DEPREMDEN DERS ALINMAMIŞ!

DEPREMDEN DERS ALINMAMIŞ!
Aradan 11 yıl geçti ama son yılların büyük felaketlerinden 17 Ağustos Marmara Depremi‘nden gereken derslerin alınmadığı ortaya çıktı…
DEPREMDEN DERS ALINMAMIŞ!
 
Aradan 11 yıl geçti ama son yılların büyük felaketlerinden 17 Ağustos Marmara Depremi‘nden gereken derslerin alınmadığı ortaya çıktı…
 
Jeoloji Mühendisleri Odası, 17 Ağustos Marmara Depremi‘nde on binlerce insanın hayatını kaybettiğini, buna karşın afet tehlikelerinin önlenmesi ve afet risklerinin azaltılması konusunda yeterli hazırlıkların yapılmadığına dikkat çekti. 
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)Yönetim Kurulu, 17 Ağustos 1999 tarihinde; 45 saniyede, on binlerce insanın hayatını kaybettiğini, yüz binlerce konutun hasar gördüğünü ve milyarlarca dolar maddi kaybın olduğunu anımsattı.
 
Benzer acıları yaşamamak için ilgili meslek odası olarak, 10 yıl boyunca kamuoyunu bilgilendirmeye ve yetkilileri uyarmaya devam edeceklerini belirten JMO, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi‘nin devasa boyutta bir felakete dönüşmesinin temel nedeninin yeterince mühendislik hizmeti görmemiş depreme dayanaksız yapılar ile sağlıksız ve plansız kentleşmeler olduğuna dikkat çekti.
Aradan geçen süre içinde yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığını soran Jeoloji Mühendisleri Odası, "Afet tehlikeleri açısından hassas bir coğrafyada bulunan ülkemizde, yara sarma verine en temel görev olması gereken afet tehlikelerinin önlenmesi ve afet risklerinin azaltılması konusunda yeterli hazırlığın yapıldığını söylemek mümkün değildir. Bugün bütün dünyada kabul edilen, afet öncesi hazırlık çalışmalarına yapılan bir birim harcamanın afet sonrası yapılacak 7 birim harcamaya karşılık geldiği gerçeğinden hareketle, afetlerle mücadele stratejisinin; hazırlık, planlama ve zarar azaltmayı önceleyen bir anlayışla kurgulanması gerekmektedir. Kısacası, kriz yönetiminden önce risk yönetimine öncelik veren bir afet yönetimi anlayışı ile doğa olaylarının afete dönüşmesinin önüne geçmek mümkün olacaktır" açıklanmasında bulundu.   Belediyeler duyarsız Afet risklerinin azaltılması konusunda yapılması gerekenlerin yapılmadığını ifade eden JMO, 17 Ağustos 1999 sonrasında. Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca düzenlenen, her kesimden temsilcilerin katılımıyla Deprem Şurası ile Kentleşme Şurası‘nın gerçekleştirilmesi olumlu olduğunu ancak şura kararlarının önemli bölümünün hayata geçirilmediğini belirtti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum