‘Şike Davası’nda karar verildi
Yayınlanma:
Güncelleme:
Futbolda "şike" iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı davada 13. Ağır Ceza Ma
Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan, İlhan Ekşioğlu İbrahim Akın, Ümit Karan ve Gökçek Vederson da beraat etti. Böylelikle "Şike davası" çökmüş, tüm sanıklar beraat etmiş oldu.
BEŞİKTAŞ'TAN AÇIKLAMA
Beşiktaş Kulübü, bu akşam sona eren ve tüm sanıkların beraat ettiği tarihi "Şike davası"nın sonuçlanmasının ardından bir açıklama yaptı.
Bütün sanıklara "geçmiş olsun" denilirken, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'ya Beşiktaş'a hizmetlerinden dolayı teşekkür edildi. "Beşiktaş camiasına geçmiş olsun" başlığıyla yayınlanan açıklama şu şekilde:
"36 sanığın 'şike' ve 'örgüt' suçundan yargılandığı dava sonuçlandı. Beklediğimiz üzere, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Yönetim kurulu eski üyelerimizden Serdal Adalı ile eski teknik direktörümüz Tayfur Havutçu'nun da aralarında yer aldığı sanıklara geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. Beşiktaş camiası olarak asla inanmadığımız iddiaların mahkeme tarafından da kabul görmemiş olmasını, Türk futbol ailesinin öncü kulübü olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Daima, 'Şeref'i ile oynayıp, 'Hakkı' ile kazanan' Beşiktaşımızın kültürü ile yetişen Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun, asla böyle bir suçun içinde olduğuna inanmadık. Her daim desteğimizi sergilediğimiz Adalı ve Havutçu'nun, mahkeme nezdinde de suçsuz bulunmuş olması hem bizleri haklı çıkarmış hem de adalete olan inancımızın doğruluğunu kanıtlamıştır. Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'ya Beşiktaşımıza olan hizmetleri için tekrar teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. Saygılarımızla."
"BERAATİMİ İSTİYORUM"
Saat 16.00'da başlayan duruşma için Aziz Yıldırım da salona geldi. Savcı, 5 Ekim'de yapılan duruşmada, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında, "şike", "suç örgütü kurmak" ve "üye olmak" suçlarından beraatlerini istemişti. Duruşmada son sözü sorulan Aziz Yıldırım, "Onur mücadelesi yapan topluluk var burada. Beraatimi istiyorum" dedi.
"ŞİKE DAVASI"NDA BUGÜNE NASIL GELİNDİ
Süreç, dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı olan aynı zamanda Ergenekon soruşturmalarını da yürüten ve yurt dışına kaçan firari savcı Zekeriya Öz tarafından 2 Aralık 2010'da başlatıldı. Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanmasının ardından soruşturmayı yürütmek için görevlendirilen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk ise 3 Temmuz 2011'de düğmeye basarak Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 61 kişiyi gözaltına aldırttı.
AZİZ YILDIRIM'LA BİRLİKTE 31 KİŞİ TUTUKLANDI
Savcılık ve emniyet tarafından yapılan açıklamalarda gözaltına alınanların futbol müsabakalarında şike yaptıkları ve haksız ekonomik kazanç sağladıkları iddia edildi. Soruşturma sürecinde aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 31 kişi tutuklandı. Soruşturmayı tamamlayan savcı, 93 kişi hakkında iddianame hazırladı.
İDDİANAME HAZIRLANDI... YILDIRIM İÇİN 156 YIL İSTENDİ
İddianamede Aziz Yıldırım ile Olgun Peker suç örgütü lideri olarak gösterildi. Aziz Yıldırım için "Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup, yönetmek" ile şike ve teşvik primi suçlamalarına ilişkin 59 yıldan 156 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer sanıklara da çeşitli cezalar istendi. Türkiye Futbol Federasyonu ve 9 kişi de iddianamede müşteki olarak yer aldı. Bu arada 14 Nisan 2011'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren '6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişiklikle istenen cezalarda indirime gidildi. Yıldırım için istenen ceza 16,5 yıldan 55 yıl 10 aya indi.
BUCASPOR İLE TRABZONSPOR MÜDAHİL OLDU
Bucaspor ile Trabzonspor da suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahil oldu. Bu takımları duruşmalarda avukatları temsil etti.
AZİZ YILDIRIM 6 YIL 3 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
İddianameyi 9 Aralık 2011 de kabul eden 16. Ağır Ceza Mahkemesi avukatların yaptığı tutukluluk itirazı üzerine 8 kişiyi tahliye etti. Tutuklu sayısı 23'e indi. Davanın ilk duruşması Silivri Cezaevi'nde bulunan duruşma salonunda görüldü. Aziz Yıldırım 1 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye oldu. Yapılan yargılama sonrasında Aziz Yıldırım 'şike yapmak ve örgüt kurmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklarda çeşitli cezalara çarptırıldı.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİYLE SANIKLAR YENİDEN YARGILANMAYA BAŞLANDI
Cezanın onanmasının ardından Aziz Yıldırım ile birlikte 6 sanık 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliği gerekçe gösterip yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesini talep etti. Talebi haklı bulunan Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı. Öte yandan yine Yargıtay'ın bozma kararının ardından, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski Beşiktaşlı yönetici Serdal Adalı, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 30 sanığın yargılandığı dava da bu davayla birleştirildi.
AZİZ YILDIRIM: BU DAVA BİR OPERASYONDUR
Yeniden yargılaması yapılan davada savunma yapan Aziz Yıldırım mahkemeye hitaben şunları demişti; "Bu dava sadece şike davası değil, asıl mesele memleket elden gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti tek bir devlettir. Başka bir devlet kurulmak istenmesinin biz her zaman karşısındayız. Nasıl diğer Oda Tv, Balyoz, Ergenekon davalarında olduğu gibi bu dava da bir operasyondur. Son 7-8 yıla yönelik bir yargılama. Siz buna ışık tuttunuz. Ölenler oldu. Bunları yapanlar hesabını verecek. Sizin bu davada vereceğiniz beraat kararı buradaki vatansever insanların itibarı değil, memleketin itibarı için gereklidir"
SAVCI, TÜM SANIKLARIN BERAATİNİ İSTEDİ
Yeniden yargılaması yapılan şike davasında geçtiğimiz salı mütalaasını açıklayan duruşma savcısı Mirza Coşkun, soruşturmanın başladığı (2 Aralık 2010) tarihinde Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi'ne dair kanunun yürürlükte olmadığını, kanunun 14 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Savcı, 'bu tarihten önceki süreçte suç ve cezada kanunilik prensibi gereği şike ve teşvik pirimi suçlarından bahsetmenin mümkün olmadığı, kanunda suç olarak düzenlenmeyen bir fiilin suç soruşturmalarına ve yargılamalara konu olamayacağını' belirterek Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında "şike", "suç örgütü kurmak" ve "üye olmak" suçlarından beraatlerini istedi. Savcı Coşkun, Aziz Yıldırım'a verilen ve Yargıtay tarafından onanan 6 yıl 3 aylık hapis cezasına ilişkin hükmün de iptaline karar verilmesini talep etti.
SAVCI İKİ KİŞİYE "TEHDİT" VE "SAHTE RESMİ BELGE" SUÇLARINDAN CEZA İSTEDİ
Savcı sadece sanıklardan Olgun Peker ve Selim Kımıl hakkında, mağdurlardan Mustafa Cici'ye karşı işlemiş olduğu "tehdit" ve "sahte resmi belge temini ve kullanma" suçlarından 2 yıl 6 aydan 7 yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etmişti.
"ONUR MÜCADELESİ YAPAN TOPLULUK VAR BURADA. BERAATİMİ İSTİYORUM”
Futbolda "şike" iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı davada 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugün kararını açıklaması bekleniyor. Saat 16.00'da başlayan duruşma için Aziz Yıldırım da salona geldi. Son sözleri sorulan Aziz Yıldırım, " Onur mücadelesi yapan topluluk var burada. Beraatimi istiyorum" dedi.
Savcı, 5 Ekim'de yapılan duruşmada, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında, "şike", "suç örgütü kurmak" ve "üye olmak" suçlarından beraatlerini istemişti.
Spor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.