İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmada, Başkan Özese, sanıklar hakkındaki kararlarını hazırladıklarını belirtti. Kararın açıklanmasından sonra Türkiye adeta Ergenekon Sarsıntısı yaşadı.
SİLİVRİ CHP EV SAHİBİ
CHP İstanbul İl Örgütü, Ergenekon Davası karar duruşmasına tüm gücüyle katıldı. CHP örgütleri Silivri Maxi market önünde toplanarak E-5 Karayolu üzerinde sloganlara atarak ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçti. Onbinlerce yürüyüşçünün önü jandarma ve çevik kuvvet ekipleri panzerler ve tomalar tarafından kesildi.
Tarlaların içlerine çekilen jandarma ve çevik kuvvet ekipleri, geniş güvenlik önlemleri aldı. Toplana göstericiler " Her yer Silivri Her Yer direniş", " Her yer Silivri Her yer taarruz", "Mahkeme kararlarını tanımıyoruz" sloganları attı.
CHP örgütlerine Silivri CHP İlçe Başkanlıpı ev sahipliği yaptı. Gece yarısından ve sabahın erken saatlerinden itibaren gelen partililere, önceden hazırlana, "Simit, meyvesuyu ve sudan" oluşan binlerce kumanya dağıtıldı.
ÇATALCA ÖRGÜTÜ TAM KADRO
Silivri'ye komşu ilçe Çatalca CHP örgütü de İlçe Başkan Abdullah Aslan başkanlığında kalabalık bir grupla "Ergenekon Davası" eylemine katıldı. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, CHP Çatalca Belediye Başkanaday adayı Engin Akman, Eski ilçe Başkanı Naci Özcan, Eski Belediye Başkanı Fırat Aykut da eylemciler arasında yer aldı.
TUĞLU VE IŞIKLAR: ORTADA SUÇ YOK!
Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, dün gerçekleşen Ergenekon davasını protesto etmek isteyen eylemcilerle bir araya geldiler. Her iki isim de, ortada işlenmiş bir suç olduğuna inanmadıklarını, genel kamuoyu kanaatinin de bu şekilde olduğunu ifade ettiler.
CUMHURİYET Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar dün Ergenekon Davası’nın açıklayacağı kararı bekleyen ve hükümetin hukuksuzluğuna dur demek için ilçeye gelen konuklarla biraraya gelerek desteklerini sundular. Ergenekon Davası için ilçeye gelen konuklara Silivri Gençlik Kolları tarafından erzak ve su dağıtımı yapılırken, ilçe yönetim kurulu üyeleri ile Kadın Kolları da protestolara destek amacıyla yerlerini aldılar.
TUĞLU: ORTADA BİR SUÇ OLDUĞUNA İNANMIYORUZ
Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, Silivri’de görülen ve Ergenekon sanıkları hakkındaki cezaların açıklandığı dünkü duruşma öncesi ve sonrasına ilişkin olarak, “Yıllardır süren bir dava nihayet sona erdi. Bizim basından, kamuoyundan ve kişilerin ifadelerinden edindiğimiz kanaate göre ortada işlenmiş bir suç yok. Bundan sonraki temyiz sürecinde daha gerçekçi bir şekilde durumlarının değerlendirileceğini ümit ediyorum” dedi.
IŞIKLAR: KARARI VERENLER TOPLUM VİCDANINDA MAHKUM OLDULAR
Silivri’de görülen Ergenekon davası için gerçekleştirilen protesto eylemi dolayısıyla ilçeye gelen konuklarla yakından ilgilenen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da, gündemi ve alınan kararları şu şekilde değerlendirdi: “Demokrasimiz ciddi bir yara aldı. Bugüne kadar siyaset geçmişimizde buna benzer davalar yaşanmıştır ve derin yaralar bırakarak kararı verenler toplumun vicdanında mahkûm olmuştur. Maalesef aynı süreç tekrar etti ve geçmişten ders alınamadı. Alınan karar devletle halkı tartıştıran bir karardır. Suç ve ceza kanunu yasal çerçevede herkese eşittir, bir suç varsa tartışılmaz. Ancak bu davanın yapılış seyri ve akışı bu anlayışı tartışmalı hale getirmiştir. Dava süreci devam ediyor, umarım bir üst mahkemece bu davanın ve içeriğinin yanlışlığı anlaşılır.”
Kılıçdaroğlu: Karar gayrimeşru
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon Mahkemesi'nin verdiği kararları değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon Mahkemesi'nin verdiği kararları değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, ''Özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur'' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yazılı açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Demokrasilerde insanlar, siyasi otoriteye bağımlı özel yetkili mahkemelerde değil, bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanan normal mahkemelerde yargılanırlar. Bu nedenle özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar; hukuken, siyaseten ve ahlaken meşru kararlar değildir. Bu mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur. Bu mahkemeler adalet dağıtmaz. Çünkü bunlar adından da anlaşılacağı üzere özel yetkili mahkemelerdir. Bu mahkemeler siyasal gücün emrinde olan ve onun buyruklarını yerine getiren mahkemelerdir. ‘Hukukun üstünlüğü’ kavramı bu mahkemeler için geçerli değildir. Bu mahkemelerin temel işlevi ‘üstünlerin hukukunu’ yani siyasal iktidarın buyruklarını egemen kılmaktır.”
Hükümetten karara ilk yorum
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç kararlar sonrası açıklamada bulundu.
Arınç şunları söyledi:
Herkese geçmiş olsun. Bu karar bir yargı kararı. Bağımsız yargıya ait bir karar. Bundan sonraki safhalar, Yargıtay safhasıdır. Mahkeme dosyayı kapatmış oldu. Gerekçeyi en kısa sürede yazacaktır. Bazı kararların bazı kişiler için çok fazla olduğu söylenebilir. Yakıştırılanlar, yakıştırılmayanlar olabilir.
Birden fazla suç hakkında karar verilenler var. Ana tema Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, kişisel verileri kaydetmek. Bunların hepsi ayrı ayrı suçlardır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri depolamak. Silah temin etmek.. 10 tane daha ayrı suçtan verilen kararlar var. Beğensek de beğenmesek de uymak mecburiyetindeyiz.
İlker Başbuğ'a müebbet hapis
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ "darbeye teşebbus"ten suçlu bulundu. Kararın okunmasından sonra Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ protesto ederek salonu terketti. Başbuğ, kendi internet sitesinde de 'Son sözü millet söyleyecektir. Unutulmasın ki ilahi adalet vardır' yorumunda bulundu.
Müebbet hapis cezasına çarptırılan İlker Başbuğ, kendi adını internet sitesinde şu değerlendirmeye yer verdi:
Anayasanın amir hükmüne göre, hâkimler görevlerinde bağımsızdırlar. Ve hâkimler, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Eğer bir ülkede, toplum hâkimlerin bağımsızlığını sorguluyorsa, verilen hükümlerin Anayasaya, kanunlara ve hukuka uygun olduğuna ilişkin şüpheler taşıyorsa -ki toplumu şüphelere sevk eden o kadar çok yaşanmış olay vardır ki, bunun en son örneği de yasaya göre duruşmaların kapalı yapılmasına ilişkin gerekçeli karar ile hüküm açık duruşmada alınması gerekirken, bu yasa hükmünün yok sayılmasıdır- o ülkede hukukun üstünlüğünün var olduğu ileri sürülemez.
İŞTE CEZASI BELLİ OLANLAR
* Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a müebbet hapis
* CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'a 12 yıl 6 ay
* CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'a 34 yıl 8 ay
* CHP'li vekil Sinan Aygün'e 13 yıl 6 ay
* Gazeteci Tuncay Özkan'a ağırlaştırılmış müebbet
* Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a müebbet
* Eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'a müebbet hapis
* Yazar Yalçın Küçük'e 22 yıl 6 ay
* İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e ağırlaştırılmış müebbet
* Emekli Albay Dursun Çiçek'e ağırlaştırılmış müebbet
* Eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'a müebbet hapis
* Emekli Orgeneral Nusret Taşdeler'e müebbet
* Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis (diğer suçlardan da 99 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı)
* Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e 22 yıl 6 ay
* Eski Özel Tim'ci İbrahim Şahin'e 49 yıl 4 ay hapis
* Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Aslan'a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis (diğer suçlardan da 90 yıl hapis cezası)
* Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'e 2 kez ağırlaştırlmış müebbet hapis (Bununla birlikte 117 yıl daha)
* Eski Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'a müebbet hapis
* Emekli Albay Fuat Selvi'ye müebbet hapis
* Sendikacı Mustafa Özbek'e müebbet hapis
* Emekli Koegeneral Mehmet Eröz'e müebbet hapis
* Emekli Albay Fikri Karadağ'a ağırlaştırılmış müebbet
* Avukat Kemal Kerinçsiz'e ağırlaştırılmış müebbet
* Mustafa Levent Göktaş'a 23 yıl 4 ay
* Emekli Albay Hasan Atilla Uğur'a 29 yıl 3 ay
* "İnternet Andıcı Davası" sanıklarından emekli Tuğamiral Alaaddin Sevim 10 yıl
* Genelkurmay eski İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkın Pekin 7,5 yıl
* Drej Ali olarak bilinen Ali Yasak 6 yıl 3 ay
* Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu 20 yıl 6 ay
* Tümgeneral Hıfzı Çubuklu 9 yıl 6 ay
* Davanın bir numaralı sanığı emekli asker Oktay Yıldırım'a 33 yıl 10 ay (Yıldırım’ın gecekonduda bulunan el bombalarının sahibi olduğu iddia ediliyor )
* Akın Birdal suikastinin azmettiricisi, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Semih Tufan Gülaltay'a 12 yıl
* Emekli Albay Arif Doğan'a 47 yıl 3 ay hapis
* Zir Vadisi soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Emekli Yarbay Mustafa Dönmez'e 49 yıl 2 ay
* Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'a 13 yıl 2 ay
* Teğmen Noyan Çalıkuşu'na 8 yıl 6 ay
* Emekli asker Serdar Öztürk'e 25 yıl 6 ay
* Doğu Perinçek'in oğlu öğretim üyesi Mehmet Perinçek'e 6 yıl
* Adli Tıp Uzmanı Ümit Sayın'a 4 yıl
* Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e 13 yıl 11 ay
* Sedat Peker 10 yıl
* "Susurluk Davası" hükümlüsü Sami Hoştan'a 10 yıl
* Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'na 23 yıl (Cezaevinde kansere yakalandı. Aynı zamanda avukat olan kardeşi, Hilmioğlu'nun sağlık durumundan serbest kalmasını istiyordu)
* Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'na 15 yıl 8 ay
* Eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay 10 yıl
* Eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran 10 yıl
* Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Paksüt'ün eşi tutuksuz sanık Ferda Paksüt'e 2 yıl 6 ay
* Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan'a 14 yıl hapis
* İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever'e 15 yıl hapis
* Danıştay sanığı Osman Yıldırım'a 8 yıl 9 ay (Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof atılması suçlamalarından beraat etti)
* Prof. Dr. Erol Manisalı'ya 9 yıl
* Emekli Orgeneral Kemal Yavuz'a 7 yıl 6 ay
* Gazeteci Adnan Bulut'a 6 yıl 3 ay
* Gazeteci Vedat Yenerer'e 7 yıl 6 ay
* Cumhuriyet Gazetesi'ne molotoflu saldırıda adı geçen Bedir Şinal'a 18 yıl 8 ay
* Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk'a 7 yıl 6 ay
* İP Genel Başkan Yardımcısı Turan Özlü 9 yıl
* Gazeteci Güler Kömürcü 7 yıl 6 ay
* Özlem Usta 6 yıl 3 ay
* Bekir Öztürk 12 yıl
* Yazar Ergün Poyraz'a 29 yıl 4 ay
* İşçi Partisi'nin avukatlarından Emcet Olcaytu'ya 13 yıl 2 ay
* Fatma Cengiz'e 11 yıl
* Emekli Binbaşı Fikret Emek'e 41 yıl 4 ay
* Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'a 1 yıl 3 ay
* İşçi Partisi yöneticisi ve Aydınlık Gazetesi yazarı Hikmet Çiçek'e 21 yıl 9 ay
* Hayrettin Ertekin'e 12 yıl
* Eski Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz'e 10 yıl
* Boğaç Kaan Murathan'a 17 yıl
* İşçi Partisi yöneticisi Adnan Akfırat'a 19 yıl
* Teğmen Mehmet Ali Çelebi'ye 16 yıl 6 ay
* Ümraniye'de 27 el bombasının ele geçirildiği gecekondunun sahibi Emekli Astsubay Mehmet Demirtaş'a 22 yıl
* Eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım'a 16 yıl 10 ay
* Mehmet Zekeriya Öztürk'e 19 yıl 6 ay
* Genelkurmay Eski Adli Müşaviri emekli asker Erdal Şenel'e 7 yıl 6 ay
* Avukat Nusret Senem'e 20 yıl 3 ay
* Gazeteci Ünal İnanç'a 19 yıl
* Kemal Aydın'a 20 yıl 8 ay