Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’in açılış konuşmasını gerçekleştirdiği konferansta, Başkan Karadeniz; çevre temizliği konusuna fantezi kültürüyle yaklaşıldığına dikkat çekerek, bu konudaki ihmalleri katılımcılarla paylaştı.
‘KENDİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ’
Çevre duyarlılığının gelişmesi ve bir yaşam şekli haline getirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz, ‘ Çevreyle ilgili güzel şeyler söyleyen insanlar, bireysel olarak bakıldığında çevreyi korumakla ilgili zaaflar içindeler. Öncelikle bizler kendimize dikkat etmeliyiz. Örneğin sigara kullanan bir birey, kendi ciğerlerini düşünmüyor. Dolayısıyla çok çevreci olmasını da beklemiyorum. Biz belediye olarak, yeni dönemde stratejik planlarımızda önemli yaklaşımlara yer vereceğiz. Bu konuda özendirme ve teşvik çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Çevreyle ilgili bütçemize baktığımızda Küçükçekmece’yi temizlemek hiç bu kadar pahalı olmamıştı diyorum. İstiyoruz ki çöpü bir değer olarak görelim. Çünkü ne kadar zengin olursak olalım, 1 liramız yere düştüğünde onu eğilip alıyoruz. Çöplerimizi de savurmamalıyız. Gelecek nesil çocuklarımız, torunlarımız klozet temizlemek için içme suyu kullanırlarsa, bunun sorumlusu yine bizler olacağız. Bu yüzden alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız.’diye konuştu.
‘YALNIZCA BELEDİYELER SORUMLU DEĞİL’
İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin ise, konferansın faydalı olacağına dikkat çekerek, ‘ Yerel yönetimler olarak baktığımızda bu konuda belediyeleri sorumlu görüyoruz. Ancak çevreyi kirletmemek hepimizin görevidir. İnanıyorum ki, bu program bilinçlenmek için çok anlamlı olacaktır.’ diyerek, katılımcılara teşekkür etti.
‘KÜÇÜKÇEKMECE ATIK DÖNÜŞÜMÜNDE 1. SIRADA’
AB Parlementosu 4. ve 5. Dönem milletvekili Ozan Ceyhun ise yaptığı konuşmada, Küçükçekmece’nin atık dönüşümü konusunda İstanbul belediyeleri arasında birinci olduğuna dikkat çekerek, Başkan Karadeniz ve ekibini tebrik etti. Ceyhun, Türkiye’nin AB yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, ‘Türkiye’nin AB’ye girmesini tabi ki çok önemsiyoruz. Ancak daha önemlisi AB standartlarına ulaşmaktır.’ dedi.
20 PİLOT İLDE PROJE SÜRDÜRÜLÜYOR
Çocukluğunun Küçükçekmece’de geçtiğini ifade ederek sözlerine başlayan AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özlem Kavalalı da ‘Valiliklerde AB işleri için kapasite oluşturulması projesi’ ile ilgili katılımcıları bilgilendirerek, ‘ Bu proje AB’nin mali yardımlarından bir kısmının belediyelere aktarılması için önemli bir proje. 20 pilot ilde projemiz sürdürülüyor. AB mevzuatı dinamik bir mevzuat. Her anlamda bu standartlara ulaşmayı çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde de çevre ve atık yönetimi konusunda kararlılıkla yürüyeceğimizi düşünüyorum.’ diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
ATIK YÖNETİMİNE DAİR HERŞEY KONUŞULDU
Gün boyu devam eden konferansta, ‘AB’nin Çevre Politikası ve TR-AB Müzakare Sürecinde Çevre Faslı, Belediyelerde Atık Yönetimi, İstanbul Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planı ve AB Uyum Sürecinde İstanbul’da Atık Yönetimi Uygulamaları’ konuları alanında uzman isimler tarafından sunumlarla anlatıldı.