Haberdar Gazetesi Silivri ŞİŞEDE DURDUĞU GİBİ DURMADI

ŞİŞEDE DURDUĞU GİBİ DURMADI

Çatalca'daki içkili yerler kaymakamlık ve belediye arasında sorun haline gelince Kaymakam Nevzat Taşdan, sosyal medya üzerinden şeffalık ayarı yaptı. Belediyeye ağır sözlerle yüklenen Taşdan, “Çatalca’da, İran gibi içki satışı yapılmayacak dedikodusu kötü

Çatalca Kaymakamlığı'nın hukuka ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle ilçe belediyesinin 79 meclis sayılı kararını İdare Mahkemesi'ne taşıması ve kararın mahkeme tarafından iptal edilmesi tartışmaları alevlendirdi. Akabinde Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan'ın 17 içkili işletmeye ruhsatlarının iptali için yazı göndermesi işletme sahipleri tarafından tepkiyle karşılanırken Belediye Başkanı Cem Kara, adı geçen işletmelerin uzun yıllardan beri hizmet verdiğini belirterek kazanılmış bir hakkın geri alınamayacağını savundu. Kaymakam Taşdan ise son olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yapılan işlemlerin iddia edildiğinin aksine seçime dönük olmadığını, 4 yıl önce belediye tarafından başlatılan işlemler sonucu geliştiğini duyurdu.

Sümen altı mı etseydik?

Sosyal medyayı yoğun kullanan Kaymakam olarak bilinen Nevzat Taşdan “Kamuda şeffalık adına önemli açıklama” yaptığını belirterek, icraatlarında siyasi amaç gütmediklerini, kamu ve devlet yararını düşündüklerini ileri sürdü. Çatalca Belediyesi'ni, Jandarma Komutanlığı'nın olumsuz görüş bildirmesi ve ilgili yasalara aykırı olmasına rağmen, söz konusu 17
işletmenin olduğu bölgeyi içkili yer bölgesine dahil etmekle suçlayan Taşdan, “Çatalca Belediyesi'nin yasaya açıkça aykırı meclis kararın, Jandarma Komutanlığı tarafından Kaymakamlığa resmi yazıyla ihbar etmesi üzerine siz olsaydını bu yazıyı sümen altı yapar soruşturmayı mı göze alıdınız?” diye sordu.

Olumsuz görüş bildirildi
Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamanın devamında, “Herhangi bir yere içki ruhsatı verilirken ruhsatı veren belediyeler güvenlik kurumlarından yasa gereği içkili yer ilanları ile ilgili görüş almak zorundadırlar” hatırlatmasını yapan Kaymakam Nevzat Taşdan, “Nitekim bu zorunluluk gereği olarak 2011 yılı Haziran ayında 17 içkili yere ruhsat vermek isteyen Çatalca Belediyesi Jandarma Komutanlığımızdan bu yerler ile ilgili görüş istemiştir. Bu 17 işletme ana yola 200 metreden yakın olduğundan, (kanun ve yönetmelik gereği açık içki satışı yapan yerler ana yola 200 metreden daha yakın olamaz açık hükmü bulunduğundan) ve bu yerlerde açık içki satışı yaptığından dolayı Jandarma Komutanlığımız bu konuda zorunlu olarak olumsuz görüş bildirmiştir” dedi.

Soruşturma kaçınılmaz
Çatalca Belediyesi'nin jandarmanın olumsuz görüş bildirmesine rağmen söz konusu yerleri içkili yer bölgesine dahil ettiğini iddia eden Nevzat Taşdan, “Bunun üzerine Çatalca Jandarma Komutanlığı bu durumu hem Kaymakamlığa hem de Cumhuriyet Savcılığı'na bildirmek zorunda kalmıştır. Aksi halde bildirmediği takdirde Jandarma Komutanlığı personeli
mülkiye müfettişlerinin rutin soruşturması sırasında soruşturma geçireceği aşikardır. Görüldüğü gibi bu işlemler kamu oyunda çarpıtıldığı gibi bu günlerde ve seçime dönük olmayıp tam 4 yıl önce belediye tarafından başlatılan işlemler sonucunda gelişmiştir” açıklamasını yaptı.

Dava açmak zorunda kaldık
Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan Çatalca Belediye Meclisi kararını neden İdare Mahkemesi'ne verdiğini de, “Bu durumun resmi yazıyla Jandarma Komutanlığı tarafından Kaymakamlığa bildirilmesi üzerine ve Belediye Meclis kararlarında yasaya aykırı hükümler görüldüğü takdirde Kaymakamların İdare Mahkemesi'ne gitmekten başka bir çaresi olmadığı için idari yargıya başvurduk. İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne 29.12.2011 tarihinde dava açmak zorunda kaldık. Bu davayı Nevzat Taşdan dışında bir başka
kaymakam olsaydı yine açardı. Yani İlçe Kaymakamının Yasayı uygulamak dışında başka alternatifinin olmadığı halkımızın takdirine sunulur” şeklinde açıkladı.

Belediyenin temyiz istemi reddedildi
Açıklamasının devamında 2011 tarihinde belediyeye dava açmak zorunda kaldıklarını yineleyen Nevzat Taşdan, “4 yıl önceki olayın ısıtılıp şu anda sanki seçime dönük bir amaç takınılmış gibi gösterilmesi üzücüdür” dedi. Mahkemenin kararına atıfata bulunan ve içkili lokantaların kara yoluna yaklaşık 5 metre mesafede olduğundan dolayı yönetmeliğin 30/B maddesine aykırı olduğunu sözlerine ekleyen Taşdan, “2014 yılında Danıştay 8. Dairesi Çatalca Belediyesi'nin temyiz istemini karara bağlamış ve gibi belediyenin temyiz istemini reddetmiştir. Böylece içkili yerlerle ilgili olarak 2011 yılında alınan Belediye Meclis Kararı ile ana karayoluna bitişik ya da 5-10 metre mesafedeki içkili lokantaların da içkili yerler bölgesine alınmasına ilişkin kararın, yasaya ve yönetmeliğe aykırı olduğunu Danıştay da onaylamıştır. Bu karar Kaymakamlığa da tebliğ edilmiştir. Bu kararın tebliği karşısında siz kaymakam olsaydınız ne yapardınız? Soruşturma geçirmeyi göze alıp, sümen altı mı yapardınız? Yoksa Belediye Meclis Kararının iptal edilmesi üzerine gereğinin yapılması için ilgli kurumlara yazı mı yazardınız?” diye sordu.

Hezeyan ve iftiradan ibaret
Kaymakam Nevzat Taşdan sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamanın sonunda son günlerde, Çatalca'da, Kaymakamlık tarafından içkili yerlere karşı tavır takınıldığı ya da savaş açıldığı iddiaları hezeyan ve iftiradan ibaret olduğunu belirterek, “Bazı siyasi emellere Kaymakamlık icraatlarının da karıştırılmak istenmesi üzüntü ile karşılanmaktadır.
Son bir yıl içinde şahsım tarafından imzalanan belgelerle tam 124 işletmeye parakende içki satış belgesi verilmiş yine şahsım tarafından imzalanan belgelerle 24 işletmeye de
açık içki satma izni verilmiştir. Yasa ve kurallara uyan her içkili işletme hakkettiği belgeyi Kaymakamlığımızdan zamanında almıştır” dedi.

KAYNAK:GAZETE İSTANBUL
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *