Şike iddianamesi kabul edildi
Yayınlanma:
Şike iddianamesi, istanbul 16. ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edildi.İlk duruşma, 14 Şubat'ta yapılacak.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
Şike iddianamesinde eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, bir numaralı sanık olarak yer alıyor. İddianamede iki numaralı sanık ise Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım. Olgun Peker ile Aziz Yıldırım örgüt liderliği ile suçlanıyor.
Şike iddianamesinde TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ da sanıklar arasında yer alıyor.
3 Temmuz'da başlayan şike soruşturmasında bugüne kadar 31 kişi tutuklanmıştı.
ŞİFRE 'İNŞAAT'MIŞ
İddianamede çarpıcı başlıklar da var. Başlıklardan biri de şifrelerle ilgili.
İddianamede 12.04.2011 tarihinde İlhan Ekşioğlu’nun “100 ayarlayabildim, inşaatlar için” dediği yazılmış. 'İnşaat' kelimesinin şike yapılan maçlarla ilgili şifre olarak kullanıldığı iddia ediliyor.
İddianamede İBB-Fenerbahçe maçı için Tamer Yelkovan’a ödeme talimatı verildiği de öne sürülüyor. "Sami bana gelir, Ayşe tatile çıksın" diyerek başka bir şifreden daha bahsediliyor.
İDDİANAMEDEN BAZI DETAYLAR
- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez de teşvik ile de suçlanıyor. Aziz Yıldırım iddianamede haksız ekonomik çıkar sağlamak için örgüt kurmakla suçlanıyor.
- 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Bu isimler arasında Emre Belözoğlu, Melih Gökçek, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural ve Erman Toroğlu gibi isimler var.
- İddianamede 10 müşteki var, Türkiye Futbol Federasyonu da de müştekiler arasında.
- Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ şike anlaşması yapmakla suçlanıyor
- İddianamede Aziz Yıldırım'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, Olgun Peker'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.
- İddianamede 8 takım yer alıyor: Fenerbahçe, Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu, Manisaspor, Trabzonspor, Sivasspor, Giresunspor ve İstanbul BŞB.
- İddianamede daha önce yöneticileri sorgulanan Galatasaray Kulübü ile ilgili herhangi bir suçlamada bulunulmuyor.
- İddianamede 14 futbolcu yer alıyor. Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şikeyle, Sadri Şener ile Nevzat Şakar teşvikle suçlanıyor.
İKİ BÖLÜM VAR
- İddianamede 26 ayrı futbolcunun menajerlik şirketi bulunduğu ifade ediliyor. 401 sayfalık iddianame iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Olgun Peker liderliğindeki suç örgütü ve Türk futboluna ilişkin bilgiler yer alıyor. İkinci bölüm 148. sayfadan sonra başlıyor. Burada da Aziz Yıldırım'ın başında olduğu çeteden bahsediliyor.
HAKEM ATAMALARINA MÜDAHALE
- Aziz Yıldırım'ın, Fenerbahçe maçlarını yöneten hakemlerin sarı-lacivertli takım aleyhine karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem atamalarına müdahale ettiği ve bu örgütün Olgun Peker yönetimindeki suç örgütüyle işbirliği içinde olduğu belirtiliyor.
- İddianamede Olgun Peker ve Aziz Yıldırım'ın ardından üçüncü örgüt liderinden bahsediliyor. Bu kişinin ismi de Hakan Karaahmet.
YETKİSİZ MENAJERLİK
- Olgun Peker'in Refleks Menajerlik şirketi adı altında yetkisiz menajerlik yaptığı iddia ediliyor.
HİYERARŞİK YAPI
- Galatasaray ve Bursaspor'un şampiyon olmasının kulüp içinde huzursuzluk yarattığı belirtiliyor. İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun Aziz Yıldırım'ın suç örgütünde etkin konumda olduğu, örgüt içerisinde tam bir hiyerarşik yapı olduğu belirtiliyor.
- Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu ve Sekip Mosturoğlu arasındaki ilişkinin başkan-yönetici ilişkisi olmadığı, örgüt ilişkisi olduğu ifade ediliyor. Aziz Yıldırım'ın Ekşioğlu ve Mosturoğlu aracılığıyla işlerini yürrüttüğü, bazen de Sedat Peker'in örgütüyle işbirliği içinde olduğu yazılıyor.
ÖZGENER-YILDIRIM ARASINDA ŞÜPHELİ KONUŞMALAR
- Olgun Peker ile Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Mahmut Özgener'in yakın ilişkisinin bulunduğunun görülmesi üzerine, Özgener'in de soruşturmaya dahil edildiği, Özgener ile Yıldırım arasında şüphe çeken konuşmalar yaşandığı belirtiliyor.
- Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe'nin oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin sarı-lacivertli takım aleyhine karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı, Özgener'in de bu durumda Yıldırım'dan destek almayı beklediği, Yıldırım’ın taleplerine olumlu talepler verdiği görülmüştür.
ÖDÜL VE CEZA SİSTEMİ
- Örgüt içinde ödüllendirme ve cezalandırma sistemi bulunduğu belirtiliyor. Örneğin şike yapılması durumunda lüks villa ve araba hediye ediliyor. Şampiyonluk sonrası Ali Kıratlı'nın KKTC’ye tatile gönderildiği belirtiliyor.
PARA DAĞITIMI TEK ELDEN
- Şike faaliyetlerinde para tek elden dağılıtıyor. Aziz Yıldırım'ın talimatıyla Tamer Yelkovan paraları dağıtıyor. İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’na da Tamer Yelkovan aracılığıyla para ulaştırılıyor.
ŞİFRE İNŞAAT
- 12.04.2011 tarihinde İlhan Ekşioğlu’nun "100 ayarlayabildim, inşaatlar için" yazılmış. Buradaki 'inşaat' kelimesinin şike yapılan maçlarla ilgili şifre olarak kullanıldığı belirtiliyor.
"AYŞE TATİLE ÇIKSIN"
- İBB-Fenerbahçe maçı için Tamer Yelkovan'a ödeme talimatı verildiği yazılıyor. "Sami bana gelir, Ayşe tatile çıksın" diyerek başka bir şifreden daha bahsediliyor.
KORKUTUCU GÜÇ İBRAHİM İŞCAN
İddianamede "Aziz Yıldırım, Sedat Peker grubuyla bağlantılı olarak Bülent İbrahim İşcan aracılığıyla şike ve teşvik faaliyetleri yürütüyor ayrıca bu şahsı da korkutucu bir güç olarak yanında bulunduruyor" ifadesi yer alıyor.
ŞİKENİN KODLARI
Şike parası almanın kodu: Kahve içmek
Aziz Yıldırım: Şirket CEO'su ya da 'bir numara'
Futbolcular: İnşaat işçisi veya mağdur
BAŞARISIZLIĞA CEZA
Şike faaliyetlerinde bir kere başarısız olana bir daha görev verilmiyor.
ŞİKE YÖNTEMLERİ
İddianameye göre şike yöntemleri; para ödemesi ve transfer teklifi. Teşvik kaleciler ve forvet oyuncularına yapılıyor.
BÜLENT UYGUN
Sadece takımının oynadığı müsabakalarda değil, diğer takımlardaki faaliyetlerde de ismi geçiyor.
FUTBOL FEDERASYONU ŞİMDİ NE YAPACAK?
Türkiye Futbol Federasyonu, gizlilik kararının kalkmasıyla birlikte İddianameyi ve eklerini Mahkemeden talep edecek.
Daha sonra TFF Etik Kurulu'nun daha önce hazırladığı raporu isteyecek. Etik Kurulu da gizlilik kararı kalkan iddianamenin ışığı altında ek bir rapor daha hazırlayıp mütalaasını TFF'ye verecek.
DİSİPLİN'E SEVK
TFF, Etik Kurulu'nun raporunu görüştükten sonra şike ve teşvik konusunda ismi geçen takımlar hakkında karar verebileceği gibi istediği takdirde Profesyonel Disiplin Kurulu'na sevk edecek.
TFF daha önce şike ve teşvik olayında adı geçen kişileri PFDK'ya sevk etmiş, ancak savunmaları alınamadığı için karar verilememişti.
SAVUNMALAR ALINACAK
Profesyonel Disiplin Kurulu, kararını vermeden önce şike soruşturmasında adı geçen kulüp ve kişilerin savunmasını tek tek alacak. Bu savunma yazılı veya duruşmalı da olabilecek. Bundan sonra Disiplin Kurulu kararını açıklayacak.
SON NOKTA TAHKİM
Disiplin Kurulu'nun kararını açıklamasından sonra mağdur duruma düşen kulüp veya kişiler Tahkim Kurulu'na başvuracak. Tahkim de PFDK'nın kararını ya onaylayacak ya da aksi bir görüş bildirecek.
Tahkim de itirazları yazılı alabileceği gibi, duruşmalı da savunmaları alabilir. Tahkim'in kararı kesin karar olacak.
TAZMİNAT DAVASI
Karar açıklanıp, Şike Soruşturması'nda adı geçen ve daha sonra iddianamede de adı geçen Fenerbahçe ya da diğer kulüplerle ilgili küme düşme kararı çıkmadığı takdirde Futbol Federasyonu'na bu kulüpler tazminat davası açabilecek.
KARAR NE ZAMAN?
TFF buna göre ya devre arasında ya da sezon sonunda kararlarını açıklayacak. Devre arası karar çıkarsa küme düşürülen takımların ilk yarı maçları geçerli olacak.
Spor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.