İstanbul'un konseysiz iki ilçesinden biri Büyükçekmece!
Büyükçekmece Muhtarları ve Sivil Toplum Kuruluşları Kent Konseyi hakkında durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda, Büyükçekmece’nin İstanbul'un konseysiz iki ilçesinden biri olduğu iddia edildi.
Sözcülüğünü, Yerel Katılımı Destekleme ve Güçlendirme derneği başkanı Köksal Çebi'nin yaptığı Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve üyeleri geçtiğimiz Cumartesi günü öğretmenevinde kahvaltılı bir toplantıda bir araya gelerek Kent Konseyi kuruluş çalışmaları ile ilgili değerlendirme yaptılar.
Kahvaltıyı takiben Muhtarlar ve Esnaf mahalle temsilcileri söz alarak dileklerini paylaştılar.
Gündem öncesi Yaşam Boyu Eğitimi Destekleme Derneği kurucu başkanı emekli öğretmen Osman Çağıran'ın Yurttaşlık bilinci ve ödevleri ile ilgili yaptığı kısa konuşma katılımcılar tarafından coşku ile alkışlandı.
Her yurttaşın; Bilgi edinme hakkı, Dilekçe hakkı ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü haklarını bilmesi ve kullanması gerektiğinin altı çizen Çağıran bu konularda faaliyette bulunmak üzere kurduğu "Yaşam Boyu Eğitimi Destekleme Derneği"nin Büyükçekmeceli hemşehrilerimizi bu ve benzeri konularda bilgilendireceğini kaydetti.
Toplantının bundan sonraki bir saatlik kısmında Kent Konseylerinin görevleri, kimler tarafından ve nasıl kurulacakları, genel kurul üyelerinin kimlerden oluşacağı, bütçeleri ve benzeri konular yasa ve yönetmeliklere dayandırılarak etraflıca anlatıldı.
Konseysiz iki ilçeden biri Büyükçekmece
Kent konseylerinin, dünyanın müşterek sorunlarının ülkelerin kendi mahallelerinden başlayarak çözülmesi anlayışına dayanan bir örgütlenme olduğu ve tüm dünyada binlerce kentte, Türkiye'de 81 ilin 75'inde uygulandığı, İstanbul'un konseysiz iki ilçesinden biri olduğumuz iddia edildi.
Ayrıca Yerel yönetimlerin Kent konseylerine bakışları ve tutumları ile ülkemizdeki uygulamaları da yaşanılan örneklerle ortaya serildi.
Ders Alınmalı
Büyükçekmece Muhtarlar Derneği Başkanı Alkış Barış; 2000 yıllarında zamanın Muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi Parti temsilcileri ve meslek kuruluşlarının katılımı ile kurulan ve bir süre Büyükçekmece’nin hayati konularına el atan Sivil İnsiyatifin başına gelenlerden ders alınması gerektiği vurgulandı.
Yöneticilerin başka ülke Sivil Toplum Kuruluşlarının fikirlerinden yararlanırken bizim özbeöz kendi meslek kuruluşlarımızın fikir beyan etmelerinin engellendiği , "Yat limanı mı...?" ya da "Nimet mi, Külfet mi?" diye başlatılmaya çalışılan tartışma zemininin önünün kesildiğinin hatırlardan çıkmayacağı da ifade edildi.
Toplantıda sonuç olarak anayasamızın eşitlik ilkesi çerçevesinde ayırım yapmadan, dernekler masasına kayıtlı olan ve Büyükçekmece'de faaliyet gösteren tüm derneklerin Kent Konseyinde temsil edilmeleri gerektiği ilan edildi.
Yandaş olmak faydasız
"Eğer, derneklerden bir nitelik beklenecekse bu, Kent KonseyininYerel yönetimlerden hesap soran bir araç olduğunun farkına varmış olmalarıdır. Yandaş, candaş olanların hiç kimseye faydası olmayacaktır" ifadelerine yer verildi.
Kent Konseylerinin belirleyici özelliklerinin şeffaflık ve ortak akıl üretmek olduğunda yola çıkan katılımcılar, kuruluş çalışmalarını yürüten Yerel Yönetim ile görüşerek bundan sonraki çalışmaları bu iki özelliği birlikte yaşama geçirecek şekilde ortak hareket etmeyi teklif etmeyi kararlaştırdılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.