmen’in jüri üyeliğini yaptığı yarışmadaDomates Güzeli BirincisiBerna Yalçın, İkincisi Dilek Çevik ve Üçüncüsü de Fulya Filiz oldu. Dereceye giren güzellere çeyiz seti hediye edildi.

 

EN İYİ DOMATES YARIŞMASINA REKOR KATILIM

Yılın İlk Domates Üreticisi olan Şaban Uzun’a ve En İyi Domates Üreticilerine ödülleri sahnede takdim edildi. Geçtiğimiz yıl 44üreticinin katıldığı En İyi Domates Yarışmasına bu yıl 77 üretici ile rekor katılım sağlandı. 10 ayrı cins domates üzerinden İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen En İyi Domates Üreticilerine ödüllerini ilçe protokol üyeleri takdim etti. Üreticilere, çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. İlçe Tarım, Ziraat Odası ve Önder Çiftçi Derneği de dereceye girenlere hediyeler takdim etti. Yarışmada dereceye girenlerin isim listesi şu şekilde;

 

En İyi Domates Üreticisi Birincileri: Ayşe Mine Bektaş, Tunay Ceylan, Erdoğan Karasu

En İyi Domates Üreticisi İkincileri: Mutlu Kurnaz, Sebahattin Öztürk, İsmet Asan

En İyi Domates Üreticisi Üçüncüleri: Demir Ali Ergün, Yılmaz Çalışkan, Caner Civan

 

FERHAT GÖÇER’DEN MUHTEŞEM KONSER

Domates Festivalinin sahne programında ilk olarak Rumelili Orhan sahne aldı. Trakya müzikleriyle Değirmenköylüleri coşturan Orhan, sempatik tavırlarıyla beğeni topladı. Gecenin sonunda sahne alan Ferhat Göçer ise adeta müzik şöleni yaşattı. Değirmenköylülerin arasına karışan, bol bol fotoğraf çektiren Göçer, Değirmenköylülere unutulmaz bir festival yaşattı. Değirmenköylülerin yoğun katılım gösterdiği festival programında, Değirmenköy sokakları doldu taştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.