Haberdar Gazetesi Silivri IŞIKLAR: “BÖLGEMİZ TARIM SİT ALANI İLAN EDİLMELİ”

IŞIKLAR: “BÖLGEMİZ TARIM SİT ALANI İLAN EDİLMELİ”

Ülkemizde içinde bulunduğu durum nedeniyle sahne gösterileri ve konserlerin iptal edildiği Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali’nde, en iyi ürün yarışması ve ödül töreni gerçekleştirildi.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçenin yerel ürünlerini markalaştırmak ve üretimini arttırarak bölgeye ekonomik ve sosyal katkı sağlamak amacıyla düzenlediği tarım festivallerini sürdürüyor. Yoğurt Festivali’nin ardından, Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali’nin de sahne gösterileri ve konser programı iptal edilerek, üreticilere yönelik En İyi Bamya ve Topatan Kavunu Yarışması düzenlendi. Selimpaşa Meydanı’nda yapılan yarışmalara Manisa Vali Yardımcısı, eski Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, muhtarlar ve Selimpaşa halkı katıldı.

 

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şunları söyledi: “Yıllardır devam eden bir geleneği sürdürmek üzere yola çıkmıştık. Unutulmuş, terk edilmiş ürünlerimizin, değerlerimizin yok olmasını istemedik. Nasıl Süleymaniye Camisi’nin etrafı sit alanı ile koruma altına alınıyorsa, bizim bu kavunları ektiğimiz alanların da aynı şekilde sit alanı ilan edilmesi gerekir. Silivri’de bir meramız vardı, 255 dönümlük bir yer tarihi Mimar Sinan Köprüsü’nün karşısında. 1934 yılında İstanbul Üniversitesi Silivri Yoğurt Tarifnamesi diye bir tarifname çıkartıyor. Bu tarifname şunu içeriyor; yoğurdun nasıl yapıldığı, uluslararası bir marka haline getirecek bir formül üretilmesi, tescil ettirebilecek bir değer olduğunu söylüyor ve tespit ediyor. Ancak başka bir şey daha söylüyor; o yeri koruyun! O, 255 dönüm yer dünyada eşi benzeri olmayan bir aromayı bir lezzeti veren bir yer, bir mera. İstanbul’da konut baskısı, rant baskısı altında kalmış bu güzelim topraklarımızı korursak, zenginleşebileceğimizi anlatıyor. Ne acıdır ki İsviçre’de Silivri Yoğurdu diye bir marka var. Daha sonra bir vatandaş, Kobani yoğurdu olarak Amerika’da dolar milyarderleri arasına girmiş bir marka haline getiriyor yoğurdu. Onun için bu toprakların üzerine dikilecek olan rezidanslardan daha değerli ürün üretebildiğimizin göstergesidir bunlar.

 

“TOPRAKLARIMIZ EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ”

Biz üretimin ne anlama geldiğini, tarım zenginliğinin, gıda üretmenin ve katma değeri yüksek gıda üretiminin, bir toplumun kalkınması için ne kadar büyük önem taşıdığını ve tarımın dünyanın geleceği olduğunu anlamamız gerekir. Yedi senedir, tarım bölgesi olarak 430 km2 toprak zenginliğimizi koruyup, geliştirme çabası içindeyiz. Büyük markalardan daha fazla para edecek markalar yaratırsak zenginleşiriz. Zenginleştikçe demokrasimiz gelişir, refahımız gelişir, yarınlara olan umudumuzu, ümidimizi koruruz. Festivalimizi iptal etmemizin sebebi de ülkemizde yaşanan darbe girişimi. Darbeden önce de içimiz kararmıştı, geçen sene de festivalimizi doğuda yaşanan terör olayları nedeniyle iptal etmiştik. Yeter artık! Bizim festivallerimiz eğlence amaçlı değil, işte bunları duyurmak amaçlı bu markalarımızı, bu ürünlerimizi duyuralım ki burada ekim artsın! Bu bölgenin refahının, bu bölgenin topraklarının korunması için hepimiz çırpınıyoruz. Zenginlik bu topraklarda. Selimpaşa’da yaptığımız festivalimizin aslında hikâyesi bu. Kavun da, bamya da altın değerinde bir markamız, geleceğimiz. Bu markamızı çok daha değerli hale getirmek ancak bu kararlılıkla, bu inatla üzerine gidip, ekilmesini sağlamakla olacak.”

 

DEMİRKOL: “DEĞERLERİMİZİN KIYMETİNİ ONU KAYBETMEDEN ANLAMALIYIZ”

Manisa Vali Yardımcısı, eski Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol ise şunları söyledi: “Silivri toprağı ile öne çıkan örneğimizdir. Ben hiçbir belediyede tarımsal anlamda böyle bir çalışma görmedim. Başkanlar yol yapar, su getirir birçok fiziki oluşumla ilgili alakaları vardır. İstanbul’un içerisinde bu kadar toprağı olan birkaç ilçeden bir tanesi Silivri. Bunun değerini kaybettikten sonra anlayarak, yakınmanın hiçbir kıymeti yok. Toprağımızı kaybetmeden onun değerine layık, aydın insanlara yakışır tarzda Silivri halkının üretim çalışmalarını devam ettireceğinize inanıyor ve güveniyorum.”

 

21 BAMYA 19 KAVUN ÜRETİCİSİ BİRİNCİLİK İÇİN YARIŞTI

Festivale katılan Selimpaşalı 21 bamya ve 19 kavun üreticisi birincilik için yarıştı. Rengine, iriliğine ve şekline göre birçok kategoride değerlendirmeye alınan Bamya ve Topatan Kavunu Yarışması’nın jüri üyeliğini İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Vahap Sarıtaş, Koçali Kayabaş, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Turan Deniz, Silivri Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Erkan Öztürk, Silivri Belediyesi Ziraat Mühendisi Gözde Göçmen yaptı.

 

SELİMPAŞALI KADINLAR BAMYA ÜRETİCİLİĞİNDE İDDİALI

Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu dereceye giren ilk üç üretici de Selimpaşalı kadın bamya üreticileri oldu. En İyi Bamya Üreticisi birincisi Nazife Kocabıçak, ikincisi Mükerrem Tanrıverdi ve üçüncüsü de Kezban Okutucu oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. En İyi Bamya Üreticilerine ödüllerini CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil takdim etti.

 

İLK TOPATAN KAVUNU ÜRETİCİSİ ATASOY OLDU

Geçtiğimiz yılın ilk topatan kavunu yetiştiricisi olan merhum Muammer Atasoy’un oğlu Tevfik Atasoy, sezonun ilk Topatan Kavunu’nu yetiştiren üretici oldu. Atasoy’a tarlasına dikmek için Türk Bayrağı ve Atatürk portresi hediye edilirken, Başkan Işıklar Selimpaşa’nın ilk kavun ve bamya üreticilerinden olan İhsan Tokgöz’e de üretime yönelik katkıları için teşekkür etti. 

 

TEVFİK ATASOY EN İYİ TOPATAN KAVUNUNU YETİŞTİRDİ

Festivalde yılın ilk topatan kavunu yetiştiricisi olan Tevfik Atasoy, jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda aynı zamanda En İyi Topatan Kavunu yetiştiricisi oldu. En İyi Kavun Üreticisi birincisi Tevfik Atasoy, ikincisi Eren Özkan ve üçüncüsü de Hasan Tekin oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. Dereceye giren bamya ve topatan kavunu üreticilerine Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu ve Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aygören Atınç tarafından da hediyeler takdim edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *