Yerel Seçimde Vatandaşlar Nasıl Oy Kullanacak

Yerel Seçimde Vatandaşlar Nasıl Oy Kullanacak
Seçmenler, yerel yöneticileri seçmek için yarın sandık başına gidiyor. Oy kullanacakların dikkat etmesi gereken hususlar var.
Türkiye genelinde yarın 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Geçerli oy kullanabilmek için seçmenlerin bazı kurallara uymaları gerekiyor. Bu kuralların başında da TC kimlik numarası bulunan bir kimlikle sandık başına gitmek geliyor.

OKUMA YAZMASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Okuması yazması olmayan seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.

KİMLİKLER ŞART

Oy kullanmak isteyenlerin yanında seçmen bilgi kâğıdı ve kimlik kartının olması gerekecek. Seçmen bilgi kâğıdını kaybeden ya da unutanlar da seçmen listesinde adının olması durumunda oy kullanabilecek. Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, basın kartı gibi belgelerden birini başkana verecek.

MAVİ, TURUNCU VE MOR ZARFLAR

Seçmenler, önce il genel meclisi üyeliği, daha sonra belediye başkanlığı (büyükşehir dahil) ve belediye meclis üyeliği ardından da muhtarlık ve ihtiyar meclisi/ heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak. Seçmenlere belediye seçimleri için Mavi, il genel meclisi üyelikleri için turuncu, mahalle ve köy seçimleri için mor renkli birleşik oy pusulası ve zarfları verilecek.

YAZILILAR GEÇERSİZ

Seçmene verilen zarfların üzerinde 2 mühür bulunacak. Bunlardan birisi İlçe Seçim Kurulu'nun diğeri ise Sandık Kurulu'nun mührünü ifade edecek. Bu mühürlerden birinin eksik olması, üzerinde seçmenin adı, imzası ya da herhangi bir yazı bulunan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Sandık Kurulu'nun mührünü taşımayan, 'evet' mührü basılmamış veya birden fazla 'evet' mührünün olduğu oy pusulalarıyla zarfın içinde oy pusulası dışında başka bir kâğıt konulan oy pusulaları da geçersiz sayılacak. Seçmene, mahalle ve köy seçimlerinde sadece oy zarfı verilecek, mühür verilmeyecek.

3 ÜYELİ TESLİM

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin görülmesine imkan bırakmayacak durumda olacak. Oy sayımına geçmeden önce masa üzerinde ıstampa mürekkebi ve ıstampanın bırakılmaması gerekecek. Oy pusulaları kurul üyelerinin göreceği şekilde sayılacak. Seçim çuvallarının İlçe Seçim Kurulu'na Sandık Kurulu Başkanı ve kurayla belirlenecek 2 üyeyle teslim edilmesi gerekecek.

İşte sandık başında dikkat edilmesi gereken hususlar;



ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI YASAK

Yüksek Seçim Kurulu'nun yasa çerçevesinde belirlediği seçim yasakları da geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Buna göre, siyasi parti ve adaylarının seçim propagandası, bugün saat 18.00'de sona erecek. Saat 18.00'den sonra ilan ve reklam malzemelerinin, siyasi partilerin genel merkez, il, ilçe ve belde binaları haricinde asılması, yapıştırılması ve teşhiri de yasak.

PROPAGANDA SERBESTLİĞİ SAAT 18.00'DE SONA ERECEK

YSK'nın belirlediği ve 20 Mart'ta başlayan seçim yasakları süresince yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım da yapılamayacak. Propaganda serbestliği bugün saat 18.00'e kadar sürecek.

Propaganda serbestliği süresinde denetim ve gözetim yetkisi ilçe seçim kurullarında olacak. Yerel seçimin yapılacağı Yarın yani oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Yarın uygulanacak diğer seçim yasakları da şöyle :

- Oy verme günü saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar alkollü içki satılması,
- İçkili yerlerde her çeşit alkollü içki verilmesi yasak olacak.
- Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.
- Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.
- Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
- Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak.


 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.