HASRETİN İKİ YAKASI BULUŞTU

HASRETİN İKİ YAKASI BULUŞTU
Büyükçekmece Belediyesi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 91. yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Hasretin İki Yakası" isimli sergi açtı.
Mübadillerinin o yıllarda giydikleri kıyafetlerin ve yanlarında getirdikleri eşyalarının sergilendiği serginin açılışını yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, 'Mübadele bir dramın yaşandığı dönem olmakla birlikte aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin doğuşu, ulus devletin doğuşudur.' dedi.

Büyükçekmece Belediyesi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 91. yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenledi. 91 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan "Mübadele Sözleşmesi" ile yurtlarından ayrılmak zorunda kalanlar, Büyükçekmece Belediyesinin düzenlediği etkinliklerle o günleri yad etti. 2 gün süren etkinlikler kapsamında Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi İbrahim Çelli Sergi Salonu'nda “Hasretin İki Yakası-Mübaleden Anılar” isimli serginin açılışı gerçekleşti. Sergide Mübalede sözleşmesiyle Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan insanların beraberlerinde getirdikleri eşyalar ve 80 ailenin hikayeleri yer aldı.

Serginin açılışı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Yunanistan Voio Belediye Başkanı Panagiota Orfanidou ve Nea Propontida Belediye Başkan vekili Konstantinos Tsompanakis tarafından yapıldı. Etkinlikler kapsamında Mübadele Paneli de düzenlendi. Panelde Voio Belediyesi ile Büyükçekmece Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Panel sonunda Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, katılımcılara plaket verdi.

Mübadele'nin tarihi bir gerçek olduğuna dikkat çeken Akgün, "Yunanistan'dan davet ettiğimiz dostlarımızla birlikte Büyükçekmece'de güzel bir program düzenledik. Mübadele bir dramın yaşandığı dönem olmakla birlikte aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin doğuşu, ulus devletin doğuşudur. Aynı zamanda Yunanistan'ın da ulus devlet olarak tarihte yerini almasını sağlayan dramatik bir göçtür. O dönemde 18 bin kişi Büyükçekmece çevresine gelmiş. Voio Belediye Başkanı şu an burada. Kendisinin dedesi Trabzon'da yaşıyormuş. O dönemde Trabzon çevresinden 18 bin Rum vatandaşı da Yunanistan'a göç etmiş. O nedenle Büyükçekmece ile iş birliği protokolü yapacağımız Voio Belediyesi bu dramı enteresan şekilde yaşamış. O dramı biz şimdi kültür, sanat ve işbirliği köprüsüne çevirdik. 'Hasretin İki Yakası' adı altında, mübadillerin geldiklerinde üzerlerinde bulunan elbiseler, ceplerindeki paralar ve benzeri hatıralardan oluşan bir sergi açıyoruz. Sergiyi Voio'da da tekrarlayacağız." dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.