Türkiye bugünlerde en çok bedelli askerliği tartışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gündeme gelen ancak seçimle birlikte rafa kalktığı düşünülen bedelli askerliği TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ak Partili Oğuz Kağan Köksal’ın "Daha önceden dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın 'bedelli askerlik düşünülebilir' şeklinde bir ifadesi oldu. Radikal'in haberine göre, bu ifade üzerine Milli Savunma Bakanlığında bir çalışma başlatıldı. TBMM tatile girdiği için şu anda yapılacak bir şey yok. Milli Savunma Bakanlığı'ndaki çalışma Genelkurmay Başkanlığı ile temas halinde" sözleri tekrar Türkiye’nin gündemine taşıdı.
Kamuoyunun merakla beklediği bedelli askerlik düzenlemesinin, askeri yargı alanında kapsamlı değişiklikleri içeren, “askeri torba” yasa tasarısıyla ekim ayında TBMM Başkanlığı’na sunulacağı belirtiliyor. Torba yasada bedelli düzenlemesinin 30 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda 400 bin, 28 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda ise 600 bine yakın yükümlünün yararlanabileceği ifade ediliyor.
Kulislerde bedelli askerlik konusunda hükümet ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında çift taraflı çalışma yürütüldüğü dile getiriliyor. Kulislerde düzenlemenin 28 yaş ve üzerini kapsayacağı, bedelin ise 20 bin ile 25 bin lira civarında olacağı dile getiriliyor.Yeni çıkarılacak bir bedelli uygulamasında ücretin 20 bin lira olması durumunda 250 bin kişi yararlanırsa hazineye 5 milyar lira girecek. Askerlikle bir şekilde ilişkisi olan bakaya ve yoklama kaçağı yaklaşık 800 bin kişi bulunuyor.
800 BİN KİŞİ BEKLİYOR AMA...
Şimdi 800 bin gencin büyük bir beklenti içinde olduğu bedelli konusunda gerek yaş gerekse fiyat nedeniyle beklenen rakamlara hiç ulaşılamadı. 2011 yılında çıkan bedelli askerlik düzenlemesinin 30 yaşın üstünü kapsaması ve 30 bin TL bedelle yasalaşması sebebiyle istenilen başvuru gerçekleşmedi. O dönemde 420 bin kişi bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecekken, bu uygulamaya başvuranların sayısı 70 bin civarında kaldı.
Marmara depremi sonrası 1999'da çıkarılan bedelli askerlik düzenlemesinden 344 bin kişi yararlanabiliyordu. O dönem 15 bin lira ödeyip askere gidenlerin sayısı 72 binde kalmıştı.1987'de, 198 bin kişiden sadece 18 bini bedelli askerlik için başvurmuştu. 1992'de ise 243 bin kişiden 35 bini bedel parasını ödeyip askere gitmişti.
35 YILDA DÖRT KEZ BEDELLİ ÇIKARILDI
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 10 kez çeşitli nedenlerle bedelli askerlik çıkarıldı. 1980 ihtilalinden bu yana en sonuncusu 211 yılında olmak üzere 35 senede dört kez bedelli askerlik çıkarıldı. 1987 yılında 18 bin 433, 1992 yılında 35 bin 111 ve 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 70 bin kişi olmak üzere toplam 195 bin 834 kişi yararlandı.
ARAŞTIRMALAR YAŞ 25 DİYOR
Vatani görevini yapmamış olanların önemli kısmı bedelli askerlik beklentisi içinde... yapılan araştırmalarda 'bedelli'ye destek yüzde 65.2’lerde. Bedellide yaş alt sınırının 25 olması talep edilirken, bedelin ise 15 bin olması isteniyor.
FİLMİ BİLE ÇEKİLECEK
Bedelli Askerlik Derneği'nin profesyonel bir yönetmenin desteğiyle 12 ilde bedelli askerlik konusunda film çekeceği açıklandı. Filmin ana temasının "neden" bedelli beklendiği olacağı belirtildi. Kısa filmde yer alacak detaylarda da sona gelindi. Bakalım bu konuda ne gibi gelişmeler yaşanacak.
Bedelli Askerlik Derneği'nin profesyonel bir yönetmenin desteğiyle 12 ilde bedelli askerlik konusunda film çekeceği açıklandı. Filmin ana temasının "neden" bedelli beklendiği olacağı belirtildi. Kısa filmde yer alacak detaylarda da sona gelindi. Bakalım bu konuda ne gibi gelişmeler yaşanacak.
DAVUTOĞLU'NDAN BEDELLİ YORUMU
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerlikle ilgili, "Hükümeti kurduktan sonra tüm bakanlıklardan bilgiler alıyorum. Milli Savunma Bakanı ev Genelkurmay’dan kapsamlı brifing aldıktan sonra bu çerçevede atılması gereken adımlar varsa bunları birlikte gözden geçiririz." dedi.