Soma Davası'nda flaş karar
Yayınlanma:
Güncelleme:
Soma'da 301 madencinin can verdiği faciayla ilgili davanın ilk duruşması Manisa Akhisar'da görüldü.
Madenci yakınları, yoğun güvenlik önlemleri altında hayli gergin başlayan duruşmaya tutuklu sanıkların cezaevinden görüntülü sistemle katılmasına büyük tepki gösterdi. Hakim, bu eleştiriler üzerine duruşmanın 15 Nisan'a ertelenmesine ve tutuklu sanıkların da duruşma salonuna getirilmesine karar verdi
Soma’daki Eynez Maden Ocağı’nda geçen yıl Mayıs ayında meydana gelen kazadan 11 ay sonra ilk duruşma, tadilatla duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde bugün başladı.
DURUŞMA ÖNCESİ BÜYÜK GERGİNLİK YAŞANDI
Duruşma saat 09.30 da başlaması gerekirken, ailelerin içeri alınması nedeniyle biraz gecikmeli başladı. Duruşmaya her kurumdan bir gazeteci alındı.
Mahkemenin şehit aileleri yakınlarından yalnız bir kişiyi duruşma salonuna alınmasına tepki gösteren aileler, bir müddet polisle tartıştı. Tartışmaya baro avukatları müdahale ederek, ailelerin içeri alınmasını istedi. Bir avukat, emniyet amiriyle ailelerin alınması için baskı yaptı. Ardından bir grup madenci yakını üzerleri aranmadan barikatı aşarak içeri girdi.
'SİZ, KİMİ KİMDEN KORUYORSUNUZ?'
Madencilerin yakınları, üzerlerinin aranmasına tepki gösterdi. Polis, ailelerin tepkisine ‘Biz sizi korumak için buradayız’ diye yanıt verdi. Aileler ise "Siz, kimi kimden koruyorsunuz, bizim ciğerimiz yanıyor. Benim oğlumun kapısını kapattılar, yaktılar" diye karşılık verdi.
Tutuksuz sanıkların salona gelerek katıldığı duruşmaya, İzmir Aliağa’daki cezaevinde tutuklu bulunan 8 sanık ise mahkeme heyetinin aldığı karar gereği getirilmedi. Tutuklu sanıklar duruşmalara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile cezaevinden katıldı.
ÇEVİK KUVVETSALONA GİRDİ
Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanık, avukat ve ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı "İsmini yazdırmayan var mı?" diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp "Adil yargılama istiyoruz" diyerek, tutuklu 8 sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti.
Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, "Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmiş, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler" dedi.Herkes bir anda bağırmaya başlayınca salon karıştı.
Mahkeme başkanı Aytaç Ballı, tepkilerin devam etmesi halinde duruşmaya ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madenci eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına yöneldi.
Mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek çevik kuvvetleri içeri çağırdı.
SANIK AVUKATLARI SALONDAN ÇIKTI
Duruşma yeniden başladı. Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların can güvenliği nedeniyle değil savunma hakkının ihlal edilebileceği endişesiyle salona getirilmemesine karar verdiğini açıkladı.
Mahkeme Başkanı salonu sakinleştirip polislerin dışarı çıkmasını sağladı. Sanık avukatları salondan çıktı. Avukatlar, duruşma salonunu terk eden sanık avukatları hakkında tutanak tutulmasını talep etti.
Avukatlar adil Yargılama için sanıkların salona getirilmesi ve kamu görevlilerinin de yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı ve bazı mağdurların avukatı Selçuk Kozağaçlı söz aldı: "Sanıkların getirilmemesine itiraz ediyorum. Sanıkların buraya getirilmesini talep ediyoruz. Bakanlık yazısı yok hükmündedir. Sanıklar orada, baskı altında mı, tehdit mi alıyorlar, birbirleriyle mi konuşuyorlar... Hiçbir şey bilmiyoruz. Sanık müdafiilerinin de can güvenliği yok diye çıkmasını da kabul edemeyiz. Buradaki herkesin can güvenliği var. Ben cezaevinde o salonda bulunamıyorum. O zaman ben de sanıkların yanında orada olmak istiyorum" diye konuştu.
Mahkeme heyeti sanıkların mahkeme salonuna getirilmesi talebini görüşmek üzere müzakereye çekildi. Heyet görüşmek için duruşmaya ara verdi.
DAVA 15 NİSAN'A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların duruşma salonunda hazır edilmesine karar verdi. Duruşma 15 Nisan saat 09.00’a ertelendi.
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da duruşma salonundan izlediği davayı, ulusal ve uluslararası çok sayıda basın kuruluşu da takip etti.
Silivri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.