Haberdar Gazetesi Silivri Aile hekimliği sorunlarla başladı

Aile hekimliği sorunlarla başladı

Aile hekimliği uygulaması İstanbul'da başladı. Uygulamayla birlikte 1. kademe sağlık merkezleri; diğer bilinen ismiyle “Sağlık Ocakları” da tarihe karıştı. Sağlık Ocakları’nda dünden itibaren hastalara bakım yapılmazken, adları da “Aile Sağlığı Merkezi” o

Bölgemizdeki sağlık ocaklarında görevli doktor, hemşire ve sağlık personelleri de yeni uygulama ile çeşitli noktalarda görevlendirildi. Sağlıkta yeni uygulamanın ilk mağdurları da yine yurttaşlar oldu. Aile hekimlerini bilmeyen, bulamayan, ancak sağlık ocaklarına gelen yurttaşlar ise kapıdan dönmek zorunda kaldı.
Sendikalar tepkili
Sağlık Emekçileri Sendikası, "İstanbul’da aile hekimliği uygulaması, eşitsizlikleri artırarak başlıyor" dedi.Meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen Aile hekimliği uygulaması İstanbul'da bugün başladı. SES, Düzce’de başlatılan pilot uygulamaların sonuçları hakkında hiçbir değerlendirme yapılmadan diğer illerdeki uygulamaların başladığını kaydetti.
SES İstanbul şubeleri tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın olumlu ve olumsuz etkilerini kamuoyu ile paylaşmadığı kaydedildi.
Sendika, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen 3 bin 645 Aile Sağlığı Birimi’nden Bağcılar, Esenler, Sultangazi gibi yoksul halkın yaşadığı ilçelerdeki birimlerin tercih edilmediği için boş kaldığını ifade etti.
Sendika, "Bugün İnternet ile kayıtlı olduğu hekimi öğrenen çok sayıda vatandaşın gideceği bir Aile Sağlığı Merkezi binası bile bulunmamakta, bir kısım vatandaşın ise aile hekimi bulunmamaktadır. Diğer yandan, sürekli göç alan İstanbul’da, kayıt altında olmayan nüfusun, bu sistemin neresinden sağlık hizmeti alacağı belli değildir" dedi.
Ücretsiz değil
SES, uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi: "Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyen kimseler bu hizmetten yararlanamaz. Aile hekimliği hizmeti, sağlık ocaklarındaki gibi ücretsiz değildir. Ki sağlık ocaklarında katılım payı uygulamasına, sendikamızın açtığı dava sonucunda, Danıştay kararı ile son verilmiştir Ayrıca, aile hekimi muayenesinden sonra sevk edilmeyen hasta bir üst sağlık kurumuna gidemez, giderse tüm sağlık giderlerini kendisi karşılamak zorundadır. Aile hekimi, hastasının %15’inden fazlasını sevk ederse, hasta başına, alacağı ücretten kesinti yapılması söz konusudur. Ancak bugün yasa uygulanmamaktadır. Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyen kimseler, hizmetten yararlandırılmakta; sevk sistemine uyma zorunluluğu uygulanmamaktadır."
Bu aile hekimliği değildir
Aile hekimliği adı altında başlatılan uygulamanın aile hekimliği olmadığını vurgulayan SES, "Ekip hizmeti olarak verilmesi gereken birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri terk edilmektedir. İhtiyaçlara göre, bireye ve topluma yönelik olarak, kapsayıcı, entegre, tedavi edici ve koruyucu bir sağlık hizmeti yerine, bireye yönelik, kişinin talebi doğrultusunda hizmet anlayışını getirilmektedir. Hekim ebe, hemşire ve sağlık memurlarının patronu haline getirilmektedir. Aile hekiminin kabul etmesi halinde yanında çalışacak ebe, hemşire ve sağlık memurlarının mesleki kimliği yok sayılarak, aile sağlığı elemanı olarak tanımlanmakta; görevleri sıralandıktan sonra, aile hekiminin verdiği diğer işleri de yapar şeklindeki yasa hükmü ile, mesleğiyle bağdaşmayan her işi yapacak elemanlar haline getirilmekte, angarya çalışma, 1 yıllık sözleşmeli güvencesiz çalışma dayatılmaktadır" dedi.
7/24 güvencesizlik
SES, "İstanbul’da sağlık ocaklarında taşeron şirket aracılığı ile çalışan yüzlerce veri giriş elemanı, işsizlikle karşı karşıya kalacaktır. Bilinçli olarak uygulanan politikalarla çökertilen sağlık ocaklarında; düşük maaşla hizmet sunan pratisyen hekimlere, ebe, hemşire ve sağlık memurlarına yıllık sözleşmelerle, 7 gün 24 saat, iş güvencesiz çalışma dayatılmaktadır" uyarısında bulundu.
Acil servisler boşaldı
Uygulama başlarken, birçok hekimin geçici görevlendirmelerle sürgün edilmeyi kabul etme ya da iş güvencesinden vazgeçerek çalışmasınını dayatıldığını kaydeden SES, "Sonuçta, hastane acil servislerinin yükünü çeken pratisyen hekimlerin çoğu aile hekimliğini seçmek zorunda kalmış ve hastane acil servisleri boşalmıştır. Şimdi ise Hastanelerde çalışan diğer hekimlerin fazla çalışmaları istenerek acil servislerde hizmet sunmaları beklenmektedir.
İstanbul genelinde, 112 istasyonunda görevli 372 hekimden, yaklaşık 180’inin aile hekimliğini seçmesi nedeni ile, ambulansların çoğunda görevlendirilecek doktor kalmamıştır" dedi.
Sağlık hizmetinin yap-boz tahtası olmadığını söyleyen SES, "İstanbul’da aile hekimliği’ne geçiş nedeniyle yaşanacak sorunların sorumlusu sağlık emekçileri değil, Sağlık Bakanlığı olacaktır" uyarısında bulundu.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin ''sakıncalarla'' dolu olduğunu öne sürerek, ''Bugün birçok ilde aile hekimleri yasal olmamasına rağmen acillerde ve adli tıp nöbetlerinde görevlendirilmektedir'' iddiasında bulundu.

Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, aile hekimliği uygulamasında çalışanların sorunlarının çözülmediğini ileri sürdü.

Türkiye'nin en fazla nüfusuna sahip İstanbul'da bugün aile hekimliğinin uygulamasına başlandığını belirten Kahveci, il genelinde toplam 3 bin 645 aile hekiminin görev yapacağını kaydetti. Kahveci, açıklamasında, ''Uygulama başladı ama aile hekimliğinde görevli sağlık çalışanlarının sorunları devam ediyor. Sorunlar çözülmeden aile hekimliği sistemin genişletilmesi 'kervan yolda düzülür' mantığının sağlıkta uygulanması yanlıştır'' ifadesini kullandı.

Kahveci, ''Tüm doktorların sigorta primlerinin yarısını karşılayan bakanlığın, aile hekimlerini bunun dışında bıraktığını, Toplum Sağlığı Merkezleri'nde çalışanları düşük döner sermayeye mahkum ettiğini'' savundu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *