CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah CHP Genel Merkezi’nde AK Parti ile 11 gün boyunca “istikşafi” amaçlı koalisyon görüşmelerini yürüten heyetle bir araya geldi. CHP heyeti, Kılıçdaroğlu’na 35 saate ulaşan görüşme maratonuna ilişkin AK Parti ile “uzlaşılan,” “uzlaşmaya yakın olunan,” “uzlaşılmayan” ve “liderlerin karar vereceği” konu başlıklarından oluşan raporunu sundu.
HABERTÜRK’ün iddiasına göre CHP heyeti, bazı izlenimlerini de Kılıçdaroğlu ile paylaştı. Heyet, “Üzerinde uzlaşamadığımız, farklı düşündüğümüz konu başlıkları elbette var. Ancak bu konular uzlaşılmayacak konular değil. İki lider bir araya gelirse farklı yaklaşım sergilenen konularda uzlaşılabilir; engel kalmayabilir” görüşünü aktardı.
‘SÜREÇ UZAMAMALI’
Heyetin değerlendirmesinin ardından, iki partinin dış politika başta olmak üzere bazı konularda farklı düşünmesinin doğal olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu’nun, şu yorumu yaptığı öğrenildi:
“Bizim için ne kadar zor olursa olsun, ülkenin menfaatleri için AK Parti ile masaya oturarak samimiyetimizi gösterdik. Ülkenin temel sorunlarına ilişkin görüşlerimizi samimi bir şekilde ortaya koyduk. Bundan sonra sürecin gidişatını Sayın Davutoğlu belirleyecek. Çünkü hükümeti kurma görevi kendisindedir. Cumhurbaşkanı, erken seçime gidilmesi için elinden geleni yapıyor. Ben Davutoğlu’nun hükümeti kurma konusundaki samimiyetine inanıyorum. Ancak bunun gerçekleşmesi için Sayın Davutoğlu’nun iradesini ortaya koyması lazım. Eğer Davutoğlu cesur davranırsa Türkiye’nin temel sorunlarını çözecek yüksek profilli bir iktidar kurulabilir. Kaldı ki sürecin uzamaması lazım. Her gün şehit cenazesi geliyor. Ülke yangın yeri. Bir an önce hükümet kurma süreci tamamlanmalı...”
11 GÜNLÜK BULUŞMANIN PERDE ARKASI: KRİTİK ANLAR
11 günlük maratonda iki parti, kritik konulara ilişkin görüşlerini masaya koydu. İşte bazı başlıklar:
-4 eski bakan soruşturması
CHP, AK Parti heyetine 17-25 Aralık soruşturması kapsamında haklarında fezleke hazırlanan 4 eski bakanla ilgili Meclis’e soruşturma önergesi verilmesi halinde koalisyon ortağı olsalar da “Evet” diyeceklerini net ifade etti. CHP heyetinin izlenimine göre koalisyon görüşmeleri için ön şartlar arasında yer almayan bu konu, liderlerin görüşmesinde önemli bir başlık olacak.
-Cumhurbaşkanı ve sınır
CHP, “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi” gerektiğini gündeme getirdi, AK Parti, “Cumhurbaşkanı, zaten anayasal sınırları içerisinde görevini yerine getiriyor” yanıtını verdi. CHP’nin, Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenek kullanmasına son verilmesi talebini ise AK Parti heyeti reddetti.
-AB süreci tartışması
Dış politika başlığında AB Bakanı Volkan Bozkır’dan CHP’ye, “Eğer AB süreci bugün bu haldeyse bunda siz de kusurlusunuz. Çünkü AB konusunda zamanında bizi destekleseydiniz süreç bu hale gelmezdi” sitemi geldi. CHP “Hak ve özgürlükleri kapsayan bütün AB yasalarına destek verdik” dedi.
-Suriye, Irak ve Mısır politikası
CHP, “Irak; Suriye ve Mısır’da mezhep eksenli dış politika terk edilsin” dedi; AK Parti’den, “Mezhep eksenli değil, insan odaklı dış politika izliyoruz” yanıtı geldi.
-Hak ve özgürlükler
Görüşmelerde hak ve özgürlüklerin kapsamının genişletilmesini masaya getiren CHP, “Gençleri potansiyel suçlu olarak gören anlayışa son verilmeli” dedi. AK Parti “Bizce de gençler potansiyel suçlu görülmemeli. Buna katılmamak mümkün değil” yanıtı verdi.
-Asgari ücret ve 2 ikramiye
CHP, emeklilere iki maaş ikramiye verilmesi, asgari ücretin 1500 TL’ye çıkarılması, çiftçiye mazotun 1.5 TL’ye indirilmesi, aile sigortasına geçilmesini talep etti. AK Parti heyeti, bütçe disiplini vurgusuyla, “Bunu not ettik” dedi.