Ergenekon davasında olaylı gün!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Ergenekon Davası'nda yoğun güvenlik... İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında sanıkların yargılanmasına devam...
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davasında; aralarında CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'unda bulunduğu 275 sanık hakkında mütalaasını açıklaması bekleniyor. Davanın 13 Aralık 2012 günü görülen 270. celsesinde mütalaa beklenmiş ancak duruşma savcıları dosyada eksiklikler olduğunu belirterek yeni taleplerde bulunmuşlardı.
Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde Mehmet Demirtaş'a ait gecekondunun çatısında sandık içerisinde ele geçirilen 27 savunma tipi el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin 12 Haziran 2007'de başlayan Ergenekon soruşturmasına ilişkin davada sona geliniyor. İlk duruşması 20 Ekim 2008'de başlayan davada savcıların aralarında CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de yer aldığı 67'si tutuklu 275 sanık hakkındaki görüşünü açıklaması bekleniyor.
Soruşturmanın başlamasından 13 ay sonra 14 Temmuz 2008'de Ergenekon soruşturmasına ilişkin hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianamede; Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktül", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdurlar" olarak yer almıştı.
Ergenekon davasıyla birleştirilen ''İrtica ile Mücadele eylem Planı'' davasının 19 Aralık 2011'de görülen oturumunda ''suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu'' gerekçesiyle iktidar partisi AK Parti'nin müdahilliğine karar verilmişti.
Sanık sayısının fazla olması ve güvenlik nedeniyle 20 Ekim 2008'de Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde ki duruşma salonunda 86 sanık ile başlayan dava, yargılama aşamasında 2'inci ve 3'üncü Ergenekon, Danıştay saldırısı, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılması, İnternet Andıcı ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın da arasında olduğu 22 iddianamenin birleşmesi ile sanık sayısı 275'e çıkmıştı.
Dava kapsamında arlarında eski ATO Başkanı CHP milletvekili Sinan Aygün, Gürbüz Çapan, Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu 64 sanık tahliye edilmişti. 4 yılı aşkın bir süredir görülen dava kapsamında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli Orgeneraller Teoman Koman ve Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın da arasında bulunduğu yaklaşık 130 kişi tanık olarak ifade vermişti.
Dava kapsamında "Deniz" kod adlı gizli tanık iken kimliğini açıklayan PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık'ın da arasında bulunduğu 31 gizli tanığın ifadesi alınmıştı.
Birinci ''Ergenekon'' davasının sanıklarından olan Cumhuriyet Gazetesi'nin eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk dava kapsamında savunmasını yapamadan 21 Haziran 2010'da hayatını kaybetmişti.
Yargılama sürecinde mahkeme firari sanıklardan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
MÜTALAA BEKLENMİŞ ANCAK SAVCILAR YENİ TALEPLERDE BULUNMUŞLARDI
Davanın 13 Aralık 2012'de görülen 270. celsede Savcının mütalaasını açıklaması beklenmiş ancak o celse duruşma savcıları dosyadaki eksikliklere ilişkin yeni taleplerde bulunmuşlardı. Mütalaanın beklendiği 270. Celse tartışmalarla geçmiş ve mahkeme davanın 4 sanığı hakkında ek bir iddianame düzenlendiğini belirtmişti. Yaşanan tartışmalardan ötürü sık sık ara verilen celsede duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuç TBMM'ye yazı yazılarak darbeleri araştırma komisyonunun hazırladığı raporu ve eklerinin dava dosyasına gönderilmesini talep etmişlerdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Darbe günlükleri' soruşturması kapsamında 2009 yılında ifade veren emekli Orgeneraller İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Aytaç Yalman'ın verdiği ifadelerin bir örneğinin dosyaya eklenilmesini isteyen Savcılar sanık Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullandığı iddia edilen glock marka silahların satılmasına ilişkin haklarında "Silahlı terör örgütüne silah temin etmek" suçlundan yeni bir iddianame hazırlanan sanıklar Aykut Metin Şükre, Erkan Ayyıldız, Kenan Özay ve Selçuk Özkan'a ek savunma için süre verilmesini talep etmişlerdi.
Savcıların taleplerini kabul eden mahkeme duruşmayı ertelemişti. Aralık 2012 ve Ocak 2013'te görülen duruşmalarda haklarında ek iddianame hazırlanan 4 sanık savunmasını yapmış darbeleri araştırma komisyonunun hazırladığı rapor mahkemeye ulaşmıştı.
Davanın 11. Ocak 2013 tarihinde görülen 275. Celsesinde mahkeme savcılara tekrar süre vermiş ve duruşmayı 18 Şubat 2013'e ertelemişti.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Ergenekon Davası'nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne gelen bazı gruplar ile jandarma arasında arbede çıktı. Jandarmanın çektiği tel örgülerin gruplar tarafından devrilmesi üzerine jandarma aracından su sıkılarak kalabalık dağıtıldı. Bazı milletvekilleri ile jandarma arasında tartışma yaşandı.
Silivri Cezaevi önünde toplanan kalabalık ile jandarma arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor. Cezaevi çevresinde geniş güvenlik önlemi alan jandarma, grupların cezaevi önüne girişine izin vermiyor. Kalabalık arasındaki bazı gruplar, jandarmanın çektiği tel örgüleri devirince guruba müdahale edildi. Jandarma , grubu tazyikli su sıkarak dağıttı.
Bu arada, bazı milletvekilleri de duruşma için cezaevine geldi. Umut Oran, Veli Ağababa, Musa Çam, Aykut Erdoğdu, Kadir Göknel Öğüç, Mahmut Tanal ve Yaşar Okuyan da duruşmaya katılmak üzere Silivri'ye geldi. Bazı milletvekilleri ile jandarma görevlileri arasında tartışma yaşandı.
Duruşma salonu önündeki gerginlik sürüyor.
İKİNCİ MÜDAHALE
Ergenekon Davası nedeniyle Silivri Cezaevi önünde geniş güvenlik önlemleri alan jandarma, bariyerleri aşarak duruşma salonuna girmek isteyen gruba ikinci kez müdahale etti.
Çiçek'in kızından jandarmaya tepki
Giriş için bir süre kapıda bekletilen Albay Dursun Çiçek'in kızı jandarmaya tepki gösterdi.
Duruşma salonu önüne kimse alınmazken, destek için gelenler uzak bir noktada bekletildi. Duruşma salonuna sanıkların birinci derece yakınları ve avukatları ile gazeteciler dışında kimse alınmadı. Girişlerde uzun kuyruklar oluşurken, sanıklardan Albay Dursun Çiçek'in kızı ve avukatı İrem Çiçek, annesiyle birlikte kapıda bekletilince jandarmaya tepki gösterdi. Çiçek bir süre sonra içeri alındı.
CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner ile CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da duruşmayı izlemek için salona geldi.
MÜTALAA BEKLENMİYOR!
Ergenekon davasında Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özefe, bugünkü celsede gelen cevabı yazıların okunacağını ve bu yazılara ilişkin taraflara söz verileceğini belirtti. Bugünkü duruşmada mütalaanın verilmesi beklenmiyor.
CHP MİLLETVEKİLİ YARALANDI
Ergenekon Davası'nı takip etmek üzere Silivri'deki salona girmek için polis barikatının üzerinden atlamaya çalışan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, düşerek yaralandı.
Silivri'deki Mahkeme salonuna girmek isteyen CHP Milletvekili Tanal önce polislerle tartıştı ardından da barikatı aşmaya çalıştı. Polis barikatının üzerinden atlamak isteyen Tanal, dengesini kaybederek iki dizinin üzerine düştü. Ayağının kırılmış olabileceği iddia edilen Tanal, duruşma salonu yakınında bekletilen ambulansla hastaneye kaldırıldı.
KOMUTANLAR SİLİVRİ'DE
Ergenekon sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, kendi isteğiyle emekli olan eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Aydoğan Babaoğlu ve eski Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık'ın tanık olarak dinlenmek üzere duruşmada hazır bulunduğunu söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 276. duruşmasında İlker Başbuğ, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile Hurşit Tolon ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık hazır bulundu. Veli Küçük ve Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık duruşmaya gelmedi. Ayrıca Vural Vural, Güler Kömürcü ve Hayrettin Ertekin'in de aralarında bulunduğu 17 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Sanıklardan İlker Başbuğ, Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın duruşma salonuna girişleri sırasında salondan alkış sesleri yükseldi.
BALBAY: 4. YARGI PAKETİNDEN 5. YARGI PAKETİ ÇIKACAK
Tutuklu sanık Mustafa Balbay, salona girişi sırasında izleyicilere hitaben, "İşte açık yargılamayı gördünüz. Kaç tane barikattan geçerek duruşma salonuna geldiniz? 4. yargı paketinden ne çıkacağını biliyorum; 5. yargı paketi çıkacak. Hukuku matruşkaya çevirdiler." diye bağırdı.
BAŞBUĞ'UN AVUKATINDAN TANIK TALEBİ
Ergenekon Davası'nda duruşmada söz alan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesini talep etti.
HABERAL: BAŞBAKAN'IN BİR SÖZÜ VAR...
Balbay’ın ardından Prof. Dr. Mehmet Haberal söz aldı. Mahkeme heyetine teşekkür eden Haberal, “Bugünkü duruşmanın özelliği var. Toleranslı görüşleriniz için teşekkür ediyorum. Başbakan'ın bir sözü var; “İddia sahibi iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Ben iddia makamından rica ediyorum. Durum ne ise, TBMM’nin çıkardığı yasalar ne ise ona göre karar verin." şeklinde konuştu.
FATİH HİLMİOĞLU’NUN AVUKATINDAN İSYAN
Hastanede tedavi gören davanın tutuklu sanığı Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun avukatı aynı zamanda kardeşi Hayati Hilmioğlu, müvekkilinin biran önce tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, “Ölümcül noktaya gelmiş hastaları tutuklu yargılamaya neden ısrar ediyorsunuz anlamayorum." diye konuştu.
BALBAY: BİZ TAKAS SANDIĞI DEĞİLİZ
Avukatların ‘tanık dinleme’ taleplerinin alınmasının ardından söz alan İzmir CHP Milletvekili ve Gazeteci Mustafa Balbay, “Artık delillerin de tanıklığa ihtiyacı var. Onlar da bilirkişilerdir. Siz karar vermeden önce dinlemelisiniz. Burada artık uzun tutukluluk değil, uzun hukuksuzluk sorunu vardır. Buradaki insanlar ne olduğunu bilmediği bir pazarlığın takas sandığı gibi kendini görmektedir.Biz takas sandığı değiliz." dedi.
SAVCI: TANIK TALEPLERİ REDDEDİLSİN
Avukatların ve sanıkların ardından mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanık dinlenme taleplerine ilişkin savcının görüşünü sordu. Duruşma savcısı Murat Dalkuş, mevcut delil durumu ve daha önce verilen 11 Ocak 2013 tarihli ara karar gereğinde talebin reddedilmesini istedi. Duruşmaya ara verildi.
BİBER GAZLI MÜDAHALE
Jandarmanın çektiği tel örgüleri deviren gruba tazyikli su, biber gazı ve copla müdahale edildi.
Tazyikli suyun şiddetiyle gruptan bazılarının yere düştüğü görüldü. Müdahale sırasında cop da kullanan jandarma ekipleri, grubu uzaklaştırdı.
Öte yandan, müdahale sırasında gazdan etkilenen bir gazeteciye ambulansta müdahale edildi. Silivri Cezaevi önündeki gerginlik sürüyor.
ÖZKAN: BU VİCDANSIZLARI VİCDANI ÖĞRETİN
Tuncay Özkan seyircilere yönelik, “Vicdanın sembolü oldunuz. Vicdanı bu vicdansızlara öğretin. Yedi düvele öğrettiniz bunlara da öğretin" dedi.
BAŞKAN “ GELEN YAZILARLA İLGİLİ SÖZ VERİLECEK"
Daha sonra heyet duruşma salonuna çıktı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircileri ‘sessiz olmaları’ konusunda uyardı. Başkan Özese, davaya gelen yazılarla ilgili taraflara bugün söz verileceğini söyledi.
KOŞANER HAZIR, TANIK OLARAK DİNLENSİN
İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık'ın duruşmada hazır olduklarını, tanık olarak dinlenmelerini istedi. Bu dört komutan da Temmuz 2011’de görevlerinden istifa etmişti.
"Bizi askerle karşı karşıya getirmek istiyorlar"
Yaşanan olaylarla ilgili açıklama yapan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "Bizi askerle karşı karşıya getirmek istiyorlar. Bizi şiddet yanlısı göstermek istiyorlar. Burada gerçekleşebilecek bir can kaybının hesabını bizim sırtımıza yıkmak istiyorlar. Bu tuzağa düşmeyelim" dedi.
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner şunları söyledi:
"Mahkeme başkanı, mahkemedeki hukuksuz hakimiyetini adeta Türkiye'nin her tarafına yaymaya çalışıyor. Çünkü biz buradaki hukuksuzluğu, açık yargılama ilkesini ihlal eden bu uygulamayı ortadan kaldırmaya çalıştık. Ancak İçişleri Bakanı bile ‘Mahkeme başkanının emridir' diyerek buradaki barikatı kaldırmadı. Bu bir tuzak, biz istersek buraya yüklenerek burayı aşabiliriz. Ancak bu bir tuzak. Aramızda yaşlılar var, aramızda gerçekten ayakta zor duran insanlarımız var. Her tarafı tomalarla, biber gazlarıyla neredeyse burada bulunan kitlenin dört katı askerle sarmış durumdalar. Bizi askerle karşı karşıya getirmek istiyorlar. Bizi şiddet yanlısı göstermek istiyorlar. Burada gerçekleşebilecek bir can kaybının hesabını bizim sırtımıza yıkmak istiyorlar. Bu tuzağa düşmeyelim. Lütfen sessizce desteğimizi burada yapalım. Bizler duruşma salonuna gireceğiz. Zaten duruşma salonu hınca hınç dolu. Avukatlarla, izleyicilerle içeri girme imkanımız da yok. Lütfen bu tuzağa düşmeyelim ve sessizce herhangi bir şiddete başvurmadan tepkimizi gösterelim, içerdekilere desteğimizi böyle gösterelim"
AJANSLAR
Son Dakika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.