Haberdar Gazetesi Silivri SBS bir kez daha değişiyor

SBS bir kez daha değişiyor

AKP iktidarında çocuklar deneme tahtasına döndü. Liselere giriş artık böyle olacak:

 VATAN’ın 14 Ağustos’ta duyurduğu 6 dersten yazılı içeren sistem hayata geçiyor. Her öğretmen soru gönderecek kabul edilene ücret ödenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eylül ayının ilk haftasında açıklamayı planladığı “yeni SBS” modelinin ismi belirlendi. Sistemin adı “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” oldu. Bakan Nabi Avcı’nın önündeki yeni modelin 15 gün içinde açıklanacağı öğrenildi. MEB, yeni modele “sınav” denilmemesi yönünde karar aldı. Velilere, “Çocuğunuzun her yıl girdiği yazılılardan hiçbir farkı olmayacak. 40 dakikalık ders içinde yazılıya girecek” denilecek. Yazılıların basit olacağı, dershaneye gerek olmadığı da vurgulanacak. Öğretmenlere de sürpriz çıktı. 12 yazılı için, soru havuzu oluşturulacak. Bu havuza tüm öğretmenlerden soru istenecek. Havuza alınmasına karar verilen sorular için öğretmene ücret ödenecek.

Öğretmenin notu yüzde 40 etkileyecek!

DİN KÜLTÜRÜ DE ORTAK: Ortaokul 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel yapılan yazılı sınavlardan biri merkezi sınav olarak gerçekleştirilecek. Sınavlar Türkçe, Fen ve Teknoloji, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ni içerecek. İlk yıl 8. sınıflara test uygulanacak, birkaç yılda yazılıya geçilecek.

ARALIK VE NİSAN’DA: Sınavlar Aralık ve Nisan ayı sonunda yapılacak. Merkezi sınavlar her ders için ayrı ayrı yapılacak.

4 SEÇENEKLİ: Sınavda çoktan seçmeli sorular (4 seçenekli) sorulacak. Yanlış cevap doğruyu etkilemeyecek. 3 sınavı olan derslerden 2. sınav, 2 sınavı olandan ise 1. sınav merkezi olarak yapılacak.

BAŞKA ÖĞRETMENLE: Öğrenciler kendi okullarında sınava girecek. Salon başkanları ve gözetmenler, farklı okulda görev alacak.

TELAFİ: Özrü sebebiyle sınava giremeyenler sınavı takip eden haftada telafiye alınacak.

ÖĞRETMEN NOTU YÜZDE 40: Merkezi yazılılardan alınan puanlar yüzde 60, diğer yazılılar, performans ve projelerden alınan, öğretmeni tarafından verilen notlar ise yüzde 40 etki edecek. 1. dönem ve 2. dönem ortalaması alınıp yerleştirme ortalaması bulunacak.

HER YIL FARKLI: Öğrencilerin 6. sınıftaki puanları yüzde 10, 7. sınıftaki puanları yüzde 20, 8. sınıftaki puanları da yüzde 70 oranında etki edecek. 6, 7, ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanlarının ağırlıklandırmasına göre oluşan puan, öğrencinin bir sonraki eğitim basamağında devam edeceği okulu belirleyecek.

DEVAMSIZLIK DAHİ ETKİLİ: Liseye yerleştirmede puanların eşit olması durumunda ‘Tercih önceliği’, ‘Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu Başarı puanı yüksekliği’, ‘Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı’, ‘Doğum tarihinin daha sonra olması‘, ‘Tercih başvuru tarihinde öğrencinin ikametine yakınlık durumu’na bakılacak.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *