Geçim mücadelesi örnek oluyor!
Yayınlanma:
Tütüncü, 15 kişilik ailesini tek başına geçindiriyor.
Denizli'nin Acıpayam İlçesi'ne bağlı Alaattin Beldesi'nde eşi kansere yakalanınca evin geçimini üstlenen 51 yaşındaki Hatice Tütüncü, 15 kişilik ailesini tek başına geçindiriyor.
Salça ve pekmez yapıp satmakla işe başlayan, şimdi bakkallık yapan Hatice Tütüncü, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun desteğiyle tekstil atölyesi kuruyor.
Çiftçilik yapan Nevzat Tütüncü'nün 10 yıl önce prostat kanserine yakalanıp çalışamaması üzerine eşi 51 yaşındaki Hatice Tütüncü, 6 çocuğu için yaşam mücadelesine atıldı. Denizli'deki bir tarım fuarında domates kesme makinesi gören ve bu makineyi almak isteyen Tütüncü, Acıpayam Kaymakamlığı'na başvurdu.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın sağladığı kredi ile 1500 liraya makineyi alan ve evde salça imal etmeye başlayan Tütüncü, kısa sürede işini büyüttü. Makineyle hem salça yapan hem de pekmez imal eden Tütüncü, buradan kazandığı parayı, başka yatırıma yönlendirdi. Tütüncü, salça işinin mevsimlik olması ve sürekli para getirmemesi nedeniyle Akalan Beldesi'nde bir de bakkal dükkanı açtı. Kaymakamlıktan aldığı 1500 liralık krediyi de bu süre içinde ödeyen Hatice Tütüncü ailesine tek başına sahip çıktı.
Geçen ay kalp krizi geçirip ameliyat olan eşi Nevzat, ikisi de felçli olan annesi ve kayınvalidesinin de bakımını üstlenen Tütüncü, aynı zamanda 6 çocuğunun da eğitimini aksatmadı. Evlenen büyük kızının eşinden boşandıktan sonra yanına dönmesiyle evin nüfusunun 15'e çıktığını, iki damadının da çalışmadığını, üç torunuyla birlikte hepsine bakmak zorunda olduğunu belirten Tütüncü, işini büyütüp tekstil atölyesi kurmak istedi.
Acıpayam ziyareti sırasında Hatice Tütüncü'nün hayat mücadelesini duyup tanışmak isteyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Denizli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Melike Basmacı Kayhan, destek sözü verdi. Tütüncü'yü çalıştığı bakkal dükkanında ziyaret eden Kayhan, hayali olan tekstil atölyesinin kurulmasını adım adım takip edeceklerini söyledi. Kayhan, KOSGEB'in Genel Destek Paketi Projesi hazırlayacaklarını ve 150 bin liraya kadar düşük faizli kredi kullandırılmasını sağlayacaklarını müjdeledi. Melike Basmacı Kayhan, "Sizin gibi Hatice ablalar bize örnek oluyor. Sizin hayata tutunma azminiz ve girişimciliğiniz pek çok insana örnek olacak nitelikte. Biz de sizin hayalini kurduğunuz tekstil atölyesini kurmanız için elimizden geleni yapacağız. Sizin için bir proje hazırlayacağız, ardından da o parayı almanızı takip edeceğiz" dedi.
Bu sözler üzerine duygulanan Hatice Tütüncü ise, "Güzel bir hayatımız vardı. Eşim hastalanınca ne yapacağımızı şaşırdık. Onun tedavisi bir yandan, çocuklarım bir yandan, çaresiz kaldım. Bir süre büyük kızım çalışarak evi geçindirmeye çalıştı. Ama ben de boş duramazdım. Kaymakamlığa başvurup o makineyi bana almalarını istedim. Epey uğraşıldı ama makineyi sonunda aldım. Salça ve pekmez yapıp sattım. Kazandığım parayı bakkal için ayırdım. Bir yandan kredi borçlarımı ödedim, bir yandan da evimi geçindirdim" dedi.
Kızlarının çocukları, annesi ve kayınvalidesi ile eşinin bakıma muhtaç olduğunu belirten Tütüncü, "Hiç başımızı eğip yardım istemedik. Biz muhtacız diye düşünmedik. Ben gencim ve çalışabilirim diye düşündüm. Tüm bu işleri ailem için yaptım. Şimdi tekstil atölyesi kurmak istiyorum. Kızlarım tekstilde çalışmıştı. Küçük bir aile işletmesi kurup büyütmek istiyorum. Bu konuda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun bana destek vereceğini duymak beni çok mutlu etti. Onları mahcup etmeyeceğim" diye konuştu.
Yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.