4 eski bakanla ilgili karar çıktı
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü: Kararın gerekçesi kararımızda var.
AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üyenin yer aldığı Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylaması için toplandı.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanan Komisyon'un çalışma süresinin 9 Ocak'ta dolması nedeniyle, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gidip gitmemesine ilişkin oylama yapması bekleniyor.
Komisyon'da eski bakanlar için ayrı ayrı oylama yapılacak. Ancak eski bakanlar için isnat edilen suçlarla ilgili nasıl oylama yapılacağına Komisyon karar verecek. Oylama öncesinde, Komisyon üyeleri değerlendirme yapacak. Komisyon'da açık oylama yapılacak. Komisyon'da AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üye yer alıyor. HDP, daha önce Komisyon'dan çekilmişti. Komisyon, salt çoğunlukla toplanıp karar alıyor.
Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, toplantıya girerken gazetecilerin soruları üzerine, "Komisyon Başkanı kurayla, her üyeye söz verecek. Söz alan üye, her bakan ile ilgili görüşlerini ifade edecek. Yüce Divan'a gidip gitmemesi yönündeki kararını ifade edecek" dedi.
Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de gazetecilerin "heyecanlı mısınız?" sorularına, "Ben niye heyecanlı olayım. Onlar heyecanlansın. Bakanlar, Saray'ın bahçesinde oturuyormuş diyorlar. Bence doğru yerde oturuyorlar kendilerince..." karşılığını verdi.
YÜCE DİVAN KARARI ÇIKARSA... ÇIKMAZSA...
Komisyon'dan Yüce Divan Kararı çıkarsa, bir rapor hazırlanacak ve Meclis Başkanı'na iletilecek. En geç 10 gün içerisinde Meclis Genel Kurulu'na getirilecek rapor.
Yüce Divan kararı çıkmazsa muhalefet bir önerge verecek ve Genel Kurul'un toplanması istenecek. Oradaki oylama kapalı oylama şeklinde gerçekleşecek.
KOMİSYON'DA KİMİN KAÇ ÜYESİ VAR?
Komisyon'da AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üye yer alıyor. HDP, daha önce Komisyon'dan çekilmişti. Komisyon, salt çoğunlukla toplanıp karar alıyor.
YARIN İKİ ÖNERGE DAHA GÖRÜŞÜLECEK
TBMM Genel Kurulu’nda yarın da CHP’nin, Seviye Belirleme Sınavı’yla (SBS) ilgili yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve “altın kaçakçılığına göz yumduğu” iddiasıyla da eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında verdiği soruşturma önergeleri ele alınacak.
NEYLE SUÇLANIYORLAR?
EGEMEN BAĞIŞ: Zarrab’ın otel kiralama girişimi, yakınlarına vize alınmasına aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.
MUAMMER GÜLER: Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı sağlamak ve koruma polisi vermek. Zarrab’ın yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.
ERDOĞAN BAYRAKTAR: Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda bazı işlemler gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Bu eylemler arasında şunlar yer aldı: Bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmak. İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummak ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.
ZAFER ÇAĞLAYAN: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.
"SORUŞTURMA KOMİSYONUNUN VERECEĞİ KARARA SAYGILIYIZ"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, partisince Trabzon’da gerçekleştirilen Yerel Yönetimler 5’inci Bölge Toplantısı’nda konuştu. 17- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin TBMM’de kurulan soruşturma komisyonunun bir karar vereceğini ve bu karara saygı duyacaklarını belirten Canikli, “Soruşturma Komisyonu bir oylama yapacak ve karar verecek. Komisyonun kararına aynen uyacağız. Şahsım olarak söylüyorum. Çünkü o komisyondaki arkadaşlarımın yetkinliğine, samimiyetine yüzde yüz inanıyorum. Bilgi ve belgelerin tamamı komisyon üyesi arkadaşlarımız tarafından görüldü, incelendi ve değerlendirildi. Samimiyetleri açısından da en ufak kuşku duymuyoruz. Dolayısıyla verilen karar bizim açımızdan geçerlidir ve doğrudur” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.