İstanbullu Rumlar vatandaşlık turunda
Ailesinin bir tarafı Kayseri, diğer tarafı Konya’ya uzanıyor. İstanbullu Rumların tekrar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçerek İstanbul’a yerleşmesi için çalışan İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu’nun başkanlığını yürüten Uzunoğlu, Mayıs ayından bu yana hükümet ile en üst düzeyde dört önemli görüşme yaptıklarını söyledi. Uzunoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, son 50 yıl içinde bu konuya pozitif yaklaşan ilk hükümettir” dedi.
Hükümetlerin işbirliği
Yunanistan parlamentosunun bir komite kurduğunu hatırlatan Uzunoğlu, bu komitenin, 2010’dan itibaren Yunanistan dışındaki Rumların temsilcileriyle düzenli görüşmeler yaptığını söyledi. Önceki hafta da komitenin “İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu ve İmroz-Bozcaada Cemiyetleri’nin temsilcilerini kabul ederek yurtlarından göçmeye mecbur edilen bu insanların sorunlarını görüştüğünü” vurgulayan Nikolaos Uzunoğlu, “Yurtlarına dönmek isteyen Rumların sorunlarının çözülmesi için iki hükümetin işbirliği yapması ve adımlar atması da gündeme geldi” dedi.
120 bin Rum beklemede
NiKOLAOS Uzunoğlu, 120 bin Rum’un yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak İstanbul’a dönmeyi düşündüğünü söyledi. Uzunoğlu, bu rakamı nasıl bulduklarını da şöyle izah etti: “Lozan Anlaşması sırasında İstanbul’daki Rum nüfus 130 bindi. 25 bini Yunan uyrukluydu. Bunların 1930’da Atatürk ile Venizelos arasındaki anlaşma ile kaldıkları doğru değil. Bunlar, Lozan ile kalan Yunan pasaportlu Rumlardır. 6-7 Eylül’den sonra 20 ile 30 bin arasında Rum ayrıldı İstanbul’dan. 64’ten evvel İstanbul’daki Rum sayısı 90 bindi. Bizim tahminimiz Yunanistan’da 90 bin kadar İstanbullu Rum’un yaşadığı yönünde. Ama İsveç, Kanada, Almanya’da yaşayan İstanbullu Rumlar da var. Kayıtlarımıza göre sayı 120 bini buluyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.