Ergene isyanı!
Yayınlanma:
Ergene Nehri’ndeki kirliliğine dikkat çekmek için ‘karalar bağlayarak’ eylem yaptılar
Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’nde ilki 24 Ekim 2010’da yapılan ‘Ergene Hayata Dönsün’ eylemenin ikincisi, 100’den fazla sivil toplum kuruluşu ve belediyelerin verdiği destekle Lüleburgaz’ın Karamusul Köyü’nde yapıldı. Köy girişinde toplanan ve ağızlarına maskeler takan eylemciler, ‘Ergenemizi geri istiyoruz’ sloganları attı. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çeken Beşiktaş’ın ünlü taraftar topluluğu Carşı da eylemde yer aldı. ‘Ergene yok olmasın, çocuklar kanser olmasın’, ‘Çarşı Ergene’yi kirletenlere karşı’ pankartları açan grup, slogan attı. Köy meydanında toplanan yaklaşık 10 bin kişi, yerel sanatçıların söylediği şarkılarla göbek atıp, halay çekti. Ergene Platformu ayrıca Karamusul Köyü’nde yaşayan 10 çocuğa bisiklet hediye etti.
Ergene Nehri kenarında beslenen bazı ördeklerin yeşil renkte yumurtları dikkat çekti. 30 yıl önce Ergene Nehri’nde yüzdüklerini ve tertemiz akan nehir suyunu içtiklerini belirten köy sakinlerinden Raife Güzel, “Şimdi nehrin yaydığı ağır koku nedeniyle evlerimizin camlarını açamıyoruz. Nehir kenarında beslenen bazı ördekler yeşil renkte yumurtluyor. Suya dokunan ise hasta oluyor” dedi.
Ergene Nehri’nden zehir aktığını belirten Karamusul Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürcan Kırım şunları söyledi, “Yeter artık yetti. Ergene hayata dönsün.
Ergene hayata dönene kadar mücadelemiz devam edecek. Yaklaşık 30- 40 yıldır başta vahşi sanayi olmak üzere evsel artıklar ve zirai ilaçların da etkisi ile ölümüne neden olduğumuz, Trakya’nın can damarı Ergene Nehri için tüm Trakya birleşip ’artık yeter’ diyoruz.”
Yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.