''Çerkesler, Acılarını Güçlü Bir Şekilde Duyurdu!''

''Çerkesler, Acılarını Güçlü Bir Şekilde Duyurdu!''
Çerkesler, 19. yüzyılda Rusya Çarlığı tarafından uğratıldıkları büyük sürgün ve soykırımın 149. yılında düzenledikleri programlarla ''21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımını'' tüm Türkiye'ye duyurma sonucunu elde ettiler..
Basında bir hafta boyunca işlenen bu konu, aynı zamanda siyasilerin de gündemine girdi.Birçok milletvekili Çerkeslerin acısını paylaşan demeçlerde bulundu, bazı siyasilerde TBMM'de Çerkes Soykırımı'nın araştırılması adına meclis önergesi verdi.
Bu konuda bir açıklama yapan Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkesfed) genel başkanı Dr. Nusret Baş; ''federasyon olarak bir hafta boyunca yaptığımız çeşitli etkinliklerle, 149 yıl önce başımıza gelen bu büyük felaketi tüm Türkiye'nin gündemine oturtmaya çalıştıklarını ve bunda büyük oranda başarılı olunduğunu, başta siyasiler olmak üzere bir çok kişi ve kurumun bu yönde açıklamalar yaparak Çerkeslerin sorunlarını paylaştığını'' vurguladı.
Dr. Nusret Baş açıklamasının devamında, beş milyondan fazla Çerkes kökenli Türkiye vatandaşının bu topraklarda yaşadığını, dolasıyla da Çerkeslerin sorunlarının Türkiye'nin meselesi haline getirilmesi gerektiğini, dilini ve kültürünü kaybetmek üzere olan Çerkeslerin  kültürel kazanım çalışmalarında devlet tarafından desteklenmesini ve özellikle de anadil öğretimi konusunda devletin inisiyatif alması gerektiğini söyledi.
''Rus halkı ve devleti ile düşmanlık duyguları içinde hareket etmediklerini'' vurgulayan federasyon başkanı, Çerkes meselelerinin çözümünde  Rusya Federasyonu'na da  tarihten gelen bazı sorumlulukların düştüğünü ve anavatana dönmek isteyen Çerkeslerin önündeki tüm idari zorlukların kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Çerkes Dernekleri Federasyonu, sürgün ve soykırımın 149. yılında, yaptığı çok sayıda değişik program ile gündeme damgasını vurmuştu.İlk olarak İstanbul genelinde tramvay ve metro duraklarında sürgünü anlatan afiş çalışması yapan federasyon, daha sonra 19 Mayıs akşamı Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde İstanbul Çerkes Derneği'nin ev sahipliğinde büyük bir anma programı düzenledi.Bu programlardan hemen sonra 21 Mayıs akşamı, Taksim'deki Rusya Başkonsolosluğu önünde, basında daha sonradan sıkça haberlere de konu olan,  ''Sürgün ve Soykırımın 149. Yılında 149 Meşale'' adı altında yüzlerce insanın katılımıyla bir anma programı düzenledi.Federasyon yetkilileri aynı günlerde değişik televizyon programlarına çıkarak Çerkeslerin başına gelen bu büyük trajediyi tüm Türkiye'ye anlattı.Son olarak da federasyon, tüm İstanbul genelinde 450 noktada büyük boy billboardlarda sürgün ve soykırımı vurgulayan afiş çalışması yaptı.
Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun kurucu derneklerinden İstanbul Çerkes Derneği'nin başkanı ve aynı zamanda federasyonun da saymanı olan Tuğuj Halis Din, ''gelecek yıl daha ses getiren çalışmalarla Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nı başta Türkiye olmak üzere tüm Dünya'ya duyuracaklarını, diyasporada yaşayan Çerkesler olarak soykırımı asla unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını'' ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.